به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا ازروابط عمومي معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري ، محمد رضا دليري مدير آزمايشگاه علوم و مهندسي اعصاب دانشگاه علم و صنعت ايران گفت: كاشت آرايههاي ميكروالكترودي در مغز يكي از پيشرفتهاي مهم دنيا در حوزه الكتروفيزيولوژي است و در چند سال اخير نيز آزمايشگاههاي معتبر دنيا در اين عرصه مشغول فعاليت و تحقيقات هستند.
وي اظهاركرد: كاشت آرايههاي ميكروالكترودي درمغزيكي از پيشرفتهاي مهم دنيا درحوزه الكتروفيزيولوژي است و در چند سال اخير نيز آزمايشگاههاي معتبردنيا دراين عرصه مشغول فعاليت و تحقيقات هستند، در واقع كاشت اين آرايهها در مغز اين امكان را فراهم ميكند كه فعاليت مجموعه بزرگي از سلولهاي عصبي را به طور همزمان ثبت كنيم و به اين وسيله مي توان به بسياري از سوالاتي كه در حوزه نوروساينس و نحوه عملكرد سيستم عصبي تا كنون بي جواب مانده اند بهتر پاسخ داد.
*** اميدواري براي درمان بيماران داراي ضايعات نخاعي
دليري با بيان اينكه آزمايشها و تحقيقات اين زمينه در حال حاضر بر روي حيوانات آزمايشگاهي در حال انجام است بيان كرد: فعاليتهاي محققان اين اميد را ايجاد ميكند كه در آينده از اين فناوري در مغز انسان استفاده شود و به كمك آن بتوان به بيماران مبتلا به ضايعه نخاعي، توان دوباره بخشيد، در واقع با اين فناوري مي توان اطلاعات مغزي را با دقت بالايي ثبت نمود و به يك عضو مصنوعي منتقل كرد تا افراد دچار ضايعه بتوانند بطور مستقل كنترل بر روي سيستمهاي خارجي خود داشته باشند.
عضوهيئت علمي دانشگاه علم وصنعت ايران با اشاره به اينكه اين فناوري دركشورما پيشرفت زيادي نداشته است گفت: محققان دركشور ما در بحثهاي فيزيولوژي ورود داشتهاند اما نبود آزمايشگاه فعال همزمان در دو بخش مهندسي و پزشكي يكي از دلايل كندي پيشرفت در اين حوزه است البته در آزمايشگاه علوم و مهندسي اعصاب دانشگاه علم و صنعت كه با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و ستاد علوم و فناوري هاي شناختي تجهيز شده است امكان گرد هم آوردن تجربه تحقيقات بر روي حيوانات آزمايشگاهي و جنبه مهندسي فراهم شده است.
وي گفت: بنابراين با توجه به اهميت اين موضوع براي اولين بار در ايران كارگاه كاشت آرايههاي ميكروالكترودي در مغز حيوانات آزمايشگاهي همچون موش صحرايي و ميمون، با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و ستاد توسعه علوم و فناوري هاي شناختي اين معاونت در محل آزمايشگاه علوم و مهندسي اعصاب دانشگاه علم و صنعت ايران برگزار شد.
وي يادآور شد: در اين كارگاه مراحل كاشت آرايههاي ميكروالكترودي در مغز ميمون ها به صورت مشروح آموزش داده شد، همچنين افراد شركت كننده با مراحل عمل جراحي مربوطه در موش صحرايي آشنا شدند.
دليري اظهاركرد: كاشت آرايههاي الكترودي به صورت عملي وجه تمايز اين كارگاه با ساير كارگاهها است، برگزاري اين كارگاه با همكاري يك شركت معتبر خارجي در اين حوزه بود كه در اين دوره با توجه به محدوديت زمان در برگزاري، تبليغ وسيعي براي آن نشد، از طرف ديگر چون كارگاه عملي بود محدوديت تعداد شركتكنندگان وجود داشت اما در نظر داريم با برنامهريزي دقيق برگزاري اين كارگاه را به طور وسيعتر از نظر تبليغات براي محققين سطح كشور داشته باشيم.
وي در رابطه با اهميت علوم شناختي گفت: بحث علوم شناختي با راهاندازي ستاد توسعه علوم و فناوريهاي شناختي در معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري پيشرفتهاي خوبي داشته است و با توجه به حمايتهاي معاونت علمي و اين ستاد درسالهاي آينده رشد بيشتري را در اين حوزه مشاهده خواهيم كرد.
وي گفت: در اين حوزه در سالهاي اخير با توجه به راهاندازي رشتههاي مرتبط با اين حوزه در كشور نيروي متخصص خوبي را داريم اما امكانات آزمايشگاهها به حد مطلوب نرسيده است كه نياز به توجه بيشتر داريم.
مديرآزمايشگاه علوم ومهندسي اعصاب دانشگاه علم و صنعت ايران گفت: در ايران افراد با استعداد زيادي وجود دارند و از اين نظر در مقايسه با ساير كشورها كمبودي وجود ندارد اما امكانات آزمايشگاهي ما محدود است، شاهد اين هستيم آزمايشگاههايي كه مورد حمايت قرار گرفته اند با مراكز تحقيقاتي دنيا قابل مقايسه هستند، همانطور كه آزمايشگاه مهندسي و علوم اعصاب دانشگاه علم و صنعت ايران تفاهمنامه همكاري با آزمايشگاه علوم اعصاب شناختي مركز نخستيان گوتينگن آلمان كه يكي از مراكز مهم و شناخته شده اروپا است در حوزه علوم شناختي امضا كرده است و در حال اجراي پروژه هاي مشترك با اين مركز است.
وي يادآور شد: درحال حاضر در حال رايزني با مراكز معتبر ديگري در حوزه وت وير و واسطهاي مغز- كامپيوتر نيز براي انعقاد تفاهم نامه و انجام پروژه هاي مشترك هستيم، اين نشان ميدهد امكانات آزمايشگاه ما در حدي است كه مراكز معتبر دنيا حاضر به همكاري مشترك با ما هستند.
علمي (1) ** 9340**1440
تاریخ انتشار: ۱۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۲
تهران- ايرنا- پژوهشگران كشور دركارگاه آموزشي در آزمايشگاه علوم ومهندسي اعصاب دانشگاه علم وصنعت ايران با حمايت معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري ويك شركت خارجي موفق به كاشت آرايه هاي ميكروالكترودي درمغز حيوانات شدند.