تهران- ايرنا- محققان موفق به ساخت دستگاه ميكروسكوپ نيروي اتمي (AFM) جديدي شدند كه به دليل سرعت تصويربرداري بسيار بالاي مي ‌تواند از نمونه، تصوير زنده تهيه كند.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمي ايرنا از ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، كمال يوسف تومي از محققان اين پروژه در مؤسسه فناوري ماساچوست گفت: ميكروسكوپ‌هاي نيروي اتمي براي تصويربرداري در مقياس نانومتري استفاده مي شوند؛ اين ابزارها طي سال‌هاي اخير به وسيله اي روميزي براي مشاهده دنياي نانومتري تبديل شده ‌اند به طوري كه از DNA تا پيوندهاي هيدروژني با استفاده از آنها قابل مشاهده هستند.
وي بيان كرد: اسكن با AFM بسيار وقت‌گير است و فرآيند تصويربرداري در آن به آهستگي انجام مي‌ شود، براي حل اين مشكل، پژوهشگران موفق به طراحي ميكروسكوپ نيروي اتمي جديدي شدند كه قادر است با سرعت 2 هزار برابر بيشتر از ميكروسكوپ هاي اتمي رايج در بازار تصويربرداري كند.
تومي اظهار كرد: اين ميكروسكوپ جديد با سرعت بالا از نانوساختارها تصوير مي‌گيرد، سرعت تصويربرداري با اين دستگاه به قدري بالا است كه شبيه تصويربرداري زنده مي‌شود.
وي افزود: حساسيت و سرعت اين دستگاه به قدري است كه محققان عملا مي‌توانند فرآيندهاي موجود در مقياس اتمي را با قدرت تفكيك بالا همانند يك فيلم مشاهده كنند؛ با اين ميكروسكوپ فرآيند تراكم، هسته‌زايي و رسوب را به‌ صورت زنده مشاهده كرده ايم.
تومي يادآور شد: در ميكروسكوپ‌هاي نيروي اتمي معمولا از پيمايشگرهاي بسيار كوچك استفاده مي‌شود كه روي سطح حركت مي‌كنند، به دليل كوچك بودن پيمايشگر، سرعت حركت آن بسيار آهسته است، پيمايشگر بايد خط به خط سطح را رصد كند، به همين دليل بايد به آهستگي روي سطح حركت كند تا آسيبي نبيند.
وي گفت: اين گروه تحقيقاتي موفق به ساخت پيمايشگر جديدي شدند كه قادر است با سرعت بالا سطح را طي كند، اين پيمايشگر هرچند ابعاد كوچكتري دارد، اما سرعت آن بيشتر است و مساحت بزرگتري را طي مي‌كند، اين گروه تحقيقاتي از چند اسكنر مختلف استفاده كردند كه در حين اسكن مي‌توانند برهمكنش داشته باشند.
تومي افزود: كنترل هر اسكنر به تنهايي دشوار است، براي اينكه بتوان اين اسكنرها را كنترل كرد، محققان از الگوريتم‌هاي مختلفي استفاده كردند، پيمايشگر چهار هزار خط را در هر ثانيه طي كرد كه سرعت آن 2 هزار برابر بيشتر از ميكروسكوپ هاي اتمي رايج است.
علمي (1)** 9340**1834