به گزارش دوشنبه ایرنا، نایب علی باغچقی رئیس انجمن صنفی كارگران ساختمانی، داور امیری نایب رئیس شورای اسلامی كار استان خراسان شمالی، رمضان مجیدنیا رئیس هیات مدیره كانون بازنشستگان كارگری، محمد صباغیان رئیس كانون هماهنگی شوراهای اسلامی كار استان و عظیم ربانی دبیر كانون انجمن صنفی كارگران ساختمانی، فعالان كارگری حاضر در این میزگرد بودند.
*** توجه به مشكلات تامین اجتماعی و نظارت بر قوانین مصوب
رئیس هیات مدیره كانون بازنشستگان كارگری استان درباره مهمترین مطالبات صنفی كارگران و خواسته های آنان از نمایندگان ، با اشاره به حدود10 هزار بازنشسته زیر پوشش این كانون گفت: ما در زمینه بیمه و مسائل صنفی مشكلات زیادی داریم اما بزرگ ترین دغدغه ما نظام هماهنگ پرداخت حقوق است كه در صندوق های بیمه دیگر اجرا شده ولی در صندوق تامین اجتماعی به دلایل مختلف به تاخیر افتاده است؛ البته اخیرا گفته شده در بودجه 95 به آن توجه می شود كه از نماینده های مجلس جدید می خواهیم از آن حمایت كنند.
رمضان مجیدنیا تصریح كرد: ما در جامعه كارگری و بازنشستگان از نامزدهایی حمایت می كنیم كه از این جامعه و خواسته های این قشر حداقل شناختی داشته باشند و كارگر را بشناسند.
وی با تاكید بر این كه یكسان سازی حقوق خواسته اكثریت بازنشسته های استان است، به مشكلات بیمه های درمان اشاره كرد و افزود: سازمان تامین اجتماعی ملزم به درمان كامل این قشر است اما تا حالا این مسئله عملی نشده و آنان ناچارند درمان خود را از بیمه های متفرقه و تكمیلی پیگیر شوند به همین دلیل اجرای قانون الزام یكی دیگر از خواسته این قشر است.
نایب رئیس شورای اسلامی كار استان نیز با اذعان به ضعف تشكل های صنفی در انعكاس مطالبات به حاكمیت، بیان كرد: نامزدهای انتخابات در برهه تبلیغات از مسائلی سخن می گویند كه گاهی اصلا در حیطه وظایف آن ها نیست.
داور امیری آسیب دیگر این حوزه را نبود نظارت دقیق و كافی بر اجرای قوانین مصوب دانست و گفت: جامعه ما در همه حوزه ها از اجرانشدن قانون رنج می برد كه یك مشكل ساختاری است.
وی ادامه داد: كشور منابع محدودی دارد و نمایندگان هر حوزه انتخابیه باید منابع را بر اساس توانمندی و استعداد منطقه ای توزیع كنند در حالی كه گاهی بر اساس قدرت لابی گری توزیع می شود كه روشنگری تشكل ها برای اعضای زیر مجموعه خود و كل جامعه و نیز درست مطرح كردن مطالبات ضرورت دارد.
وی خاطرنشان كرد: یكی ازمسائل حوزه اجتماعی كه كارگران را رنج می دهد، مشكلات بیمه است كه انتظار داریم به آن توجه شود.
وی افزود: سازمان تامین اجتماعی یك نهاد غیر انتفاعی است و با اندوخته و منابع آورده كارگران تاسیس شده تا در مواقع نیاز، چتر حمایتی خود را روی سر این افراد بگیرد، اما به دلیل نوع عملكرد دولت ها همواره با عدم مدیریت و ناكارآمدی مواجه بوده است و از آنجایی كه بزرگترین سازمان اقتصادی خاورمیانه محسوب می شود، گردش مالی بالا و احتمال بروز فساد هم در آن وجود دارد كما اینكه هنوز پرونده های آن مختومه نشده است.
وی در تشریح دیدگاه خود درباره مسائل دیگر مبتلابه جامعه كارگری تصریح كرد: ما می گوییم نرخ بیكاری در كشور بالاست پس باید سن بازنشستگی را پایین آورد تا جمعیت جوان زودتر دارای كار شود اما وقتی می بینند سازمان تامین اجتماعی به دلیل سوء مدیریت، دچار كاهش منابع شده، دولت سن بازنشستگی را بالا می برد و این قبیل مسائل و دخالت دولتهاست كه سازمان تامین اجتماعی را فلج كرده است.
امیری اضافه كرد: همیشه در فصول انتخابات قوانینی با نگاه عوام گرایانه تصویب می شود كه مشكل ساز است به عنوان مثال، بیمه قالی بافان و رانندگان یا زنان سرپرست خانوار بدون اینكه پرداخت اندكی داشته باشند، به سازمان تامین اجتماعی كه متعلق به كارگران است، تحمیل شده درحالی كه دولت هم سهم خود را نمی دهد و در نهایت باعث می شود كه دخل و خرج سازمان تامین اجتماعی همخوانی نداشته باشد و روی بخش درمان هم فشار بیاید.
وی از این قوانین به عنوان طرح هایی غیركارشناسی یاد كرد و افزود: طبق قانون اساسی دولت وظیفه دارد برای تمام اقشار زمینه كار، تحصیل، درمان و مستمری بازنشستگی را فراهم كند اما نباید از جیب ما كارگران باشد.
***مشكلات متعدد خانه سازان بی خانمان
رئیس انجمن صنفی كارگران ساختمانی استان هم كه از این كارگران به عنوان خانه سازان بی خانمان یاد كرد و گفت: این كارگران ضعیف ترین قشر در جامعه كارگری هستند كه هیچ حامی ندارند و توان طرح خواسته های خودشان را هم ندارند.
باغچقی با اظهار گلایه از این كه بسیاری از كارگران واقعی بیمه نشده اند، افزود: این كارگران تاكنون ساماندهی نشده اند و درست است كه انجمن هایی مثل انجمن ما ثبت و راه اندازی شده اما هنوز نتوانسته ایم در راستای دفاع از كارگران كار خاصی انجام بدهیم.
وی با بیان این كه دولت و نمایندگان مجلس باید به كمك این قشر بیایند، به مشكلاتی مثل برقرارنشدن مقرری بیمه بیكاری حتی برای كارگران ساختمانی بیمه شده، محروم ماندن آن ها از امكانات مجموعه های ورزشی بزرگی كه به نام كارگران ساخته شده و مشكل تامین وثیقه بانكی برای اخذ تسهیلاتی اندك از بانك ها اشاره كرد.
عظیم ربانی دبیر این انجمن هم با اشاره به پیگیری های فراوان این انجمن برای ساماندهی این قشر و كاهش مشكلات آنان گفت: از نامزدهای انتخابات می خواهیم برای جلب رأی جامعه كارگری قول هایی ندهند كه از عهده اش برنیایند و به دنبال تصویب قوانینی باشند كه به نفع همه باشد.
*** نمایندگان توانمند گره گشای مشكلات هستند
رئیس كانون هماهنگی شوراهای اسلامی كار استان هم با تاكید بر این كه جامعه كارگری باید در فصل انتخابات هوشیار باشد تا نمایندگانی اصلح را به مجلس بفرستد، یكی از مشكلات این قشر را ناآشنایی با قوانین دانست كه به گفته وی، باعث می شود كارگر نتواند حقوق خود را پیگیر باشد و از خود دفاع كند.
محمد صباغیان افزود: باید نمایندگانی را به مجلس بفرستیم كه حداقل آشنایی به قوانین حوزه كار و تامین اجتماعی داشته باشند تا بتوانند از حقوق ما دفاع كنند و پیگیر مطالبات ما باشند.
وی تصریح كرد: مجلس باید خط مشی حركت دولت را مشخص كند و ضعف نمایندگان باعث می شود در لوایح دولت حقوق این قشر نادیده گرفته شود.
وی گفت: ما كارگران خواستار اجرای قانون الزام درمان سازمان تامین اجتماعی و توسعه اقتصاد مقاومتی با رویكرد حمایت از كارگر هستیم و دولت هم نباید با شانه خالی كردن از ایفای وظایف خود، بیمه های تكلیفی را به سازمان تامین اجتماعی تحمیل كند.
*** ارزیای عملكرد نمایندگان ادوار مجلس و نقش رسانه ها
نقش رسانه ها و نیز نمایندگان كارگری ادوار مجلس در پیگیری مطالبات كارگران موضوع بعدی بحث بود كه از حاضران در میزگرد خواسته شد نظر خود را درباره آن ها بیان كنند.
مجید نیا با اشاره به اندك بودن شمار نمایندگان جامعه كارگری در مجلس گفت: در مجلس حتی چهار نماینده از جامعه كارگری نداریم .تشكل ها هم انسجام كافی ندارند كه یك ضعف است و در نتیجه حق و حقوق خود را بگیریم. وی افزود: این مسائل و مشكلات باید در رسانه ها شفاف سازی و اطلاع رسانی شود تا جامعه كارگر آگاه شود و با انتخاب درست افرادی را به مجلس بفرستد كه درد و رنج كارگر را دیده باشد.
امیری هم گفت: اگر در جامعه قبح اجرا نشدن قانون بریزد و نظارت بر قوانین را نداشته باشیم، مشكلات زیادی به وجود می آید. وی افزود: در مورد همین قانون كار كه سال 68 و با رهنمودهای حضرت امام (ره) و شكل گیری مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب شد، هنوز بعضی آیین نامه های آن كه باید مشاغل دائمی و موقت را تعریف كند تا حقوق كارگران پایمال نشود، نوشته نشده است و هیچ نماینده ای هم از دولت های مختلف بازخواست نكرده چرا آیین نامه ای كه باید یك ماهه نوشته می شد، از 30 سال قبل هنوز نوشته و تصویب نشده است.
وی تصریح كرد: تشكل های مختلف كارگری باید فارغ از دیدگاه سیاسی، عمل صنفی داشته باشند. در همه دنیا هم احزاب كارگر احزابی قوی هستند ولی ما در ایران نتواسته ایم خود را پیدا كنیم. اما درست است كه قدرت مالی نداریم، اما قدرت جمعیتی داریم و هرچه تشكل ها و رسانه ها به یكدیگر نزدیك تر شوند، بهتر می توانند مطالبات جامعه را منعكس كنند.
وی خاطرنشان كرد: مهم ترین مطالبه ما از مجلس بعدی این است كه دنبال اجرای درست قانون باشندو ما كارگران حتی توقع جاده و مسكن را هم نداریم چون نه فقط ما بلكه كل جامعه از اجرانشدن قانون رنج می برد. وی تصریح كرد: در حوزه كارگری به ویژه مشاغل سخت و زیان آور، از كار افتادگی، مستمری ها، بازنشستگی و حوزه درمان بهترین قانون ها وضع شده است اما اجرا نمی شود.
صباغیان هم در ارزیابی عملكرد نمایندگان كارگری مجلس با بیان این كه این نمایندگان در اقلیت قرار گرفته اند و یك دست صدا ندارد، گفت: البته شاید نمایندگان هم تقصیری ندارند و با مطالبات آشنایی ندارند و وظیفه تشكل هاست كه خواسته ها و مطالبات را پخته و بعد با نماینده ها مطرح كنیم و پیگیر هم باشیم تا جامعه بزرگ كارگری سهم واقعی خود را در اركان تصمصم گیری كشور داشته باشد.
وی خاطرنشان كرد: دایره مشمول قانون كار به نصف آحاد جامعه ما می رسد پس باید به دنبال نمایندگانی باشیم كه مسلط به قانون كار و تامین اجتماعی باشند و این قشر را درك كنند.
مجید نیا هم تصریح كرد: مطالبه ما از مجلس بعدی در درجه اول وضع قوانین خوب و تاثیرگذار است و این كه وقتی شعار و وعده ای می دهد، بداند كه جامعه كارگری آگاه است و آن ها را ارزیابی می كند.
3007/7184/1744/1662
تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۶
بجنورد- ایرنا- خواسته ها و انتظارات جامعه كارگری از مجلس آینده و نقش نمایندگان در تصویب و نظارت بر قوانین كار و تامین اجتماعی، مباحث عمده مطرح در سومین میزگرد تخصصی ایرنا در خراسان شمالی با محوریت انتخابات بود كه با حضور 5 نفر از فعالان تشكل های كارگری برگزار شد.