به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از نیچر، مطالعات محققان دانشگاه های یو سی اِل اِی و استنفورد نشان می دهد آه كشیدن یا همان تنفس عمیق ناخودآگاه، یك واكنش غیرارادی حیاتی در جهت بهبود عملكرد و طول عمر ریه و دستگاه تنفسی است.
این مطالعه نشان می دهد كه سلول های عصبی خاص واقع در ساقه مغز، تنفس عادی را به تنفس عمیق غیر ارادی كه به آه تعبیر می شود، تبدیل می كنند.
آه كشیدن هنگام تنفس معمولا به دلایل احساسی از قبیل خستگی، افسردگی یا ناراحتی ربط داده می شود؛ در حالیكه مطالعات جدید نشان می دهد دلیل آه كشیدن، كمك به فعالیت ریه است. آه كشیدن با تنفس عادی فرق می كند، زیرا سبب می شود اكسیژن بیشتری وارد ریه شود و این امر به احساس آرامش كمك می كند. از طرفی وارد شدن اكسیژن زیاد به كیسه های هوایی، سبب می شود كیسه هایی كه تنبل شده اند و در حال نابودی هستند، مجددا فعال شوند و به این صورت، طول عمر ریه افزایش می یابد.
این مطالعه نشان می دهد همه انسان ها به طور غیر ارادی، در طول یكساعت حدود 12 بار آه می كشند. اگر این فرآیند صورت نگیرد، طول عمر ریه كاهش می یابد. آه كشیدن با تنفس عمیق نیز متفاوت است؛ چراكه به طور غیر ارادی انجام می شود.
در ادامه مطالعه، محققان با بررسی الگوی ژنتیكی سلول های مغز موش ها، دریافتند كه 200 سلول عصبی واقع در ساقه مغز موش، با فرآیند آه كشیدن مرتبط هستند. این سلول ها دو نوروپپتید خاص تولید می كنند كه با تحریك 200 نورون دیگر، ماهیچه های مرتبط با آه كشیدن را در موش تحریك می كنند. مسدود كردن یكی از این نوروپپتیدها، سبب كاهش آه كشیدن هنگام تنفس می شود. موش ها در طول یكساعت حدود 40 بار آه می كشند.
این مطالعه بینش جدیدی را در رابطه با نحوه كنترل رفتار غیر ارادی توسط مغز در اختیار محققان قرار داده است.كنترل الگوی تنفس در افراد مبتلا به بیماری هایی مانند افسردگی و اختلال اضطراب، از دیگر نتایج این مطالعه است.نتایج این تحقیقات در شماره اخیر نشریه Nature منتشر شده است.
علمی (6) ** 9259**1440
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۱
تهران - ایرنا - مطالعات جدید نشان می دهد، آه كشیدن غیرارادی هنگام تنفس، یك واكنش مهم برای حفظ زندگی و بهبود عملكرد ریه است.