تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۹

خرم آباد -ایرنا- 'حمید ایزدپناه' نویسنده ، پژوهشگر و شاعر لرستانی متخلص به 'صفای لرستانی' دوشنبه 19 بهمن جاری در سن 84 سالگی درگذشت.

به گزارش روابط عمومی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان، این پژوهشگر و شاعر لرستانی از طایفه ساكی، 26 آبان ماه 1311در خرم آباد دیده به جهان گشود.
وی در خردسالی پدرش – میرزا قاسم – را از دست داد. حمید دوره های تحصیلی دبستان و دبیرستان را در همان شهر تا سال چهارم دبیرستان گذراند ولی به منظور اشتغال، ناچار به ترك تحصیل شد وآن گاه آموزگاری در مدارس را پیشه كرد. ضمن كار آموزگاری، گواهی نامه كلاس های پنجم و ششم دبیرستان را به صورت آزاد و با شركت در امتحان های سالیانه در تهران به دست آورد.
سال 1342 تحصیلات دانشگاهی را در مقطع لیسانس از دانشگاه تهران به پایان برد. پایان نامه او 'فرهنگ واژه های لری' در سال 1345 از سوی انجمن فرهنگ ایران چاپ و منتشر شد.
ایزدپناه سال 1344 به عنوان سرپرست یك گروه موسیقی از لرستان به خوانندگی زنده یاد 'رضا سقایی' راهی تهران شد و از رادیو ملی صدای موسیقی لرستان را طنین انداز كردند.
به همت او بود كه برای نخستین بار موسیقی لرستان در سال های نخستین دهه 40، گردآوری و نت نویسی شد، آموزشگاه موسیقی تاسیس و گروه های موسیقی لری تشكیل گردید. با حمایت او بود، كه چندین گروه تئاتر در لرستان فعالیت می كردند.
ایزدپناه از سا ل 1339 كار گردآوری موسیقی بومی لرستان را انجام داد. این مجموعه ، در سال 1343 با نام 'آهنگ ها و ترانه های لری ' چاپ و منتشر شد.
سال 1346 به دعوت انجمن آثار ملی به پژوهش و شناسایی آثار باستانی و تاریخی لرستان پرداخت.
نخستین گزارش این بررسی با نام جلد نخست 'آثار باستانی و تاریخی لرستان' سال1350 منتشر شد و از جمله كتاب های برگزیده در آن سال بود كه به دریافت جایزه نیز نایل آمد.
بیش از 15 جلد كتاب و بیش از 30 مقاله در موضوعات فرهنگی و هنری و اجتماعی در زمینه ایران شناسی و لرستان شناسی از ایشان در دست است كه بعضی از این كتاب ها چند بار به چا پ رسیده اند.
مرحوم ایزدپناه سال 1348 از آموزش و پرورش به وزارت فرهنگ و هنر رفت و مامور تشكیل فرهنگ و هنر در لرستا ن شد و مدیر كل این نهاد در لرستان گردید. وی تا پایان سال 1357به مدت 9 سال و شش٦ ماه مدیر كل این نهاد بود. (از سال 1359 فرهنگ و هنر به دو شاخه ی فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی تفكیك شد)
وی در پست تازه، گروه های موسیقی و تئاتر و انجمن شعر را در لرستان به وجود آورد و مهم تر آن كه دژ فلك الافلاك را كه تا آن زمان در اختیار لشكر پنجم ارتش بود تحویل گرفت و مرمت اساسی كرد.
این دژ پس از تعمیر و باز سازی، در سال 1356 به نام 'موزه شاپور خواست' در بخش های مركز اسناد و مردم شناسی و آثار مفرغی لرستان گشایش یافت.
استاد ایزدپناه در زمینه ی شعر نیز از نوجوانی دارای استعدادی ذاتی بود. گاهی غزل های او در روز نامه “ندای گلشن” خرم آباد چاپ و منتشر می شد و با آن كه چند دفتر از سروده های او در دست است، اما او هیچ گاه خود را به عنوان شاعر معرفی نكرد.
وی بیش از 14 سال ساكن پاریس در كشور فرانسه بود و زمانی نیز به تدریس بخش های تاریخ ایران در برخی از دانشگاه های این كشور پرداخت.
كتاب ها و آثار استاد ایزدپناه:
١- آهنگ ها و ترانه های لری. ناشر: كتاب فروشی محمدی خرم آباد 1343
٢- فرهنگ لری چاپ نخست – ناشر: انجمن فرهنگ ایران باستان ، تهران 1345 چاپ دوم، انتشارات آگاه تهران وچاپ سوم: انتشارات اساطیر، تهران
٣- كتیبه های لرستان ، چاپ فرهنگ و هنر لرستا ن -134
٤- آثار باستانی و تاریخی لرستان (دفتر نخست) 1350 ناشر: ا نجمن أثار ملی، تهران
٥- آثار باستانی و تاریخی لرستان (دفتر دوم)، انجمن آثار ملی ، تهران 1352
٦- داستان ها و زبان زد های لری و كتاب شناسی مثل های فارسی (از سده ششم تا كنون)، ناشر: انتشارات بلخ و بنیاد نیشاپور ، تهران، 1362
٧- فرهنگ لكی ، ناشر: موسسه فرهنگی جهانگیری، تهران 1367
٨- تاریخ جغرافیایی و اجتماعی لرستان (مقدمه ای بر آثار باستانی و تاریخی لرستان) ناشر: انجمن آثار و مفاخر ملی آیران 1376
٩- شاعران در اندوه ایران ، انتشارات توس ، تهران 1360
١٠- شاه نامه لكی ترجمه و تدوین، انتشارات اساطیر ، تهران 1384
١١- لرستان در گذرگاه زمان و تاریخ ، ناشر: انتشارات اساطیر ، تهران
١٢- چاپ دوم فرهنگ لكی، با دیباچه ای برای چاپ دوم، از انتشارات اساطیر، تهران، 1389
قابل ذكر است پیكر وی 24 بهمن ماه به ایران انتقال داده خواهد شد و بنا بر وصیتش در زادگاهش خرم آباد كه بسیار به آن علاقه مند بود به خاك سپرده می شود.
7269/ 6001