به گزارش ایرنا، به گفته دانشگاه منچستر، این آرشیو دیجیتال بالغ بر 12 هزار صفحه از منشورات نایاب و منحصر بفرد ایرانی مربوط به سه دوره زمانی «كودتای مرداد 1332، انقلاب اسلامی 1357 و تحولات اصلاحطلبانه سالهای 1378 تا 1391 »را در خود جای داده است.
گفته می شود در این آرشیو دیجیتال نسخههای كمیاب یا نایابی از مجلاتی كه تاكنون در خارج از ایران دیده نشده اند، موجود است.
دانشگاه منچستر این آرشیو را اقدامی «منحصر بفرد» می خواند كه برای اجرای آن منابع و زمان زیادی صرف كرده است.
این دانشگاه علت اجرای این پروژه را چنین بیان كرده است: مطالعات خاورمیانه ای در این دانشگاه عمری بیش از صد و پنجاه سال دارد و بخش ایران، «جایگاه ویژهای از اواخر قرن نوزدهم» در آن پیدا كرده است.
دانشگاه منچستر می افزاید: این آرشیو آنلاین «به منظور تسهیل كار دانشجویان، اساتید و محققانی است كه در حوزه تاریخ معاصر ایران فعالیت میكنند.»؛ هدف، دسترسی آسان محققان به تاریخ حوادث تاریخی است كه در این نشریات ثبت شده است.
این دانشگاه همچنین با اشاره به وجود آرشیو مقالات و جزوات چاپ ایران در دانشگاهایی مثل آكسفورد، كمبریج، سواز و دورهام نوشته است: اما آرشیو جامعی از مقالات و نشریات ایرانی حتی در این دانشگاهها، كه به داشتن رشتههای مطالعات خاورمیانه شناسی معروف هستند، وجود ندارد.
دانشگاه منچستر ادامه می دهد: «پژوهشگران حوزه ایران كه نیاز به دسترسی به نشریات فارسی زبان دارند مجبور به سفر به كشورهای ایران، آمریكا یا دیگر كشورهای اروپایی هستند تا منابع مورد نیاز را در كتابخانههای دیگر یا در كلكسیونهای شخصی بیابند».
این دانشگاه اعلام كرد كه این پروژه قرار است ضعف موجود در منابع مربوط به مطالعات حوزه ایران شناسی در انگلیس را از بین ببرد و به صورت رایگان در اختیار عموم قرار دهد.
دكتر سیاوش رنجبر استاد ایران شناسی دانشگاه منچستر و از متصدیان اجرای این پروژه می گوید: در حالی كه كتابخانه های انگلیس طی دهه های گذشته اقدام به گرد آوری شماری زیادی از كتاب های ایرانی كرده اند اما توجهی به منشورات ایرانی كه برای تحقیق درباره تاریخ سیاسی ایران مهم است، نشده است.
وی افزود: كلیدی ترین ادوار تاریخ ایران مربوط می شود به دوران پیش از كودتای علیه مصدق در 28 مرداد 1332، انقلاب و دوران پس از آن است.
دكتر رنجبر با بیان اینكه «این پروژه به منظور تكمیل نقاط ضعف منابع مربوط به مطالعات حوزه ایران شناسی در انگلیس است» گفت: این آرشیو تلاشی برای گسترش همكاری با سایر موسسات انگلیسی و در خارج است كه با ادغام منابع مان، آن را برای بهره برداری امروز و آیندگان فراهم سازیم.
دانشگاه منچستر اجرای این پروژه را ادامه دار بیان كرده و در تارنمایش نوشته است: ما امیدواریم كه به كلكسیونمان بیفزاییم تا بتوانیم از دانشجویان و محققان حمایت كنیم.
تمام نشریات این پروژه در تارنمای دانشگاه منچستر و به صورت رایگان در اختیار عموم قرار گرفته است.
دانشگاه منچستر در سال 1829 تأسیس شده است و پردیس اصلی آن در شهر منچستر قرار دارد. این دانشگاه رتبه پنجم در انگلستان (پس از آكسفورد، كمبریج، دانشگاه كالج لندن و امپریال كالج لندن) و هفتم اروپا گرفته است.
كتابخانه دانشگاه منچستر با بیش از 4میلیون كتاب چاپی و دستنویس، نیم میلیون كتاب الكترونیك و 41 هزار نشریه الكترونیك، یكی از مجهزترین كتابخانه های دانشگاهی انگلستان بشمار می آید.
اروپام**4**ن**1552
تاریخ انتشار: ۲۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۰
لندن - ایرنا - كتابخانه دانشگاه منچستر در تارنمای خود اعلام كرد كه آرشیوی از نشریات مرتبط با تاریخ معاصر ایران را گردآوری كرده و به صورت رایگان و آنلاین در اختیار محققان و پژوهشگران مسایل ایران قرار داده است.