در اين گفت و گو كه در شماره دوشنبه 26 بهمن 1394 خورشيدي با كارشناس بازار سرمايه انجام شده، آمده است: پس از جهش خيرهكننده شاخص بازار سهام در هفتههاي گذشته، در روزهاي اخير شاهد قرار گرفتن معاملات در مدار اصلاحي بوديم. ديروز، پس از شيب تند نزول روزهاي قبل و با وجود اينكه همچنان نزول قيمتي در برخي از نمادها ادامه داشت، اما رفتار معاملات بهطور كلي منطقيتر بود. افزايش مشاركت حقوقيها در سمت خريد را ميتوان از نكات مثبت جدال خريد و فروش سهام دانست. به اين ترتيب، با حمايت حقوقيهاي بازار از نمادهاي بزرگ بورس، شاخص كل بورس با رشد 115 واحدي (معادل 0.15 درصد) به سطح 76 هزار و 709 واحد رسيد. در حالي كه شاخص كل هم وزن (با اثرگذاري يكسان نمادها) افت 0.4 درصدي را تجربه كرد.
بر اين اساس، شركتهاي بزرگ بورسي با رشد نسبي قيمت مواجه شده بودند، در ساير نمادهاي بازار شاهد تداوم افت قيمتها بوديم. در حالي كه به نظر ميرسد حضور پررنگتر حقوقيها در خريد سهام تنها عامل حمايتي بوده است، اما رصد معاملات بازار سهام در ماههاي گذشته (چه در زمان ركود چه در رونق) حاكي از اين موضوع است كه اين معاملهگران به مانند ساير معاملهگران بازار بر اساس صلاحديد خود خريد و فروش را در دستور كار خود قرار ميدهند. بر اين اساس، ورود به فاز اصلاح قيمتي پس از جهشهاي متوالي با خوشبيني موجود نسبت به آينده اقتصاد و بورس، شرايط را براي خريد سهام توسط معاملهگران كلان بازار فراهم كرده است.
**رشد آهسته و پيوسته بورس در روزهاي آينده
«دنياي اقتصاد» در گفتوگويي با ايمان مقدسيان، كارشناس بازار سرمايه به بررسي تحولات روز گذشته تالار شيشهاي پرداخت. وي گفت: در مقاطع زماني مختلف از دي ماه به بعد شاهد رشد قابل توجه و خيلي سريعي در بازار بوديم به گونهاي كه در برخي سهمها كه بيشتر در گروه خودرويي قرار داشتند، رشد 70 تا 100 درصدي را داشتيم و بقيه بازار نيز بهطور ميانگين رشدي 30 درصدي را به خود ديد تا افت قيمتهاي گذشته تا حدودي جبران شود. مقدسيان ادامه داد: طبيعي است كه با حجم زياد معاملات در هفته گذشته، بازار اندكي استراحت كرده و شاخص نيز مقداري اصلاح شود اما با نگاهي تحليلي به وضعيت كنوني بازار سرمايه ميتوان انتظار داشت طي چند روز آينده به تدريج در برخي از نمادها كه پيش از اين رشد زيادي را تجربه نكردند، شاهد رشدي آرام باشيم.
اين كارشناس بازار سرمايه تاكيد كرد: به نظر نميرسد طي روزهاي آينده افت يا رشد زيادي در بازار ديده شود مگر اينكه اخبار بنيادي و تاثيرگذاري جو كنوني بازار را تحت تاثير قرار دهد. بهعنوان مثال تقويت احتمال كاهش نرخ سود بانكي از عوامل حمايتكننده قيمت سهام خواهد بود. همين موضوع را ميتوان درخصوص بازار جهاني عنوان كرد. نميتوان بهطور قطع اظهار كرد كه شوكهاي بازارهاي جهاني بر اقتصاد و بازارهاي مالي ايران بيتاثير است و ممكن است انتشار هرگونه خبري در اين خصوص معاملات را با نوساناتي همراه كند اما در مجموع رشدي آهسته را در روزهاي آينده خواهيم داشت.
وي با اشاره به فعاليت منطقي حقوقيها در بازار روز گذشته گفت: حقوقيها در روز گذشته در خريد فعاليت قابلتوجهي داشتند كه به گونهاي سبب حمايت از بازار و منطقيتر شدن رفتار معاملهگران شد. بايد اذعان داشت حقوقيها از فرصت پيشآمده طي هفته گذشته استفاده كرده و برخلاف رفتار سالهاي گذشته خود كه در روزهاي پاياني سال به فروش روي ميآورند، رفتاري متعادل و منطقيتر را در پيش گرفته و مشاركت بيشتري در سمت خريد داشتند.به گفته مقدسيان، در روز گذشته حقوقيها در نماد بانك صادرات، بيش از 36 درصد خريد داشتند و اين در حالي است كه تنها 11 درصد از فروش روي اين نماد از آن حقوقيها بود. در نماد ايرانخودرو نيز كه طي معاملات روز گذشته جزو نمادهاي پرمعامله بازار بود، حقوقيها بيش از 34 درصد خريد و تنها 11 درصد فروش داشتند.
در ديگر نمادها همچون بانك تجارت نيز شاهد برتري خريد حقوقيها نسبت به فروش بوديم. در مجموع شاهد تغيير مالكيت بيش از 15 ميليارد توماني از حقيقي به حقوقي در معاملات سهام ديروز بوديم. وي در پاسخ به اين سوال كه دليل اين رفتار حقوقيها در بازار روز يكشنبه چه بود، اظهار داشت: تجربه سالهاي گذشته نشان ميدهد كه حقوقيها در روزهاي پاياني سال تمايل بيشتري به فروش از خود نشان ميدهند اما روز گذشته با توجه به اينكه قيمت بسياري از سهمها براي حقوقيها جذاب بود، به خريد روي آوردند. درست است كه اين فعاليت حقوقيها موجب حمايت از بازار روز گذشته شده است اما بايد توجه داشت كه در قيمتهاي فعلي خريد بيشتر به نفع حقوقيها بوده است، وگرنه حتي به بهانه حمايت از بازار سرمايه نيز فعاليتي نميكنند كه به ضررشان تمام شود. اين كارشناس بازار سرمايه خاطرنشان كرد: با فروكش كردن صفهاي فروش، تا پايان معاملات شنبه به ندرت از شدت هيجان بازار كاسته شده و شاهد تداوم رفتار منطقي و تحليليتر از جانب حقيقيها و حقوقيهاي بازار خواهيم بود.
**در بازار روز يكشنبه چه گذشت؟
شاخص كل بورس تهران روز گذشته با رشدي 115 واحدي (معادل 15/ 0 درصد) به سطح 76 هزار و 709 واحدي رسيد. طي معاملات روز گذشته نماد معاملاتي سه شركت پتروشيمي جم با 70 واحد، خدمات انفورماتيك با 58 واحد و صنايع پتروشيمي خليج فارس با 54 واحد بيشترين تاثير بر رشد شاخص كل بورس را بر عهده داشتند و در مقابل نماد گروه مپنا از رشد بيشتر شاخص جلوگيري كرد.
در عين حال نماد گروه مپنا با 61 واحد و پالايش نفت بندرعباس با 53 واحد كاهش بيشترين تاثير منفي را در برآورد اين نماگر برجا گذاشتند. از سوي ديگر بيشترين حجم معاملات در اين روز را سرمايهگذاري سايپا با دادوستد بيش از 180 ميليون سهم به نام خود ثبت كرد و پس از آن نماد بانك صادرات ايران، پارس خودرو، سايپا ديزل و ايران خودرو ديزل در صدر جدول بيشترين حجم معامله قرار گرفتند. در عين حال نماد سرمايهگذاري سايپا بيشترين ارزش معاملات روز يكشنبه را نيز از آن خود كرد. در بازار روز گذشته به ترتيب نمادهاي سيمان قائن، سايپا آذين، فرآوردههاي نسوز ايران و سايپا شيشه با بيشترين افزايش قيمت همراه شدند و در مقابل نمادهاي نيروترانس، كربن ايران، معادن بافق و سيمان داراب بيشترين كاهش قيمت را به خود ديدند. علاوه بر اين طي معاملات ديروز نمادهاي سايپا، سرمايهگذاري رنا و سايپا آذين طولانيترين صفهاي خريد را از آن خود كردند و در آن سوي بازار سنگينترين صفهاي فروش در نمادهاي پالايش نفت بندرعباس، سرمايهگذاري شاهد، سايپا ديزل و فولاد خراسان تشكيل شد.
**نبض گروههاي بورسي
معاملات گروه بانكي در روز گذشته نسبتا متعادل انجام گرفت و عرضهها به شدت روز شنبه نبودند. ونوين و سمايه معاملات را با صف خريد به پايان رساندند و بانك صادرات با معامله 152ميليون سهم بيشترين حجم و ارزش معاملات گروه را به خود اختصاص داد. ديروز نمادهاي خودرويي نوساني معامله شد و در پايان معاملات اكثرا در بازه منفي قرار گرفتند. با اين حال، خساپا، ورنا، خاذين از جمله نمادهاي خودرويي بودند كه با صفهاي خريد بسته شدند.
خپارس با معامله 120 ميليون سهم بيشترين حجم معاملات گروه را داشت. در گروه داروييها نيز تيپيكو با معامله بيش از 5 ميليون سهم بيشترين حجم معاملات گروه را از آن خود كرد. در عين حال پارسان در صدر جدول بيشترين حجم معاملات گروه محصولات شيميايي قرار گرفت و پس از آن تاپيكو با معامله 18ميليون سهم در رده دوم قرار گرفت. در ميان قنديها نيز قشير با دادوستد 14 هزار و 717 ميليارد ريالي بيشترين ارزش معاملات گروه را به خود اختصاص داد و بيشترين حجم معاملات گروه قندوشكر با معامله بيش از 4ميليون سهم به قثابت رسيد.
در مجموع طي معاملات ديروز در بورس، يك ميليارد و 711 ميليون ورقه بهادار به ارزش 398 ميليارد تومان و در 111 هزار و 608 نوبت دستبهدست شد. در عين حال طي اين داد و ستدها همانگونه كه گفته شد شاخص كل 115 واحد (معادل 0.15 درصد) رشد كرد و همچنين شاخص قيمت (وزني ارزشي) 44.20 واحد (معادل 0.15 درصد) رشد نشان داد و در مقابل شاخص كل (هموزن) 51.39 واحد (معادل 0.40 درصد) افت كرد و ارزش بازار به سطح 328 هزار ميليارد تومان رسيد.
*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد
**گروه اطلاع رساني**9165**9131
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۱
تهران- ايرنا- روزنامه دنياي اقتصاد در صفحه بورس درباره تحولات روز گذشته تالار شيشهاي با ايمان مقدسيان به گفت و گو پرداخت.