كوالالامپور – ایرنا – نشست سران 10 كشور عضو اتحادیه همكاری جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) و آمریكا به عنوان طرف گفتمانی این اتحادیه روز سه شنبه در خارج از منطقه جغرافیایی آ.سه.آن و در ایالت كالیفرنیا برگزار شد تا 'باراك اوباما' به صراحت در مورد آینده مناسبات با این اتحادیه و اختلافات پكن و برخی كشورهای آ.سه.آن بر سر دریای جنوبی چین سخن بگوید.

به گزارش ایرنا، آمریكا هر چه تلاش كرد نتوانست در بیانیه پایانی نشست قبلی كه چند ماه پیش به میزبانی 'نجیب تون رزاق' نخست وزیر مالزی در كوالالامپور برگزار شد بند تندی علیه چین وارد كند و تنها به این بند كه طرف ها در اختلافات بر سر دریای جنوبی باید خویشتندار باشند، بسنده كردند.
محور اصلی سخنان 'باراك اوباما' در آیین گشایش نشست سران آمریكا و آ.سه.آن شامل مالزی، اندونزی، فیلیپین، سنگاپور، ویتنام، تایلند، میانمار، كامبوج، برونئی و لائوس نیز این اختلافات به زبانی دیگر بود و گفت كه كشورش و آسیای جنوب شرقی می توانند موجب پیشبرد دیدگاه مشتركی از مقررات و عرف لازم برای حل مسالمت آمیز مناقشات دریایی شوند.
فیلیپین، ویتنام، برونئی و مالزی با پكن بر سر مالكیت بخش هایی از دریای جنوبی چین اختلاف دارند و كاخ سفید تلاش داشته با استفاده از این اختلاف به تنش ها در این منطقه جهان برای حضور پررنگ تر نظامی خود به منظور مقابله با قدرت گیری نظامی و اقتصادی چین و افزایش نفوذ در كشورهای منطقه استفاده كند.
یك تحلیلگر منطقه جنوب شرق آسیا نیز روز سه شنبه همزمان با برگزاری نشست سران 10 كشور عضو آ.سه.آن با آمریكا در كالیفرنیا در روزنامه 'فیل استار'، نوشت كه هدف نهایی استراتژی آمریكا در نزدیك شدن به كشورهای عضو اتحادیه، بحث دریای جنوبی چین و افزایش رهبری منطقه است.
'ریچارد حیدریان' تحلیلگر و مفسر فیلیپینی، نوشت كه انتظار می رود رئیس جمهور آمریكا در طول اجلاس دو روزه كالیفرنیا كه روز چهارشنبه پایان می یابد، فشار برای رسیدن به یك اجماع و ضرورت حفظ آزادی كشتیرانی در دریای جنوبی چین را افزایش دهد.
به رغم این فشار آمریكا، رهبران آ.سه.آن امروز بار دیگر بر خویشتنداری طرف های مورد اختلاف در دریای جنوبی چین تاكید كردند، اما نتیجه مذاكرات را باید در بیانیه پایانی دید.
حیدریان اشاره كرد كه دولت اوباما تعمیق روابط با كشورهای جنوب شرق آسیا و تقویت تلاش ها برای اصلاح معادلات در آسیا و اقیانوسیه را از سال گذشته میلادی كلید زد.
همچنین انتظار می رود اوباما به عنوان میزبان این نشست، فشار برای ارتباط بیشتر تجاری و سرمایه گذاری با كشورهای جنوب شرق آسیا را افزایش دهد.
حیدریان گفت كه به طور خاص وی انتظار دارد در این نشست در مورد چشم انداز اقتصادهای بزرگ آ.سه.آن از جمله اندونزی، تایلند و فیلیپین و پیوستن این كشورها به پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام بحث شود.
این تحلیلگر گفت: ورود این كشورها به پیمان دو سوی اقیانوس آرام یك راه طولانی برای افزایش رهبری اقتصادی ایالات متحده در آسیا است.
گزارش رسانه های جنوب شرق آسیا حاكی است در شام كاری كه به میزبانی اوباما پس از جلسه روز نخست كه محور آن همكاری های اقتصادی بود، رهبران آ.سه.آن به طور عمده در مورد مشاركت در پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام نیز بحث كردند.
مالزی، سنگاپور، ویتنام و برونئی چهار كشور آ.سه.آن ماه جاری میلادی در نیوزیلند پیوستن به پیمان آمریكایی تجارت آزاد دو سوی اقیانوس آرام را امضا كردند و اندونزی و فیلیپین آمادگی خود را برای پیوستن به پیمان اعلام كرده و در تایلند هم زمزمه هایی در این مورد به گوش می رسد.
از سوی دیگر 'جان كری' وزیر امور خارجه آمریكا ماه گذشته میلادی به لائوس و كامبوج دو كشور این اتحادیه سفر كرد. دو كشوری كه 'حیاط خلوت استراتژیك' چین بشمار می روند.
حیدریان گفت: جان كری در هر دو كشور لائوس و كامبوج، مشوق های اقتصادی به امید كاستن وابستگی این كشورها به چین را پیشنهاد كرده است.
از لحاظ اقتصادی، بلوك منطقه ای 10 كشوری آ.سه.آن برای شركت های آمریكایی بسیار مهم است. این بلوك هفتمین اقتصاد بزرگ جهان را تشكیل می دهد و 625 میلیون نفر از جمعیت مصرف كننده جهان را در خود جای داده و چهارمین بازار بزرگ صادرات آمریكا محسوب می شود.
كشورهای این بلوك اقتصادی از سوی دیگر مناسبات نزدیكی با پكن دارند و بسیاری از جمعیت چند كشور این منطقه را نژاد چینی تشكیل می دهند و فرهنگ نزدیكی با چین دارند.
تحلیلگران در انتظار نتایج و محورهای این نشست دو روزه هستند تا پیامدهای مذاكرات بیشتر روشن شود، هر چند قدرت های دیگر جهان نیز در برابر این اتحادیه سكوت نكرده و اكنون مقام های كرملین در مسكو در حال رایزنی برای برگزاری نشست سران آ.سه.آن با طرف گفتمانی دیگر این اتحادیه یعنی روسیه هستند تا برای دومین بار میزبان نشست در خارج از اتحادیه باشد.
كشور فقیر لائوس امسال به عنوان رئیس اتحادیه جنوب شرق آسیا برگزیده شده است و در حال از دست دادن میزبانی نشست های طرف های گفتمانی است.
چین، استرالیا، نیوزیلند، آمریكا، هند، ژاپن، روسیه و كره جنوبی كشورهای طرف گفتمانی آ.سه.آن بشمار می روند و احتمال داده می شود امسال رهبران این اتحادیه در سفر برای برگزاری این نشست ها خارج از منطقه خود باشند.
این نشست ها تاكنون در یك زمان به مدت دو یا سه روز در یك كشور برگزار می شد و به نظر می رسد لائوس میزبانی سران و طرف های گفتمانی را در پایان سال میلادی بر عهده گیرد.

از نتایج مهم اجلاس سال گذشته میلادی سران آ.سه.آن در مالزی تشكیل جامعه اقتصادی واحد اتحادیه كشورهای جنوب شرق آسیا بود.
اتحادیه كشورهای جنوب شرق آسیا كه سال 1967 توسط تایلند، اندونزی، مالزی، سنگاپور و فیلپیپین تاسیس شد، امروز به میدان جنگ اقتصادی قدرت های بزرگ جهانی تبدیل شده است و حضور سران طرف های گفتمانی از جمله آمریكا، ژاپن، چین، هند و كره جنوبی در نشست ها نشان دهنده این موضوع است.
هدف از تاسیس آ.سه.آن در ابتدا مقابله با گسترش كمونیست ها در ویتنام و شورش های داخلی در مرزهای خود این كشورها بود. اعضای این اتحادیه در سال 1976 پس از نشست جزیره بالی در اندونزی اقتصاد را محور اصلی همكاری های خود قرار دادند و سپس در سال های 1984 تا 1999 برونئی، ویتنام، لائوس، میانمار و كامبوج نیز به این اتحادیه پیوستند تا اهداف اقتصادی خود را به طور مشترك پیگیری كنند.
آساق**1611