بیرجند - ایرنا - مدیركل امور عشایر خراسان جنوبی گفت: این استان با دارا بودن جمعیت 15 هزار و 676 خانواری عشایر، چهارمین استان عشایری كشور است اما به لحاظ وضعیت اعتبارات تملك و دارایی حوزه عشایری در رتبه 25 قرار دارد.

غلامرضا قدسی روز سه شنبه در سومین جلسه شورای عشایری خراسان جنوبی با بیان اینكه ۱۳.۲ درصد از مجموع جمعیت استان را عشایر تشكیل می دهند افزود: بر اساس آمار سرشماری سال 87 جمعیت عشایری این استان 81 هزار نفر در قالب 58 طایفه مستقل است.
وی با بیان اینكه 25 درصد صنایع دستی استان توسط عشایر تولید می شود ادامه داد: جمعیت عشایر خراسان جنوبی هفت درصد جمعیت عشایر كشور را شامل می شود.
وی گفت: جامعه مولد عشایری استان میانگین سالانه بیش از 20 هزار تن محصولات دامی شامل 14 هزار تن شیر و فرآورده لبنی، پنج هزار و 500 تن گوشت قرمز و 600 تن كرك و مو و پشم به ارزش تقریبی دو هزار میلیارد ریال تولید می‌كنند.
مدیركل امور عشایری خراسان جنوبی، با بیان اینكه بیش از چهار هزار نفر از عشایر عضو فعال پایگاه‌های مقاومت بسیج و حلقه‌های صالحین هستند یادآور شد: 40 درصد مراتع استان در اختیار عشایر است و 80 درصد آنان در مناطق مرزی مستقر هستند.
وی اظهار كرد: عشایر علاوه بر نقش مهمی كه در بحث تولید و اقتصاد كشور دارند در تامین امنیت، مرزبانی، اصالت فرهنگی و اجتماعی پیشرو و پیشتاز هستند.
وی خشكسالی 17 ساله و فقر مراتع و خشك شدن چشمه ها، پایین بودن شاخص توسعه و برخورداری عشایر نسبت به جامعه شهری و روستایی، عدم تناسب بین جمعیت هدف و توزیع اعتبارات و نیروی انسانی، محدودیت منابع پایه ( آب و سرمایه) برای ساماندهی عشایر، پایین بودن میزان آشنایی عشایر با روشهای نوین و شیوه‌های جدید تولید و متكی بودن به تولیدات دامی را از مهمترین مشكلات و محدودیت های موجود در مناطق عشایری عنوان كرد.
قدسی گفت: امسال دو میلیارد ریال به دهیاری مناطق عشایری با اولویت بخشی به بهسازی گلزار شهدا و سایر طرح‌های مناطق مزبور اختصاص یافته است.
وی با اشاره به خدمات ارائه شده به عشایر در طول یكسال، ادامه داد: برای اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز 90 میلیارد ریال تسهیلات جذب و برای بیش از 41 هزار راس دام با عشایر قرارداد منعقد شده كه از این محل 595 تن گوشت قرمز تولید شده است.
وی هدف از اجرای طرح زنجیره گوشت قرمز را ایجاد بهبود اشتغال و ارزش افزوده تولیدات و افزایش میانگین درآمد سالانه خانوار عشایر ذكر كرد.
مدیركل امور عشایر خراسان جنوبی افزود: شش هزار و 18 كیلومتر ایل راه عشایری در استان وجود دارد كه سالانه این ایل راه‌ها دو تا سه نوبت مرمت و موج ‌تراشی می‌ شود.
6054