تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۲

تهران- ايرنا- روزنامه دنياي اقتصاد در صفحه بورس به گزارشي درباره نقدينگي هاي بورس پرداخت و به استقبال سهامداران از عرضه‌هاي اوليه اشاره كرد.

در اين گزارش كه در شماره چهارشنبه 28 بهمن 1394 خورشيدي به قلم هديه لطفي منتشر شده، آمده است: شاخص بورس تهران طي معاملات روز گذشته هر چند با كاهش 236 واحدي مواجه شد اما افزايش چشمگير حجم و ارزش معاملات روزانه نشان از پويايي و تحرك زياد در بازار دارد، به‌طوري‌كه در جريان معاملات ديروز ارزش معاملات بورس و فرابورس از 1200 ميليارد تومان نيز فراتر رفت كه به نظر مي‌رسد مهم‌ترين عامل در اين رشد، عرضه اوليه شركت پتروشيمي فجر باشد.
برخلاف باور عمومي كه عرضه‌هاي اوليه را عاملي براي خروج نقدينگي از بازار سرمايه تلقي مي‌كنند، تجربه گذشته بازار سرمايه ايران و ساير نقاط جهان نشان مي‌دهد كه برخلاف اين باور، عرضه‌هاي اوليه هجوم سرمايه‌هاي جديد و بزرگ‌تر شدن اندازه بازارها را در صورت رعايت اصل جذابيت عرضه اوليه رقم مي‌زند، همچنين ديگر نتيجه مثبت اين قبيل عرضه‌هاي اوليه را مي‌توان در حفظ پويايي بازار و سرشكن شدن نقدينگي در سهام جديد دانست كه به اين ترتيب شاهد تشكيل صف‌هاي خريد طولاني و رشد قيمت‌هاي هيجاني و دسته‌جمعي سهام بازار نخواهيم بود. بنابراين، عمده كارشناسان تاكيد دارند عرضه‌هاي اوليه بايد با سرعت بيشتر و در سطح گسترده‌تري انجام شود. موضوعي كه در دوران ركود بازار سهام، به بهانه عدم استقبال سهامداران به تعويق افتاده بود و در شرايط كنوني احساس نياز بيشتري به آن مي‌شود.
در اين شرايط عرضه اوليه سهام پتروشيمي فجر شايد كمي از عطش بازار بكاهد به‌طوري‌كه تاثير رواني اين موضوع در جريان معاملات ديروز در ميان سهامداران مشاهده شد كه با افزايش معاملات خود به تامين نقدينگي براي عرضه اوليه مزبور پرداختند كه ماحصل آن ثبت داد و ستد بيش از 2092 ميليون برگه اوراق بهادار به ارزش 5397 ميليارد ريال در بورس تهران بود. هر چند در اين ميان شاخص كل بورس 0.3 درصد كاهش را تجربه كرد و در محدوده 77هزار و 141واحدي متوقف شد؛ اما بازدهي بورس از ابتداي دي ماه تا كنون بيش از 25.4 درصد است. اين در حالي است كه مبادلات بورس چندان از خبر كاهش نرخ بهره بانكي تاثيري نگرفت؛ براساس اخبار منتشر شده سود سپرده سالانه از 20 به 18 درصد و سود روزشمار به كمتر از 10 درصد از اول اسفند ماه سال جاري كاهش خواهد يافت. هر چند كه در واقع كاهش نرخ سود سپرده بانكي باعث رونق بورس و حركت نقدينگي از بازار پول به سمت بازار سرمايه خواهد شد اما اين امر در صورتي محقق مي‌شود كه از مسير درست خود پيگيري شود نه به‌صورت دستوري! چون در اين صورت به نتيجه واقعي منجر نخواهد شد.
**يك توصيه به تازه‌واردها
درهمين رابطه دكتر حسين ايزدي، مديرعامل كارگزاري اطمينان سهم، در گفت‌وگويي با «دنياي اقتصاد» با اشاره به اينكه رشد بازار سرمايه ادامه‌دار خواهد بود، گفت: هرچند بازار سرمايه در برخي روزها وارد فاز اصلاح و استراحت مي‌شود كه البته طبيعي است اما رشد بازار ادامه‌دار خواهد بود. ايزدي در ادامه افزود: البته چشم‌انداز اقتصادي آينده بسيار مثبت و مطلوب است كه اين موضوع تاثير مستقيمي بر بازار سرمايه خواهد داشت و نبايد نگراني چنداني براي وضعيت بورس در آينده داشت. به گفته ايزدي تمامي تحليل‌هاي جهاني حكايت از سالي رو به رشد براي اقتصاد ايران و به ويژه بازار سرمايه دارد و انتظار مي‌رود بورس سال 95 را با حجم معاملاتي به مراتب سنگين‌تر از شرايط كنوني پيش رو داشته باشد و بالطبع سود بيشتري در انتظار فعالان اين بازار خواهد بود. ايزدي در ادامه اظهاراتش با توصيه به سرمايه‌گذاري گفت: چنانچه سرمايه‌گذاران تازه وارد به بازار از اطلاعات چندان زيادي از نحوه سرمايه‌گذاري در بورس ندارند، بهتر است تا از كانال صندوق‌هاي سرمايه‌گذاري در بازار سهام مشاركت داشته باشند.
**در بازار چه گذشت؟
در معاملات روز گذشته افزايش معاملات سهام از يكسو و همچنين تقويت انگيزه سهامداران براي خريد سهام جديد موجب رشد چشمگير حجم و ارزش معاملات شد به‌طوري‌كه حجم و ارزش معاملات خُرد نسبت به معاملات روز دوشنبه از رشد5 درصدي حجم و 15 درصدي ارزش برخوردار بود؛ به اين ترتيب ارزش بازار بورس به سطح 330 هزار ميليارد تومان رسيد. در اين روز هر چند در ابتداي ساعات معاملاتي، شاخص كل بورس با روندي پرشتاب به سطح 77 هزار و 698 واحدي صعود كرد اما در جريان معاملات نه تنها از روند آن كاسته شد بلكه در نهايت با كاهش 236 واحدي معادل 0.3 درصدي به كار خود پايان داد كه در اين ميان نمادهاي فارس، حكشتي و رانفور بيشترين تلاش را در رشد شاخص داشتند كه در نهايت تاثير منفي نمادهاي پارسان، اخابر، فملي و وبملت به افت شاخص ختم شد.
همچنين در اين روز ديگر شاخص‌هاي با اهميت بازار به جز شاخص بازار دوم با روندي كاهشي به كار خود پايان دادند؛ كاهش 0.08 درصدي شاخص كل هم‌وزن، 0.3 درصدي شاخص قيمت (وزني-ارزشي) 0.62 درصدي سهام آزاد شناور و همچنين 0.77 درصدي بازار اول از جمله اين موارد بود، اين در حالي است كه شاخص بازار دوم با 0.6 درصد افزايش روبه‌رو شد. در معاملات روز گذشته همچنان توجه سهامداران به گروه ليدر بازار يعني گروه خودرويي ادامه پيدا كرد كه در نهايت اين صنعت با جابه‌جايي بيش از 635 ميليون سهم به ارزش 134 ميليارد تومان به‌عنوان برترين صنعت ديروز شناخته شد؛ گروه بانكي و حمل‌ونقل نيز به ترتيب در رتبه‌هاي بعدي قرار گرفتند. در مجموع معاملات نيز از 37 گروه بورسي 20 صنعت با افت شاخص و 16 گروه با رشد شاخص‌ها همراه شدند.در فرابورس نيز شاخص آيفكس افت اندك 0.6 واحدي (معادل 0.08 درصد) را تجربه كرد و مشابه بورس، ابتداي معاملات را صعودي آغاز كرد، اما در ادامه مسير نزولي در پيش گرفت. حجم و ارزش معاملات در اين بازار نيز به ترتيب حدود 327 ميليون سهم و 596 ميليارد تومان بود.
*منبع: روزنامه دنياي اقتصاد
**گروه اطلاع رساني**9165**2002