سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) پنجشنبه گذشته اعلام كرد كه كشتي هايش را براي عمليات تجسس به درياي 'اژه' گسيل مي كند تا تمام شبكه هاي قاچاق انسان كه پناهجويان را از تركيه به يونان مي رساند ره گيري كنند.اما اين تصميم گيري جز يك حركت نمادين و به نوعي اعلام همبستگي بيش نيست و هيچ ارزش ديگري ندارد.
به هرحال همين تصميم گيري في نفسه خود خبر از عمق فاجعه دارد.
همين تمهيدات , لزوم توجه اضطراري به معضل پناهندگان را گوشزد مي كند و نشان مي دهد كه ائتلاف ناتو آماده است به اروپا براي مقابله با اين بحران كمك كند .
ژنرال 'فيليپ بريدلاو' از فرماندهان نيروي هوايي آمريكا و رهبر ارشد نيروهاي متحد ناتو در اروپا هفته گذشته اعلام كرد كه اين ماموريت به معناي واقعي كلمه تنها در 20 ساعت گذشته آماده شده است . وي گفت كه از او خواسته شده است بازگردد و تمام ابعاد اين ماموريت را تبيين كند.
يكي از برنامه هاي اين ماموريت كاستن از تعداد پناهندگاني است كه جانشان در خطر است.سال گذشته تعداد 2800 تن از اين پناهجويان كه براي نجات جان خود از طريق راه هاي آبي راهي مرزهاي اروپايي بودند در دريا غرق شدند و بيش از 400 تن هم از آغاز امسال تاكنون جانشان را در اين راه از دست داده اند كه اكثرشان كودك بوده اند .
آژانس 'فرانتكس' Frontex كه مسئوليت حراست از مرزهاي اتحاديه اروپا را بدست دارد و نيز گارد ساحلي يونان قادر به مقابله با اين بحران نيستند.
كشورهاي آلمان ؛ يونان و تركيه كه متحمل بيشترين آسيب ها از بحران پناهجويان بوده اند از ناتو درخواست كمك كرده اند.
اما نگراني اين سه كشور ابدا بابت خطرات جاني نيست كه اين پناهجويان راتهديد مي كند بلكه نگراني آنها فقط از جانب اثرات سياسي اين بحران براي اروپاست.
در اروپا ترس و وحشت از موج ورود پناهنجويان هرگز فروكش نكرده است .
هفته گذشته 'رجب طيب اردوغان ' رئيس جمهوري تركيه تهديد كرد كه ميليونها پناهجو را به اروپا مي فرستد. تركيه هم اكنون پذيراري 3 ميليون پناهنده است و تحت فشار است تا تعداد بيشتري را پذيرش كند .
حساسيت موضوع براي 'آنگلا مركل' صدراعظم آلمان بسيار مهم تر است .
مركل تاكنون شش بار با مقامات تركيه ديدار و با آنها راجع به موضوع پناهجويان و راههاي پيشگيري از ورود سيل اين مهاجران به مرزهاي اروپايي گفت و گو كرده است .
مركل در داخل آلمان پايگاه مردمي خود را از دست داده است. مردم آلمان كه فقط سال گذشته پذيراي يك ميليون پناهجو بوده اند بشدت از رويكرد بازوان گشاده به روي پناهندگان بيزارند.
كشور يونان نيز كه اقتصادش همچون گذشته پاره پاره و وصله پينه شده است همچنان روزانه شاهد ورود نزديك به 2 هزار پناهجوست.
اتحاديه اروپا يونان را متهم مي كند كه سال گذشته از بيش از 800 هزار پناهجو ثبت نام به عمل نياورد و به اين مهاجران كه از راههاي آبي وارد يونان شده بودند اجازه داد كه از راه خشكي خود را به مرزهاي ساير كشورهاي اروپايي برسانند .
هر كشوري كه مقصد اوليه پناهجويان باشد موظف است از اين مهاجران ثبت نام به عمل آورد. اما مراكزي كه در يونان اين پناهجويان را پذيرش مي كند فوق العاده غيراصولي و خارج از استانداردهاي لازم است .
آتن قول داده است كه اين مشكل را رفع كند و فرآيند اداري ثبت نام از پناهجويان را ارتقاء دهد. آتن مراكز جديدي به نام 'كانون بحران ' داير كرده است كه در آن پناهجويان مي توانند منتظر تصميم گيري در مورد ثبت نامشان بمانند .
اتحاديه اروپا نبايد از تركيه ويونان انتظار داشته باشد تمام و كمال اتحاديه را در اين بحران همراهي كنند .
اروپا بايد به قولي كه به تركيه داده است عمل كند و 3 ميليارد يورو (معادل 34/3 ميليارد دلار) به تركيه بپردازد و به آن كمك كند تا مانع از هجوم سيل ورود پناهجويان به مرزهاي اروپايي گردد.
نيويورك تايمز در پايان تصريح مي كند: شوراي اروپا در خصوص بررسي بحران در اين هفته تشكيل جلسه خواهد داد و لازم است در اين نشست كشورهاي عضو شورا به تعهدي كه سال گذشته دادند و اعلام كردند كه حاضرند 160 هزار پناهجوي حاضر در يونان و ايتاليا را پذيرش كنند؛ عمل كنند.
روز شنبه 'مانوئل والس' نخست وزير فرانسه پيشنهاد آلمان را براي مقرر ساختن يك سيستم سهميه بندي براي جابجايي و اسكان مجدد پناهچويان را رد كرد.
اين اقدام فرانسه حامل پيامي غلط به ساير كشورهاي حوزه اتحاديه اروپاست .
تاكنون تنها 497 تن از اين پناهجويان جابجا شده اند.
اين آمار ولو كوچك؛ اما حكايت از بحراني جدي تر در اروپا دارد كه معضل پناهجويان آن را ظاهر كرده است.
اين بحران با هيچ يك از كشتي هاي 'ناتو' در درياي 'اژه' حل شدني نيست .
اين بحران , شكافي است كه درون اتحاديه اروپا ايجاد شده است. كشورهاي اين حوزه آنقدر ضعيف اند كه نتوانسته اند به يك جريان انساني متشكل از انسانهايي درمانده كه براي نجات جانشان دست ياري به سوي اروپا دراز كرده اند , پاسخي منسجم و انساندوستانه بدهد.
آساق**1591**1392
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۸
تهران - ايرنا - نيويورك تايمز در سرمقاله روز سه شنبه خود نوشت: اتحاديه اروپا آنقدر ضعيف است كه نتوانست به بحران پناهجويان، پاسخي متحد و انساندوستانه بدهد؛ بحران واقعي اينجاست.