تهران- ایرنا- بازار تبلیغات نامزدهای انتخابات این روزها در شبكه های اجتماعی گرم است. ستادهای انتخاباتی افزون بر حضور فیزیكی در سطح كشور بر تكاپوی خود در شبكه های مجازی افزوده اند و كانال ها و شبكه های اجتماعی هر یك به ستادی برای چهره ها و جریان های سیاسی تبدیل شده است.

این روزها افزون بر فعالیت ستاد‌های انتخاباتی در سراسركشور، گستردگی شبكه های اجتماعی عرصه دیگری را در اختیار نامزدهای انتخابات و هواداران آنان قرار داده است تا برای جذب رای مردم و پیروزی در انتخابات به تبلیغ مجازی بپردازند. این عرصه اما امكان پراكنش شایعه های انتخاباتی را نیز افزایش داده و مجال بیشتری را برای برخی اقدام های غیرقانونی و غیراخلاقی در اختیار شماری از نامزدها و گروه های سیاسی قرار داده تا گاه علیه یكدیگر به تخریب در فضای مجازی بپردازند.
در همین حال، برخی چهره های سیاسی و اجتماعی از فرصت شبكه های مجازی برای دعوت از مردم و جریان های سیاسی به منظور برگزاری یك انتخابات سالم استفاده می كنند.
این گزارش به مهمترین محورهای مورد توجه كانال ها و شبكه های مجازی در زمینه تحولات و رخدادهای انتخاباتی در سومین روز از شروع رسمی تبلیغات نامزدهای انتخاباتی می پردازد.

*** حاشیه سازی ها در مورد نامزدها و فهرست های انتخاباتی در شبكه های مجازی
در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان و در حالی كه تا زمان رای گیری تنها چند روز فرصت باقی مانده است، فهرست های انتخاباتی جریان های سیاسی هنوز در حال تكمیل است. در این زمینه كانال تلگرامی «ایسنا» نوشت: فهرست نهایی نامزدهای جبهه تدبیر و توسعه ایران اسلامی در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر با سی نفر نامزد و در نشست خبری این جبهه اعلام شد.
همچنین در حالی كه انصراف اصولگرایان به نفع فهرست ائتلافی ادامه دارد، كانال تلگرامی «مرصاد نیوز» در این باره نوشت: محمد عباسی وزیر دولت احمدی نژاد به نفع جریان اصولگرایان از نامزدی انتخابات مجلس دهم انصراف داد.
با وجود این انصراف ها هنوز هم انتقاد به این فهرست ادامه دارد. كانال تلگرامی «عصر ایران» در این باره نوشت: گزارش های رسیده حاكی است به دنبال مصاحبه علیرضا زاكانی با یكی از خبرگزاری ها كه ضمن آن وی به سمت بیان اظهارات غیرمستند هدایت شده و به برخی مسئولان كشور توهین كرده، چهره های مشهور اصولگرا او را نكوهش كرده اند.
كانال تلگرامی «رجانیوز» نیز از قول «محمدصالح مفتاح» مدیر مسوول پایگاه خبری- تحلیلی «تریبون مستضعفین» نوشت: چند روز اخیر فهرستی به اسم فهرست «تریبون مستضعفین» در شبكه‌های اجتماعی در حال دست به دست شدن است. این فهرست كه برخی از افراد موجه اصولگرا و جمعی از جاماندگان از فهرست و جمعی از افراد نزدیك به دولت نهم و دهم را شامل می‌شود این روزها به عنوان فهرست «اصولگرا و عدالتخواه» منتشر می‌شود. این رفتار كه با نام تریبون مستضعفین در شبكه های اجتماعی در جریان است، برای بدنام كردن این برند است و فقط از افراد غیراصولگرا و غیرعدالتخواه می‌تواند صورت پذیرد. به نوبه خودم از این رفتار غیراخلاقی كه با همكاری برخی افراد و رسانه‌های نزدیك به رییس دولت سابق صورت می‌گیرد، تبری می ‌جویم و امیدوارم این افراد و همراهان رسانه ‌ای آنها نیز دست از این رفتار غلط بردارند چرا كه ما از ایجاد تشتت و اختلاف در میان جریان اصولگرا به شدت احتراز داریم، به خصوص كه از عنوان منتسب به ما این اتفاق بیافتد.
صفحه اینستاگرامی «اعتدال» هم از فهرست نهایی نامزدهای جبهه تدبیر و توسعه ایران اسلامی خبر داد.

*** تكذیب برخی شایعه های انتخاباتی
برخی شایعه های ایجاد شده طی روزهای گذشته در مورد انتخابات، امروز در شبكه های مجازی تكذیب شد.
پس از آنكه برخی شبكه های خبری اعلام كردند كه مدارس در روز پس از اخذ رای تعطیل است، كانال خبری ایسنا از قول رییس مركز اطلاع ‌رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش اعلام كرد: روز هشتم اسفند ماه هیچ مدرسه ‌ای در تهران و سایر نقاط كشور در هیچ مقطعی به دلیل برگزاری انتخابات یا شمارش آرا تعطیل نیست. در این روز مدارس باز هستند و به فعالیت‌های آموزشی و تربیتی خود به روال عادی می‌پردازند.
شایعه ها درباره دستورالعمل نامزدها برای تبلیغات هم با تكذیب ستاد انتخابات وزرات كشور روبرو شد. پس از آنكه صدا و سیما اعلام كرد، نامزدهای انتخابات در آگهی و برنوشته (بنر) تبلیغاتی خود حق استفاده از تصاویر امام و رهبری را ندارند، كانال تلگرامی «خبرآنلاین» از واكنش رییس ستاد انتخابات استان تهران به ممنوعیت استفاده از تصاویر امام و رهبری در تبلیغات خبر داد و نوشت: تنها مرجع اظهار نظر درباره تبلیغات ستاد انتخابات استان است.
«سیدشهاب الدین چاوشی» رییس ستاد انتخابات استان تهران گفت: تنها مرجع اظهار نظر درباره تبلیغات داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی ستاد انتخابات استان است و استفاده از تصاویر امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب در تبلیغات انتخاباتی هیچ منعی ندارد.
در همین پیوند، كانال تلگرامی ایسنا نیز نوشت: محمدحسین مقیمی رییس ستاد انتخابات كشور طی اطلاعیه‌ای از صدا و سیما درخواست كرد كه اطلاعیه‌های رسمی ستاد انتخابات كشور با امضای وی یا دبیر ستاد انتخابات كشور از طریق شبكه‌های سراسری صدا و سیما پخش شوند. در روزهای اخیر اطلاعیه‌هایی به نام ستاد انتخابات كشور از شبكه‌های مختلف سراسری صدا و سیما با مضامین ممنوعیت استفاده از عكس و تمثال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام معظم رهبری در عكس‌ها و آثار تبلیغاتی نامزدهای انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی پخش شده كه ستاد انتخابات كشور هیچ نقشی در تهیه و صدور اطلاعیه با فحوای پیش گفته را نداشته و انتساب چنین اطلاعیه‌هایی به ستاد انتخابات كشور فاقد وجاهت قانونی است.

*** انتخابات سالم و خط قرمزهای آن
یكی از مهمترین دستاوردهای قانون اساسی جمهوری اسلامی، ایجاد ساختاری از حكومت و كشورداری است كه ضمن حفظ ارزش های اسلامی، به ارزش های جمهوریت نظام نیز توجه دارد. مسوولان نظام نیز همواره بر اهمیت این 2 ركن برای حفظ انقلاب و نظام جمهوری اسلامی تاكید فراوان دارند.
آیت الله «اكبر هاشمی رفسنجانی» رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام و نامزد انتخابات مجلس خبرگان رهبری، دیروز در «حسینیه جماران» از اعتبار هر 2 ركن اسلامیت و جمهوریت نظام سخن گفت. كانال تلگرامی «جماران» در‌ این باره و از قول آیت الله هاشمی نوشت: درباره بُعد اسلامی نظام باید توجه كرد كه همه قوانین در چارچوب قوانین اسلام باشد و اگر جمهوری اسلامی اینطور بماند، در دنیا نمونه است.
نامزد دوره پنجم انتخابات مجلس خبرگان گفت: متاسفانه در تشخیص صلاحیت ‌ها و رای‌گرفتن ‌ها و رای خواندن‌ ها مشكلاتی پیش آمد كه برخی به دولت و هیات اجرایی بازمی‌گردد و برخی هم به هیات نظارت كه اگر خوب انجام شود، جمهوریت نظام حفظ می‌شود.
این روزها درباره برگزاری سالم انتخابات نیز از سوی چهره های هر 2 جریان سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب هشدارهایی انتشار می یابد. به گزارش كانال تلگرامی ایسنا، حجت الاسلام «كاظم صدیقی» خطیب نماز جمعه تهران در خطبه ‌های نماز جمعه دیروز اعلام كرد: پول‌های بادآورده برای بعضی ‌ها هزینه انتخابات می ‌شود. چرا بعضی از كارهای اقتصادی در زمان انتخابات انجام می‌شود؟ این پول ‌های باد آورده برای بعضی ‌ها هزینه انتخابات می‌شود و گاهی سفره‌ها پهن می‌كنند اما از كجا آورده‌اند؟
كانال خبری «ایران تایمز» هم در این مورد و از قول «منصور حقیقت پور» عضو فراكسیون رهروان ولایت مجلس، نوشت: هوشیاری دستگاه‌ های امنیتی، اجازه تنش در فضای انتخابات را به تندروهای آشوب خواه نمی دهد. راهیابی به مجلس مستحب اما ریختن آبروی افراد با تخریب و توهین در فضای انتخابات حرام است. از این رو افرادی كه دست به تخریب و اهانت به دیگران می‌زنند تاجرانی هستند كه آخرتشان را به دنیا می‌ فروشند.

*** رسانه های مجازی و نوآوری در تبلیغ نامزدهای انتخاباتی
شبكه های مجازی تاكنون نقش غیرقابل انكاری در فرایند تبلیغ نامزدها برای انتخابات پیش رو داشته اند. كانال های خبری و تبلیغی تلگرام این روزها علاوه بر اخبار انتخاباتی، تصویر- نوشته هایی موسوم به «استیكر»، متناسب با جریان سیاسی مورد حمایت خود طراحی و منتشر می كنند.
كانال خبری «بهارنیوز» در این مورد نوشت: استیكرهای تبلیغاتی، جدیدترین پدیده انتخابات است كه تعدادی از نامزدها دست به تولید و انتشار آن زده‌اند. محتوای این استیكرها هم سخنان رهبری درباره ویژگی‌های نامزدها، شعارهای انتخاباتی، اعلام حمایت جریان ها از نامزدها و دور‌نمایی كه آن‌ها برای حوزه انتخابیه خود درنظرگرفته‌اند، است. حالا تكنولوژی‌های نوین به كمك سیاست آمده تا با كمی خلاقیت بتوانند شیوه‌های نوینی را جایگزین تبلیغات سنتی كنند.

*** تاكید چهره ها بر حضور مردم در انتخابات
تاكید چهره ها و جریان های سیاسی بر حضور پرشور و آگاهانه مردم پای صندوق های رای همچنان ادامه دارد. اصلاح طلبان كه می گویند بیشتر شمار نامزدهای خود را در صافی شورای نگهبان از دست داده اند، با راه اندازی كارزارهای انتخاباتی در تلاشند تا مردم حضور گسترده ای پای صندوق های رای داشته باشند.
در همین ارتباط، كانال خبری «ایلنا» به نقل از «سیدعلی نكویی» رییس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات استان اصفهان نوشت: شاید به دلیل رد صلاحیت ‌ها، بسیاری از نیروهای سر‌شناس اصلاح طلب اصفهانی كنار رفتند اما جوان‌ها كه امروز به میدان خواهند آمد قطعا كارزاری است كه خود را نشان بدهند. شاید رد صلاحیت‌ها خدمتی به جوانان اصلاح‌ طلب بود تا جرات خود را به نمایش بگذارند و از این جهت رد صلاحیت‌ها نتوانست انگیزه اصلاح طلبان را از بین ببرد.
چند روز پس از اعلام كارزارهای انتخاباتی (كمپین) «من به اعتماد رای می دهم» و «دو میلیون رای برای خبرگان مردم» كانال تلگرامی «رجانیوز» از آغاز به كار كارزار مردمی «نه به نامزدی بی بی سی» خبر داد و نوشت: پس از گزارش شبكه بی بی سی فارسی در خصوص انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان و درخواست این شبكه از مردم برای رای ندادن به نامزدهای انقلابی، كمپین نه به نامزدی بی بی سی در صفحات فضای مجازی راه اندازی شد.
در آستانه انتخابات، كارزارهای تبلیغاتی مورد حمایت هنرمندان قرار گرفته است. پس از حضور چهره های سرشناسی چون «رضا كیانیان» بازیگر سینما و تلویزیون در این كمپین ها برای تشویق مردم به شركت در انتخابات، كانال ایسنا از قول «حسین پاكدل» نویسنده، تهیه كننده، مجری و كارگردان نوشت: اگر معتقدیم جامعه نیازمند آزادی افكار و به رسمیت شناختن حقوق همگان است، در انتخابات اعلام حضور كنیم تا هر فكر و اندیشه به اندازه وزن ‌اش عرض اندام كند.
*گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**ل.و**9282** 9279