دكتر علی شعیبی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بر اساس تحقیق انجام شده در این دانشگاه شیوع سكته های مغزی در شهر مشهد 139 نفر به ازای هر صد هزار نفر جمعیت می باشد كه این میزان از میانگین كشوری و جهانی آن بالاتر است.
وی اظهار كرد: در این تحقیق كه از سال 1388 آغاز شده و همچنان ادامه دارد حدود 450 هزار نفر از مردم مشهد در ارتباط با بروز سكته مغزی مورد بررسی قرار گرفته اند.
عضو هیات علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی مشهد ادامه داد: براساس این تحقیق كه جامع بودن آن در كشور و خاورمیانه منحصر به فرد است، 34 درصد از افرادی كه به سكته مغزی مبتلا شده اند در سال اول فوت كرده و 50 درصد آنان بعد از پنج سال جان خود را از دست داده اند.
شعیبی گفت: علل بیشتر بودن شیوع سكته های مغزی در كلانشهر مشهد شناخته شده نیست اما ممكن است عواملی مانند دیابت و فشار كنترل نشده خون در این زمینه موثر باشد.
وی افزود: هم اكنون ماهیانه هشت هزار بیمار به بخش اعصاب بیمارستان قائم (عج) مشهد كه مجهزترین مركز درمان بیماریهای مغز و اعصاب در شمال شرق كشور به شمار می رود مراجعه می كنند كه بسیاری از افرادی كه در این بیمارستان بستری می شوند مبتلا به سكته مغزی هستند.
وی سن شیوع سكته های مغزی را پس از 65 سالگی دانست و اظهار كرد: هم اكنون بروز سكته های مغزی در سنین جوانی و در كمتر از 45 سالگی كه در گذشته نادر بود، بخش قابل توجهی از سكته های مغزی را شامل می شود.
شعیبی عوامل موثر در بروز سكته های مغزی را افزایش سن، سابقه فامیلی و عوامل ژنتیكی، زیاد بودن فشار خون، افزایش قند خون، افزایش چربی خون، استرس، استفاده از قرص های لاغری، استفاده از قرص های پیشگیری، استعمال سیگار و مواد مخدر برشمرد.
به گفته وی با ایجاد استرس متابولسیم بدن دچار اختلال می شود و بر اثر افزایش قند خون، چربی خون و ایجاد تصلب شرائین یا سختی رگها زمینه ایجاد سكته مغزی در فرد افزایش می یابد.
عضو هیات علمی گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی مشهد ادامه داد: همه افراد جامعه در هر سنی باید پنج علامت مهم و ناگهانی سكته مغزی را جدی بگیرند.
وی این پنج علامت را شامل اختلال ناگهانی تكلم، اختلال ناگهانی دید و بینایی، سردرد شدید ناگهانی، افت ناگهانی سطح هوشیاری و ضعف ناگهانی بر اثر بی حسی اندامها عنوان كرد.
* سكته های مغزی در مردان شیوع بیشتری دارد
رئیس بخش مغز و اعصاب بیمارستان رضوی مشهد نیز با بیان اینكه سكته های مغزی در مردان 25 درصد بیشتر از زنان رخ می دهد گفت: وجود زمینه های ژنتیكی از علل احتمالی افزایش سكته های مغزی در مردان است.
دكتر محسن حكاك افزود: دو سوم سكته های مغزی در افراد دارای سن بیش از 65 سال رخ می دهد.
وی اظهار كرد: سكته های مغزی دومین علت مرگ و میر بعد از بیماریهای قلبی شناخته شده و از اصلی ترین علل ناتوانی حركتی، شناختی و عصبی هستند.
عضو انجمن علمی مغز و اعصاب ایران ادامه داد: 20 درصد افرادی كه دچار سكته مغزی می شوند در یك ماه اول فوت می كنند و بهبودی مبتلایان نیز در 6 ماه تا یكسال اول است.
حكاك گفت: یك سوم بیمارانی كه دچار سكته های مغزی می شوند، بهبودی كامل یا به نسبت كامل می یابند و یك سوم نیز دارای ناتوانی های مادام العمر می گردند.
این متخصص مغز و اعصاب افرود: به طور معمول 80 درصد سكته های مغزی بر اثر گرفتگی و انسداد عروق مغزی رخ می دهد و مابقی به علت پارگی عروق مغزی اتفاق می افتد.
وی با بیان اینكه عوامل مختلفی در ایجاد سكته های مغزی نقش دارند اظهار كرد: این عوامل به دو بخش عوامل قابل كنترل و عوامل غیر قابل كنترل تقسیم می شوند.
وی فاكتورهای ژنتیكی، اختلال خون، سن زیاد و بیماریهای متابولیك را از عوامل غیر قابل كنترل در ایجاد سكته های مغزی ذكر كرد.
وی گفت: استرس و هیجان های غیر طبیعی نیز باعث افزایش فشار و چربی خون شده و فرد را در برابر سكته های قلبی مستعد می كند.
وی راهكارهای پیشگیری از سكته های مغزی را شامل كنترل فشار و قند خون، عدم استعمال دخانیات، رعایت رژیم غذایی مناسب، كاهش میزان چربی خون و ورزش و فعالیت فیزیكی مناسب عنوان كرد.
حكاك افزود: ضعف حركتی در صورت و دست ها یا به طور كامل یك طرف بدن، اختلال در تعادل و راه رفتن، اختلال در صحبت كردن و پیدا كردن واژه ها، اختلال در درك كلام، اشكال در بلع یا جویدن، اختلال ناگهانی در دید یا دوبینی، سردردهای شدید و ناگهانی، اختلال حاد حافظه و سرگیجه مهم ترین علائم سكته مغزی هستند.
وی ادامه داد: مشاهده هر یك از این علائم بستگی به این دارد كه كدام قسمت از خون رسانی مغز دچار اختلال و انسداد شده است.
* خراسان رضوی فقط یك بخش اورژانس اعصاب دارد
رئیس انجمن مغز و اعصاب خراسان رضوی نیز گفت: اكنون 54 پزشك متخصص مغز و اعصاب در این استان فعالیت دارند كه 35 نفر آنان در مشهد مستقر هستند.
دكتر عباس نوریان افزود: تنها یك مركز اورژانس در بیمارستان قائم (عج) برای درمان افراد مبتلا به سكته های مغزی در مشهد وجود دارد كه با وجود تلاش در خور تحسین همكاران به علت تعداد زیاد مراجعان پاسخگوی نیاز بیماران نیست.
وی اظهار كرد: كلانشهر مشهد با داشتن جمعیت بسیار زائر و مجاور برای درمان سكته های مغزی به بخش های بیشتر اورژانس اعصاب نیازمند است.
این پزشك متخصص مغز و اعصاب از مسئولان دانشگاه علوم پزشكی مشهد خواست رفع مشكل كمبود فضای اورژانس اعصاب در این كلانشهر را در اولویت برنامه های خود قرار دهند تا دغدغه بیماران در این زمینه كاهش یابد.
نوریان زمان طلایی درمان سكته های مغزی را حدود سه ساعت پس از بروز سكته عنوان كرد و گفت: در كشورهای پیشرفته بین پنج تا 10 درصد بیماران در این زمان طلایی به مراكز درمانی ارجاع می شوند در حالی كه این تعداد در ایران حدود یك درصد تخمین زده می شود.
به گفته وی، ارجاع بیماران مبتلا به سكته مغزی به بیمارستان ها در زمان طلایی، نقش 30 درصدی در موفقیت درمان و كاهش ناتوانی های بیمار دارد.
نوریان با بیان اینكه ابتلا به سكته های مغزی در جوامع توسعه نیافته شیوع بیشتری دارد، افزود: كشورهای توسعه یافته با برنامه ریزی های منسجم شیوع سكته های مغزی را تا 40 درصد كاهش داده اند.
وی نوع تغذیه، استرس، كم تحركی، استعمال سیگار و مواد مخدر را از عوامل شیوع سكته های مغزی برشمرد.
نوریان اظهار كرد: بروز سكته های مغزی در افراد كمتر از 45 سال در جوامع توسعه نیافته 20 تا 25 در صد هزار نفر گزارش شده در حالی كه این رقم در كشورهای توسعه یافته 14 در صد هزار نفر است.
بر اساس آمارهای سازمان نظام پزشكی كشور روزانه 250 تا 300 نفر در ایران دچار سكته مغزی می شوند كه مردان سهم بیشتری در ابتلا به این بیماری دارند.
2077/6053/3027
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۴
مشهد - ایرنا - پژوهشگر گروه مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكی مشهد گفت: سكته های مغزی در این كلانشهر نسبت به دیگر مناطق كشور از شیوع بیشتری برخوردار است.