تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۱

پكن - ایرنا - پیر شدن جمعیت چین به عنوان یكی از نگرانی های بزرگ دولتمردان این كشور، برنامه های راهبردی دولت از جمله اصلاحات اقتصادی و اجتماعی را دستخوش تغییرات جدی كرده است.

به گزارش ایرنا، در شرایطی كه دولت چین می كوشد تا اصلاحات اقتصادی و اجتماعی را به پیش سوق دهد، ركود اقتصادی همراه با بالا رفتن سن شمار قابل توجهی از مردم این كشور می تواند برنامه های تولیدی و صنعتی را مختل كند.
از سوی دیگر یكی از بزرگترین نگرانی ها این است كه در سال های آینده كارخانه ها و بخش های مختلف تولیدی در این كشور نتوانند نیروی كار كافی برای خود دست و پا كنند.
این در شرایطی است كه نیروهای جوان چین هم مانند گذشته نیروهای فعال كارگری نیستند و با ارتقای استانداردهای زندگی، بسیاری از آنها دیگر به چنین فعالیت های اقتصادی و اجتماعی تن نمی دهند.
دولت چین حتی اكنون هم نگران كمبود نیروی كار در بسیاری از بخش هاست. اگرچه مازاد تولید در تولیدات صنعتی موجب شده است تا چین درصدد اخراج میلیون ها كارگر باشد اما در بسیاری از كارخانه های تولیدی در استان های دیگر چین، كارخانه ها به دلیل نداشتن نیروی كار كافی تعطیل شده اند.
روند پیر شدن جمعیت در چین سرعت پیدا كرده و با توجه به روند كنونی رشد جمعیت، پیش بینی می شود جمعیت این كشور تا سال 2050 میلادی به حدود 1 میلیارد و 450 میلیون نفر رسیده و از هر 3 نفر، 1 نفر بالای 60 سال سن داشته باشد كه نیروی كار بزرگسال برای حمایت و جایگزینی این افراد وجود نخواهد داشت.
به نظر می رسد با توجه به كاهش شمار نیروی كار جوان و سالمندتر شدن جامعه چین، این كشور مجبور به عبور از سیاست تك فرزندی شده باشد. سیاستی كه قطعا در دهه های آینده پرجمعیت ترین كشور جهان را با چالش افزایش جمعیت روبرو می كند و می تواند بحران جمعیتی را در دنیا سبب شود.
روزنامه چاینا دیلی می نویسد كه از سال 2011 میلادی به بعد نیروی كار در چین رو به كاهش گذاشته است و نیروی كاری سنین 16 تا 59 سال به تدریج در سیر نزولی كاری قرار می گیرند.
در زمان حاضر در چین 916 میلیون نفر در این سن و سال قرار دارند كه این رقم معادل 66 درصد از كل جمعیت این كشور است.
از سوی دیگر فقدان مكان های كافی برای نگهداری و رسیدگی به سالمندان، نبود بیمارستان ها به میزان لازم و همچنین فقدان مراقبت ها و امكانات پزشكی و بهداشتی از دیگر چالش ها برای جامعه سالمند كشور چین به حساب می آید.
«جانگ زوشی» از كارشناسان امور سالمندان چین معتقد است است كه كشورش به یك نظام بهداشتی و پزشكی یكپارچه برای گروه سالمندان نیاز دارد.
وی می گوید كه شمار بیماران در سال های گذشته در حالی كه بیمارستان ها كم است، افزایش یافته و تعداد زیادی از سالمندان باید هفته ها روی تخت در انتظار وقت درمان باشند.
او خاطرنشان می كند كه اوضاع در برخی از شهرهای بزرگ بدتر هم خواهد بود. همانند پكن كه بخش زیادی از جمعیت آن بتدریج به سن بیش از 80 سال می رسند و طبیعتا مشكلات پزشكی آنها چندین برابر خواهد شد.
«یانگ یی گانگ» از دیگر كارشناسان امور پزشكی این كشور به روزنامه «چاینا دیلی» می گوید: ما نیازمند ساخت بیمارستان های بیشتر و در نظر گرفتن تخت های بیشتر در بیمارستان و آموزش پزشكان برای رسیدگی به امور سالمندان هستیم.
وی گفت كه جمعیت كشور به سمت سالمندی شتاب گرفته و شهرهایی نظیر پكن در حال كار بر روی برنامه های ویژه سالمندان هستند.
آمار وزارت كشور چین نیز نشان می دهد كه تا سال 2014 میلادی نزدیك به 212 میلیون نفر از جمعیت كشور (معادل 15 درصد از كل جمعیت) را سالمندان بالای 60 سال تشكیل داده اند.
با این وصف پیش بینی این است كه تا سال 2050 میلادی نزدیك به یك سوم از كل جمعیت چین را پیرها تشكیل دهند.
در پایتخت چین نزدیك به سه میلیون و 200 هزار نفر سالمند، مقیم دائمی پكن هستند و پیش بینی شده است شمار آنها تا سال 2020 میلادی به چهار میلیون نفر افزایش یابد.
«شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین اخیرا هشدار داد كه برای حل مشكلات پیری جمعیت و سالمندان باید چاره اندیشی شود در غیر این صورت منافع میلیون ها نفر دیگر از مردم چین به مخاطره خواهد افتاد.
چین حتی در سال 1990 نیز اعلام كرد نزدیك به 10 درصد از كل جمعیت را سالمندان تشكیل می دهد اما مشخصا تفاوت اینجاست كه جامعه چین با سرعت بیشتری در مقایسه با دیگر كشورهای بزرگ در حال پیر شدن است و هنوز برای این تعداد سالمند امكانات لازم مهیا نشده است.
به طور حتم همین نگرانی و دغدغه بود كه پرجمعیت ترین كشور جهان بالاخره پس از سه دهه اجرای سیاست «تك فرزندی»، آبان ماه سالجاری با تصویب قانونی تداوم اجرای این سیاست را لغو كرد.
در چین، مسئولان جمعیتی این كشور اكنون به این نتیجه رسیده اند كه اجرای سیاست یاد شده مناسب نبود، چرا كه در صورت ادامه روند سیاست تك فرزندی، بحران جمعیتی در مرحله میانسالی، رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد كه این مساله برای تامین نیروی كار نیز چالش برانگیز است.
آساق**231**1597