قصرشيرين - ايرنا - كمبود نزولات آسماني و توزيع نامناسب‌ زماني و مكاني بارش ها، بروز خشكسالي‌هاي متعدد در20 سال اخير باعث شد تا تجهيز اراضي كشاورزي و باغي به سامانه هاي آبياري نوين تحت فشار در كشور و به ويژه در مناطق حاصلخيز غرب استان كرمانشاه در دستور كار قرار گيرد تا شاهد انقلابي بزرگ در بخش كشاورزي باشيم.

به گزارش خبرنگار ايرنا بحران كم آبي و خشكسالي سال‌هاي اخير باعث شد تا استفاده از سامانه‌هاي آبياري تحت فشار در كشور گسترش يابد كه اجراي موفق اين طرح در يك منطقه تابع عواملي از قبيل شرايط اقليمي، وضعيت منابع آبي، وضعيت توپوگرافي، مشخصات خاك، شرايط اجتماعي و فرهنگي، وضعيت نيروي انساني، وضعيت بهره برداري و نگهداري و هزينه‌هاي اجرايي است.
تامين آب مورد نياز اراضي كشاورزي همواره يكي از دغده هاي جدي مسئولان و فعالان بخش كشاورزي است كه با اجراي طرح سامانه آبياري تحت فشار مي توان بخش زيادي از مشكلات موجود در اين بخش را رفع كرد.
اجراي طرح هاي سامانه آبياري تحت فشار علاوه بر تامين آب مورد نياز اراضي و استفاده بهينه از اين نعمت خدادادي باعث افزايش بهره وري محصولات كشاورزي مي شود.
در سال هاي اخير در سايه رويكرد ويژه دولت تدبير و اميد تبديل روش هاي آبياري سنتي به روشهاي نوين آبياري در كشور ما به ويژه در مناطق حاصلخيز غرب كشور مورد توجه قرار گرفته و اكنون اين طرح ها در مناطق غربي استان كرمانشاه تحول نويني را در بخش كشاورزي ايجاد كرده است.
با توجه به كاربرد روش هاي آبياري سنتي در كشور ما و پايين بودن راندمان كاربرد آب در اين روش ها براي اينكه به اهداف مورد نظر در جهت توسعه بخش كشاورزي و افزايش بهره وري محصولات كشاورزي دست يابيم بايد استفاده از روش هاي نوين آبياري تحت فشار مورد توجه بيشتر قرار گيرد.
در روش هاي آبياري تحت فشار آب ابتدا به وسيله نيروي پمپ تحت فشار قرار گرفته و سپس به صورت قطره اي يا باراني براي آبياري مزارع استفاده مي شود كه با توجه به راندمان بالاي اين روش ها در كنار ساير مزاياي آن مي توان از آب محدود موجود سطح بيشتري از اراضي را كشت كرد و با بالابردن كارآيي مصرف آب محصولات كشاورزي نيز با افزايش بهره وري مواجه خواهد شد.
يكنواختي پخش آب در زمين هاي ناهمگن، امكان آبياري در اراضي ناهموار و شيب دار، انجام آبياري هاي سبك يا سنگين، تسهيل در خودكار شدن آبياري، امكان پخش همزمان كود و سم به همراه آب مورد نياز و نياز كمتر به نيروي انساني از جمله مزاياي استفاده از سامانه آبياري تحت فشار در اراضي كشاورزي است.
برابر آمار موجود هر چند در 15 درصد از زمين هاي كشاورزي دنيا طرح آبيار فشار تحت فشار اجرا شده است و 85 درصد ديگر اراضي به صورت ديم است اما نيمي از توليد محصولات كشاورزي و غذاي مردم جهان از همين زمين هاي آبي حاصل مي‌شود كه اين خود نشان دهنده اهميت و نقش آبياري نوين در بخش كشاورزي است.

** تجهيز يك ميليون و 500 هزار هكتار از اراضي آبي كشور به سامانه هاي آبياري تحت فشار
مشاور وزير جهاد كشاورزي و مجري طرح سامانه هاي نوين آبياري گفت: از مجموع هشت ميليون و هفت دهم هكتار زمين هاي آبي كشور تاكنون يك ميليون و 500 هزار هكتار آن به سامانه هاي آبياري تحت فشار تجهيز شده است.
عباس زارع دهه كه در فجر امسال در حاشيه افتتاح طرح سامانه آبياري تحت فشار به قصرشيرين سفر كرده بود به خبرنگار ايرنا افزود: از مجموع زمين هاي كشاورزي آبي كشور سه ميليون و 2 دهم هكتار شامل اراضي پاياب سدها و شبكه هاي بزرگ و پنج ميليون و پنج دهم هكتار اراضي نيز مربوط به پاياب منابع آبي كوچك است.
وي اظهار كرد: در برنامه ششم توسعه در نظر است چهار ميليون و 500 هزار هكتار از اراضي كشاورزي نيز از سامانه آبياري تحت فشار بهره مند شود.
وي اظهار داشت: طرح هاي سامانه هاي نوين آبياري از اثربخشي بالايي در بهره وري منابع آب كشاورزي برخوردار است كه توسعه اينگونه طرح ها در اولويت كاري است.
مشاور وزير جهاد كشاورزي و مجري طرح سامانه هاي نوين آبياري كشور ادامه داد: با اجراي طرح سامانه آبياري تحت فشار در هر هكتار از اراضي كشاورزي چهار هزار و 400 متر مكعب در مصرف آب صرفه جويي مي شود.
زارع اضافه كرد: همچنين با اجراي طرح سامانه آبياري تحت فشار در هر هكتار شاهد 30 درصد افزايش محصول و كاهش 25 درصدي استفاده از كود و سموم شيميايي هستيم.
وي گفت: يك ميليون و 500 هزار هكتار اراضي كشور كه به سامانه آبياري تحت فشار تجهيز شده است ظرفيت شش ميليارد و 500 ميليون متر مكعب آب در سال را دارد كه به تعادل بخشي سفره هاي آب زيرزميني و رشد معيشت كشاورزان كمك مي كند.
اين مقام مسئول بيان كرد: با توجه به برنامه ريزي هاي صورت گرفته و با در نظر گرفتن ويژگي هاي خاص كرمانشاه تاكنون 20 درصد از اراضي كشاورزي اين استان به سامانه آبياري تحت فشار تجهيز شده و بقيه اراضي نيز در سال آينده و با استقبال كشاورزان و برنامه ريزي مناسب به اين طرح نوين آبياري تجهيز مي شود.

** 11 هزار و 300 هكتار از اراضي آبي كشاورزي قصرشيرين مجهز به سامانه آبياري تحت فشار
شهرستان هاي قصرشيرين، گيلانغرب و سرپل ذهاب در غرب استان كرمانشاه در مجموع 114 هزار هكتار اراضي كشاورزي و باغي دارند كه از اين ميزان 11هزار و 300 هكتار آن به سامانه آبياري نوين تحت فشار تجهيز شده است.
تجهيز اراضي به سامانه تحت فشار با توجه به كمبود منابع آبي و استفاده بهينه آن در دستور كار قرار گرفته است كه اين مهم بصورت گسترده از ابتداي روي كار آمدن دولت تدبير و اميد و در راستاي تحقق منويات رهبر معظم انقلاب اسلامي در بخش اقتصاد مقاومتي مورد توجه قرار گرفته و هر روز شاهد تجهيز اراضي بيشتري به اين سامانه نوين آبياري در غرب كشور هستيم.

** تجهيز سه هزار هكتار از اراضي كشاورزي قصرشيرين به سامانه آبياري تحت فشار
مدير جهاد كشاورزي قصرشيرين گفت: سه هزار هكتار از اراضي كشاورزي اين شهرستان مرزي به سامانه آبياري تحت فشار تجهيز شده است و با هدف تامين آب كشاورزي مورد نياز هم اكنون 40 هزار مترمربع اجراي كانال مدرن در دست اجراست .
رضا محمدي به خبرنگار ايرنا افزود: همچنين طرح سامانه آبياري تحت فشار در 6 هزار هكتار از اراضي كشاورزي قصرشيرين نيز هماكنون با ميانگين پيشرفت فيزيكي 60 درصدي در دست اقدام است.
وي اعتبار در نظرگرفته شده براي اجراي اين طرح را 800 ميليارد ريال اعلام كرد و گفت: شهرستان قصرشيرين قابليت هاي بسيار مهمي در بخش كشاورزي دارد كه با بهره برداري از چهار سد در حوزه شهرستان و سه رودخانه دائمي شامل كنگير، قوره تو و الوند و بهره برداري از اين منابع آبي در آينده نزديك شاهد تحول بزرگي در بخش كشاورزي قصرشيرين خواهيم بود.
وي ادامه داد: همچنين اجراي شبكه هاي خطوط انتقال آب از سد زاگرس براي تامين آب مورد نياز سه هزار و 200 هكتار كشاورزي با 460 ميليارد ريال اعتبار در دست اقدام است.
اين مقام مسئول اجراي شبكه هاي خطوط انتقال آب از سد تنگ حمام براي تامين آب مورد نياز يك هزار هكتار اراضي با 40 ميليارد ريال اعتبار و خط انتقال آب از سد سومار نيز براي تامين آب كشاورزي دو هزار هكتار اراضي با سه ميليارد و 200 ميليون ريال اعتبار را از ديگر طرح هاي عمراني در دست اقدام در قصرشيرين ذكر كرد.

** تجهيز چهار هزار هكتار اراضي كشاورزي سرپل ذهاب به سامانه آبياري تحت فشار
فرماندار سرپل ذهاب گفت: تاكنون چهار هزار هكتار از اراضي كشاورزي مستعد اين شهرستان به سامانه آبياري تحت فشار تجهيز شده است.
جهانبخش حيدري به خبرنگار ايرنا افزود: اين شهرستان هم اكنون داراي 44 هزار هكتار اراضي كشاورزي و باغي است كه از اين ميزان 12 هزار هكتار آن ديم و مابقي آبي است.
وي گفت: شهرستان سرپل ذهاب با توليد سالانه 120 هزار تن محصولات زراعي و 10 هزار تن محصولات باغي در توليد محصولات مختلف كشاورزي در استان كرمانشاه نقش مهمي است.
وي با تاكيد بر لزوم بهره برداري صحيح از منابع آبهاي زيرزميني و صرفه جويي در مصرف آب گفت: با توجه به برداشت بي رويه از منابع آبهاي زيرزميني هم اكنون سطح اين آبها كاهش يافته و اين امر مشكلات زيادي را براي مردم به ويژه كشاورزان ايجاد كرده است.
فرماندار سرپل ذهاب خاطرنشان كرد: با ادامه برداشت بي رويه از منابع آبهاي زيرزميني سالها طول مي كشد تا سفره هاي زيرزميني به حالت اوليه خود باز گردد و به همين جهت بهره گيري از فناوري هاي نوين آبياري در بخش كشاورزي ضروري است.
حيدري از در دست اقدام بودن طرح سامانه آبياري تحت فشار در سطح 140 هكتار از اراضي كشاورزي اين شهرستان خبرداد و گفت: براي اجراي اين طرح 18 ميليارد و259 ميليون ريال اعتبار در نظر گرفته شده است.
وي گفت: بهره گيري از تمام ظرفيت ها و امكانات موجود در راستاي صنعتي كردن بخش كشاورزي لازم و ضروري است و مسئولان دستگاه هاي اجرايي بايد به اين مهم توجه كنند.

** تجهيز چهار هزار و 300 هكتار از اراضي كشاورزي گيلانغرب به سامانه آبياري تحت فشار
فرماندار گيلانغرب از تجهيز چهار هزار و 300 هكتار از اراضي كشاورزي اين شهرستان به سامانه هاي آبياري نوين خبرداد.
كرم محمدي به خبرنگار ايرنا گفت: بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تا سال گذشته دو هزار و 500 هكتار از اراضي كشاورزي اين شهرستان به سامانه آبياري تحت فشار تجهيز شده بود كه از سال گذشته تاكنون اين طرح در يك هزار و 800 هكتار از اراضي كشاورزي پاياب سد سراب اين شهرستان اجرا شده است.
وي يادآور شد: همسو با اجراي اين طرح عمليات شبكه گذاري خطوط انتقال آب در اين اراضي به طول 120 هزار متر انجام شده است.
وي اعتبار هزينه شده براي مرحله نخست اجراي طرح سامانه آبيار تحت فشار در اراضي گيلانغرب را 180 ميليارد ريال اعلام كرد و اظهارداشت: طرح سامانه آبياي تحت فشار در اراضي كشاورزي پاياب سد سراب اسفند ماه امسال به بهره برداري مي رسد.
وي بيان كرد: عمليات اجرايي مرحله دوم طرح سامانه آبياري تحت فشار در 950 هكتار از اراضي كشاورزي دايك سراب از توابع گيلانغرب با 180 ميليارد ريال اعتبار در دست اقدام است كه اين طرح هم اكنون از ميانگين پيشرفت فيزيكي 30 درصدي برخوردار است.
فرماندار گيلانغرب پيش بيني كرد مرحله دوم اجراي اين طرح تا پايان نيمه نخست سال آينده تكميل و به بهره برداري برسد.
اين مقام مسئول گفت: همچنين مرحله سوم طرح سامانه آبياري تحت فشار در يك هزار هكتار اراضي كشاورزي منطقه با 130 ميليارد ريال اعتبار در مرحله مناقصه است و عمليات اجرايي آن نيز از فروردين ماه سال جديد آغاز مي شود.
محمدي گفت: گيلانغرب 40 هزار هكتار اراضي كشاورزي و يك هزار هكتار باغ هاي مثمر دارد و سالانه 113 هزار تن انواع محصولات كشاورزي در اين شهرستان توليد و روانه بازار مصرف مي شود.
به گفته مسئولان بخش كشاورزي تخصيص اعتبار بلاعوض و تسهيلات بانكي براي اجراي طرح سامانه آبياري تحت فشار محدوديتي ندارد و همه كشاورزان مي توانند براي بهره مندي از مزاياي اين طرح با دريافت تسهيلات مورد به اجراي آن در اراضي كشاورزي اقدام كنند.
اميد است با استفاده از آبياري تحت فشار در مزارع و باغ ها بتوانيم تا با يك جهادي در بخش كشاورزي با كمترين استفاده از منابع آب بيشترين بهره وري را در توليد محصولات شاهد داشته باشيم تا علاوه بر تامين نيازهاي داخلي بخش زيادي ازآن را صادر كنيم كه تحقق اين مهم علاوه بر بهبود وضع معيشتي كشاورزان در اشتغالزايي افراد نياز بسيار حاير اهميت است.
قصرشيرين، گيلانغرب و سرپل ذهاب با بيش از 220 هزار نفر جمعيت در غرب استان كرمانشاه واقع شده اند.
7079/3012/8066
نازنين باباخاني خبرنگار ايرنا قصرشيرين