كابل - ایرنا - سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان گفت كه جمهوری اسلامی ایران در سه دهه گذشته هیچ گاه پناهجویان این كشور را اخراج نكرده است و از ورود آن دسته از اتباع افغان كه قصد داشتند به صورت غیرقانونی وارد خاك آن كشور شوند، جلوگیری كرده كه این اقدام به معنای اخراج پناهجو نیست.

به گزارش ایرنا، «اسلام الدین جرئت» امروز دوشنبه در پایان كارگاه آموزشی «مفاهیم بنیادین مهاجرت» و «مهاجرت های غیرقانونی» كه با مشاركت سازمان بین المللی مهاجرت در افغانستان برگزار شد، به خبرنگار ایرنا افزود كه هركدام از واژه های مهاجر، پناهجو، پناهنده و اتباع افغان بار معنایی و حقوقی خاص خود را دارد، اما برخی از رسانه ها تمامی افرادی را كه از كشور خارج می شوند، مهاجر و یا پناهجو می خوانند.
وی گفت كه ما در ایران 850 هزار مهاجر داریم كه دارای مدرك قانونی و كارت اقامت هستند و جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه آنان را اخراج نكرده است و تنها كسانی را كه بدون گذرنامه و روادید برخلاف تمامی موازین و قوانین بین المللی به صورت غیرقانونی یا قاچاق وارد ایران می شوند، از مرز بازمی گرداند و به عبارت دیگر اتباع افغان را «رد مرز» می كند.
برخی از رسانه ها حدود دو هفته قبل گزارش دادند كه ماموران مرزی ایران شماری از پناهجویان افغان را كه قصد داشتند از مرز پاكستان وارد ایران شوند، مورد اصابت گلوله قرار دادند و كشتند و شماری دیگر از آنان را زخمی كردند.
سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان، هدف از برگزاری كارگاه آموزشی را چگونگی كاربرد هر یك از این واژه ها به خصوص برای رسانه های همگانی دانست و گفت كه به عنوان مثال اخیرا بیش از 100 تن از مهاجران افغان از آلمان به كشور به صورت داوطلبانه بازگشته اند، اما عده ای تلاش می كنند تا این بازگشت داوطلبانه را اخراج بنامند، درحالی كه این افراد با مساعت سازمان بین المللی مهاجرت و با رضایت به كشور بازگشته اند.
وی در پاسخ به این پرسش كه دلیل بازداشت اتباع افغان در پاكستان در روزهای اخیر چیست؟ گفت كه با توجه به اینكه زمینه ورود افراد از مرزهای پاكستان به ایران، سهل از ورود آنان از طریق افغانستان است، شماری از اتباع افغان ابتدا به پاكستان عزیمت می كنند و از آنجا راهی ایران می شوند كه اخیرا پاكستان مانع شده و شماری از آنان را بازداشت كرده است.
جرئت افزود كه وزیر كشور جمهوری اسلامی ایران در سفر امسال به افغانستان در نشست با وزیر امور مهاجرین خاطرنشان كرد كه در گفت وگوهای خود با مقام های پاكستانی، از آنان خواسته است تا مرزهای خود را كنترل كنند و اجازه ندهند اتباع افغانستان از مسیر آن كشور وارد ایران شوند.
سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان گفت: اقدامات اخیر از سوی دولت پاكستان برای بازداشت افغان ها در آن كشور در ایالت پشتونخواه و بلوچستان، به همین خاطر صورت گرفته و این دستگیری ها شامل كسانی بوده است كه قصد داشتند بصورت غیرقانونی از افغانستان وارد پاكستان شوند تا از آنجا به ایران، تركیه و اروپا عزیمت كنند.
وی گفت كه در پاكستان حدود یك میلیون و600 هزار مهاجر افغان كه نام آنان ثبت شده است، به صورت قانونی و دارای مدرك اقامت، زندگی می كنند و نزدیك به یك میلیون نفر دیگر نیز بطور غیرقانونی و فاقد مدرك در آن كشور بسر می برند.
سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان افزود كه در سال 2015 میلادی، 250 هزار تن از اتباع افغانستان در 44 كشور بزرگ صنعی و 27 كشور عضو اتحادیه اروپا درخواست پناهندگی داده اند كه از این تعداد، بیش از 150 هزار درخواست پناهندگی به كشور آلمان تسلیم شده است.
وی گفت كه براساس آخرین آماری كه دریافت كردیم تاكنون 11 هزار تن از اتباع افغانستان از سفارت و كنسولگری های این كشور در آلمان درخواست كرده اند تا به كشور خود بازگردند كه ما روند بازگشت داوطلبانه آنان را به تعویق انداختیم تا با فراهم كردن تسهیلات و امضای تفاهم نامه با آلمان، مطابق با تفاهم نامه پذیرای بازگشت مهاجران باشیم.
سخنگوی وزارت امور مهاجرین افغانستان در باره تعداد اتباع افغانستان كه در مسیر مهاجرت های غیرقانونی جان خود را از دست داده اند، گفت كه براساس آماری كه توسط سازمان های بین المللی مهاجرت منتشر شده در سال گذشته بیشتر از یك میلیون نفر از كشورهای مختلف برای كسب پناهندگی به كشورهای اروپایی رفته اند كه از این یك میلیون نفر 4 هزار تن آنان جان باخته اند كه در میان آنان 13 درصد پناهجویان افغان هستند.
اساق*1610**1392