به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا، با افزایش انواع صدا در محیط های درون و خارج از خانه، افراد بیشتری به دنبال سكوت هستند و در نتیجه آن تدابیری مانند رژیم سكوت 10 دقیقه ای صبحگاهی یا برنامه سكوت 10 روزه شكل گرفته است.
در ادامه چهار پیامد مثبت سكوت برای مغز بررسی شده اند كه موجب كاهش استرس و تمركز بیشتر می شوند.
1- سكوت موجب كاهش استرس و تنش می شود
بر اساس نتایج تحقیقات، آلودگی صوتی، عامل فشارخون بالا و حمله قلبی است و موجب كاهش شنوایی و افت سلامت عمومی بدن می شود. صداهای بلند با تحرك بخش آمیگدال مغز كه وظیفه درك احساسات را برعهده دارد، باعث افزایش استرس و تولید هورمون كورتیزول می شوند.
این در حالی است كه سكوت دارای آثار مخالف آلودگی صوتی است و تنش را از مغز و بدن دور می كند.
بر اساس تحقیقاتی كه در سال 2004 در نشریه Heart منتشر شد، دو دقیقه سكوت بیش از گوش دادن به موسیقی آرامش بخش، موجب از بین رفتن تنش و آرامش می شود.
2- سكوت، توان ذهنی را بازیابی می كند
در زندگی روزمره، دائما اطلاعات حسی به مغز ارسال می شوند و فرآیند تصمیم گیری، حل مشكل و كنترل امور روزمره، بخش عمده ای از مغز را درگیر می كند. با اجرای مكرر این فرآیندها، توجه و توان مغزی ما كاهش می یابد و احتمالا در هنگام تمركز، حل مساله و ارایه ایده های جدید، با مشكل مواجه می شویم. زمانی كه از محرك های صوتی رهایی می یابیم، مغز فرصتی برای بازسازی و بازیابی توان خود به دست می آورد.
3- هنگام سكوت شبكه پیش فرض مغز فعال می شود
هنگامی كه به تمركز یا مدیتیشن می پردازیم، شبكه پیش فرض مغز فعال می شود. شبكه پیش فرض مغز در واقع شبكه ای از بخش های مختلف مغز است كه با یكدیگر تعامل دارند و فعالیت آن ها به شدت با یكدیگر ارتباط دارد. این شبكه زمانی بیشترین فعالیت را دارد كه شخص به دنیای خارج توجهی نداشته باشد. این حالت مغزی امكان درك كامل تجارب، همدردی با سایرین، خلاقیت بیشتر و بهبود وضعیت روحی و روانی را فراهم می كند.
4- سكوت امكان بازسازی سلول های مغز را فراهم می كند
بر اساس تحقیقاتی كه در سال 2013 روی موش ها انجام گرفت و نتایج آن در نشریه Brain منتشر شد، دو ساعت سكوت روزانه منجر به شكل گیری سلول های جدید در هیپوكامپ می شود. این بخش از مغز مسئولیت یادگیری، حافظه و كنترل احساسات را برعهده دارد.
علمی (6) ** 9259**1440
تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۸
تهران - ایرنا - بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال 2011 كه آلودگی صوتی را «طاعون مدرن» نامید، مدارك محكمی وجود دارد كه آلودگی های صوتی محیط اثرات مضر شدیدی بر سلامت عمومی جامعه دارد.