ليشمانيوز بيماري انگلي است كه توسط پروتوزوئر جنس ليشمانيا ايجاد ميشود و از طريق نيش پشه خاكي گونه فلبوتوموس انتقال پيدا ميكند.
به گزارش روز سه شنبه ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري،سيما رافتي عضو انستيتو پاستور از بخش تحقيقات واكسن ليشمانيا درباره اين پروژه و نتايج حاصل از تحقيقات اظهار كرد: تحقيقات گذشته در ارتباط با نقش سلولهاي T-CD4+ حاكي از ايفاي نقش توسط اين سلول ها در كنترل اين بيماري بود.
وي ادامه داد: به تازگي نيز نقش سلولهاي T-CD8+ در مكانيسم هاي بهبودي ليشمانيوز و مقاومت عليه آن، چه از طريق توليد IFN-γ و فعال كردن ماكروفاژها و چه با كشتن ماكروفاژهاي آلوده، بخوبي روشن شده است.
وي بيان كرد: احتمال ميرود كه اين سلولها با القاء توليد IL-12 از سلول هاي دندريتيك، پاسخ هاي ايمني را به سمت پاسخ هاي Th1 سوق دهند. در مطالعه قبلي اين گروه مشخص شد كه طراحي منطقي سازه پلي توپي در ساختار DNA بر اساس اپي توپهاي عرضه شونده در ساختار MHC كلاس يك، قابليت تحريك پاسخهاي متعدد T-CD8+ با توان توليد اينترفرون گاما و فعاليت سيتوتوكسيك را دارد.
** استفاده از موش در تحقيقات
رافتي تصريح كرد: در اين تحقيق در نظر داريم با استفاده از واكسن هترولوگPrime-Boost با روش DNA-DNA و DNA-Live، پس از چالش با انگل بيماريزاي ليشمانيا ماژور در موش BALB/c، محافظت بخشي سازۀ مذكور بيان كنندۀ 4 اپي توپ ايمني زا از پروتئين هاي مختلف ليشمانيا ماژور محدود به MHC كلاس يك موشي را بررسي كنيم.
به گفته وي، ايمني زائي اين سازه در مطالعه قبلي بررسي شده و نتايج نشان داد كه سازۀ پلي توپي در بيان، پردازش و عرضۀ مناسب پپتيدها به مولكول هاي MHC موفق بوده است.
وي اظهار كرد: اين يافته ها نشان داد كه عملكرد سلول هاي T-CD8+ در ابتداي عفونت، در القاء محافظت عليه آن حائز اهميت است. عليرغم تعداد اندك اپي توپ هاي بكار رفته، سازه پلي توپي در جابجايي تعادل پاسخ به نفع Th1، در شرايطي كه چالش با غلظت بالاي انگل ليشمانيا ماژور و در موش حساس BALB/c انجام شده، موفق بوده است.
بر اين اساس، بنظر مي رسد واكسن پلي توپي واجد اپي توپ هاي متعدد كه از افينيتي بالا برخوردار باشند، راهكار مناسبي در طراحي واكسن عليه ليشمانيوز محسوب ميشود.
با توجه به نتايج قابل قبول حاصل از اين مطالعه مبني بر اثر بخشي پاسخ سلولهاي T-CD8+ در ابتداي عفونت در محافظت بخشي بر عليه ليشمانيوز جلدي، مي توان اميدوار بود كه بتوان از سازههاي پلي توپي در زمينه واكسنهاي Protective ليشمانيا و حتي ايمونوتراپي بهره جست. اين درحالي است كه ابزارهاي ايمونوانفورماتيك و دسترسي به ژنوم كامل انگل امكان گسترش كانديدهاي واكسن كه قادر به تحريك سلولهاي T-CD8+است را فراهم كرده است.
** ايران آلوده ترين كشور خاورميانه به ليشمانيوز پوستي
متأسفانه طبق آخرين آمار سازمان بهداشت جهاني كه در سال 2012 منتشر شده، ايران آلوده ترين كشور در منطقه خاورميانه با 60 الي 70 هزار مورد جديد ابتلا به ليشمانيوز پوستي در سال، گزارش شده است اما هنوز واكسن مؤثري جهت پيشگيري يا درمان اين بيماري وجود ندارد ولي شواهد دال بر آن است كه دستيابي به واكسن ناممكن نيست.
اين بيماري در بسياري از كشورها از جمله ايران بصورت اندميك گزارش شده و در حال حاضر جان 350 ميليون زن و مرد و كودك را در 98 كشور از سراسر جهان تهديد مي كند.
عليرغم تمام تلاشهاي بعمل آمده در زمينه پيشگيري، شيوع بيماري در كشورهاي در حال توسعه رو به فزوني است.
علمي (1) ** 1201 **1440
تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۱
تهران - ايرنا -گام هاي نوين تحقيقاتي براي توليد واكسن ليشماتيا ماژوردر انستيتو پاستور و با پشتيباني صندوق حمايت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمي برداشته شده است.