تهران- ايرنا- عضو شوراي ستاد توسعه علوم وفناوري گياهان دارويي وطب سنتي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري ، با اشاره به وظايف اين ستاد در راستاي سند ملي گياهان دارويي و طب سنتي گفت: توليدكنندگان بذر گياهان دارويي از سوي ستاد حمايت خواهند شد.

به گزارش روزچهارشنبه گروه علمي ايرنا ازروابط عمومي معاونت علمي وفناوري رياست جمهوري، فضل‌الله صفي خاني گفت: در ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي براي هر يك از اعضاي ستاد، تدوين نقشه راه به عنوان مأموريت اصلي تعيين شده است، يكي از نكات مهمي كه در اين نقشه راه پيش‌بيني‌شده، توليد و توزيع بذر استاندارد و گواهي شده است.
صفي خاني گفت:اين وظيفه طبق قانون بر عهده موسسه تحقيقات ثبت و گواهي كشور است كه وظيفه نظارت بر توليد و توزيع بذر، نهال و اندام‌هاي رويشي گياهان دارويي را بر عهده دارد، در همين راستا اين موسسه از ابتداي سال 93 كارگروهي كارشناسي را متشكل از دستگاه‌هاي دولتي و شركت‌هاي خصوصي توليد كننده گياهان دارويي تشكيل داد و در حال تدوين استانداردهاي مربوطه در گياهان دارويي است.
وي افزود: تا كنون توليد بذر اصلاح شده در گل محمدي، بابونه، آويشن، گشنيز، زيره سبز، مرزه و پياز زعفران را انجام داده‌ايم، لذا قول عملياتي و اجرايي شدن آن را به توليد كنندگان بذر و نهال گياهان دارويي مي‌دهيم كه از ابتداي سال آينده، هركدام از توليد كنندگان كه آمادگي توليد انواع بذرهاي گياهان دارويي را داشته باشند، با ارائه استانداردهاي لازم از موسسه تحقيقات بذر و نهال، مورد حمايت قرار مي‌گيرند.
وي با اشاره به اهميت سند ملي گياهان دارويي و طب سنتي افزود:در مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي، براي هر كدام از اجزايي كه مسئوليت در سياست‌گذاري و اجراي اين سند دارند، وظايفي تعريف و تبيين شده است.
وي بيان كرد: در همين راستا ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي وظايفي در زمينه سياست‌گذاري اجرايي، راهبري، هماهنگي، پايش شاخصه‌ها و ايجاد ارتباطات بين دستگاهي را براي گسترش فناوري و صنايع دانش‌بنيان بر عهده دارد.
صفي خاني ادامه داد: ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي متشكل از دستگاه‌هاي مختلف اجرايي و نمايندگان و معاونين وزارت خانه‌هاي جهاد كشاورزي، بهداشت و درمان، وزارت علوم، وزارت كار و ساير دستگاه‌هاي زي ربط است.
وي گفت: اين ستاد در اجراي مسئوليت‌هاي سند ملي گياهان دارويي و طب سنتي وظايف و برنامه بلند مدتي را براي خود تعريف كرده است كه تمامي اين اهداف در آن گنجانده مي‌شود.
صفي خاني بيان كرد: از جمله اين اهدافي كه در افق 1404 پيش‌بيني‌شده، اين است كه از ارزش بازار دارويي كشور، كسب سهم 20 درصدي براي گياهان دارويي محقق شود، از آنجايي كه گياهان دارويي به عنوان گياهان صنعتي شناخته مي‌شوند و بايد مقوله كشت و صنعت در آن اعمال شود، موجب مي‌شود تا ما بتوانيم با دانش فني نوين و استفاده از شركت‌هاي دانش‌بنيان در اين مسير گام برداريم.
وي به كاهش سطح برداشت از عرصه‌هاي طبيعي كه امروز رقم بالايي است اشاره كرد و گفت: اين اقدام موجب تحديد ذخاير ژنتيكي مي‌شود و موجب تخريب اكوسيستم در طبيعت مي‌شود، در نتيجه اين اتفاق بايد به 200 هزار هكتار كاهش پيدا كند.
اين عضو شورا ستاد توسعه علوم و فناوري گياهان دارويي و طب سنتي معاونت علمي، افزايش سطح زير كشت گياهان دارويي تا 500 هزار هكتار را از اهداف ديگر اين سند دانست.
وي بيان كرد: توليد مواد مؤثره در گياهان دارويي در طبيعت كه در واكنش به شرايط نامساعد محيطي صورت مي‌گيرد و به عنوان متابوليت هاي ثانويه شناخته مي‌شود، اما ماده‌اي است كه ما از آن به عنوان داروي گياهي استفاده مي‌كنيم.
صفي خاني افزود: در انتقال اين گياه كه از مراتع خود در طبيعت به مزرعه اتفاق مي‌افتد، كاهش مواد مؤثره رخ مي‌دهد، اما براي اين كار نيز با تدابير زراعي سعي مي‌شود تا مواد مؤثره گياه به همان مقدار طبيعي خود بازگردد و پاسخگوي نياز جامعه نيز باشد.
وي تاكيد كرد: كشاورزي نيز مانند ديگر شاخه‌هاي اقتصادي، يك علم است، لذا هرگونه توليد و فعاليت در اين زمينه بايد بر مباني دانش و فني استوار باشد، در همين راستا طرح‌هاي تحقيقاتي‌اي كه در وزارت جهاد كشاورزي اجرا مي‌شود، به عنوان طرح‌هاي كاربردي، چون سوژه و موضوع اوليه از نيازهاي بخش اجرا گرفته مي‌شود،پس نتايج حاصل از آن نيز كاربري است و در اختيار بخش اجرا قرار مي‌گيرد.
عضو هيئت علمي موسسه تحقيقات جنگل‌ها و مراتع كشور نكته مهم در اين عرصه را اين مسئله بيان كرد كه هرگونه توليد در گياهان دارويي كشور وابسته به وجود بذر مناسب و استاندارد است.
علمي (1)** 9340**1440