فلامينگوها از شناخته شده ترين پرندگان جهان هستند كه به دليل رنگ پرهايشان مشهورند و در ايران نيز به نام مرغ حسيني و مرغ آتش و در شهرستان آبادان به مرزل معروف است.
فلامينگوها در 31 كشور جهان در درياچه هاي كم عمق، باتلاق هاي جنگل هاي حرا و جزاير شني آفريقا، آسيا، اروپا و آمريكا زندگي كرده و از حلزون و گياهان آبي تغذيه مي كنند و به صورت دست جمعي و در دستههاي چند هزارتايي زندگي ميكنند.
اما كمتر كسي مي داند كه اين پرنده كه در شمار پرندگان حفاظت شده قرار دارد در منطقه اي از حورهاي آبادان و در نزديكي تالاب بين المللي شادگان زندگي مي كنند.
براي رسيدن به زيستگاه اين پرنده با جمعي از مستندسازان و مسئولان اداره محيط زيست آبادان به محل رفتيم ضمن اينكه در مسير ديدن پرندگاني همچون اكرت دريايي، باكلان، كاكايي صورتي، پرستوي خضري، عقاب باتلاقي با بالهاي 2.5 متري، عقاب خالدار و انواع ماهي ها و دو زيست ها مناظري بود كه براي مسافران، تازگي داشت و چشم نوازي مي كرد.
رييس اداره محيط زيست آبادان كه در اين سفر ما را همراهي مي كرد، گفت:حدود 55 گونه ماهي شور و انواع مختلفي از پرندگان مهاجر و بومي منطقه در خورهاي آبادان زندگي مي كنند.
سيداحمد موسوي آزاد افزود:ايران محل عبور پرندگان از سه كريدور جغرافيايي جنوب اروپا، آسيايي غربي و شمال آفريقا است و اين پرندگان از 11 ديماه تا پنجم بهمن ماه از سوي پنج ايستگاه مورد سرشماري قرار مي گيرند.
وي افزود:پس از خشك شدن درياچه اروميه، جست و جوها براي يافتن زيستگاه جديد فلامينگوها در كشور آغاز شد و در شبه جزيره آبادان نيز در سال 1389 جست و جو آغاز شد و سال 1392 به نتيجه رسيد.
در ادامه مسير پس از 45 دقيقه حركت با قايق موتوري دو صياد به نام محمد نجاحي نژاد و عادل مطوري در خور گوبان و عبور از خور سنگي از قايق پياده شديم، اينك نوبت پياده روي دو ساعته در باتلاق، لجن و جلبك ها بود تا به محل كلوني فلامينگوها رسيديم.
هر چند حركت در مسير بسيار سخت و طاقت فرسا بود ولي ديدن مناظر بسيار زيبا از كلوني هاي فامينگو ها و پرواز آنها بسيار زيبا بود.
موسوي آزاد رئيس اداره محيط زيست آبادان در محل كلوني ها به ايرنا گفت:يك سوم از 327 هزار هكتار از تالاب بين المللي شادگان در حوزه اسحفاظي شهرستان آبادان است و همه ساله از 15 دي ماه تا پنجم بهمن سرشماري از پرندگان موجود در منطقه انجام مي شود.
وي اظهار داشت:سال جاري حدود سه هزار فلامينگو در 11 كلوني شناسايي شد كه اين پرندگان در فصل تخمگذاري اقدام به جوجه آوري مي كنند.
رييس اداره محيط زيست آبادان گفت:فلامينگو با هوشياري بالا در منطقه اي امن لانهاي گلين براي تخمگذاري ميسازد و سالي يكبار اقدام به جفتگيري ميكند.
وي افزود:بيشتر فلامينگوهاي ماده يك تخم در لانه ميگذارد و فلامينگوي نر و ماده هر دو به نوبت روي تخم ميخوابد تا پس از 30 تا 35 روز جوجه از تخم بيرون ميآيد.
موسوي آزاد افزود:جوجه فلامينگو پس از پنج روز لانه را ترك كرده و به گروه فلامينگوهاي جوجه ميپيوندد و در محيط طبيعي از ۱۵ تا ۲۰ سال زندگي ميكند.
وي گفت:رژيم غذايي فلامينگو سخت پوستي به نام آرتميا ميباشد كه مناطق تالاب شادگان به وفور موجود است.
تالاب بين المللي شادگان يكي از تالاب هاي بزرگ ايران است كه در جنوب غربي ايران در جنوب شهر شادگان در استان خوزستان واقع است.
گزارش از : عدنان جواهري
3015/6125
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۸
آبادان - ايرنا - دو هزار پرنده با پاهاي دراز، منقار منحني و گردن بلند خميده و پر و بالي به رنگ سفيد و صورتي كه ' فلامينگو' ناميده مي شوند، خورهاي آبادان را براي زيستگاه جديد خود انتخاب كرده اند.