تاریخ انتشار: ۲۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۶

دزفول - ایرنا - روستای لیوس در بخش شهیون در شمال دزفول با خانه های سنگی و جاذبه های منحصر بفرد یكی از روستاهای نمونه گردشگری كشور بوده كه در فصل بهار مقصد گردشگران از شهرهای مختلف است.

به گزارش ایرنا، روستای لیوس در 73 كیلومتری شمال دزفول در دامنه كوه لنگر همچنان بافت قدیمی و سنتی خود را حفظ كرده و نحوه معیشت، فرهنگ و سنن، گویش ، آداب و رسوم و برپایی آیین های مذهبی نیز به شكل سنتی در این روستا برگزار می شود.
این روستا از شمال غربی به كوه لنگر و از غرب به دره كول محدود می شود و دارای آب و هوای معتدل كوهستانی است.
قدمت تاریخی، بافت سنگی و معماری خانه ها، نزدیكی به روستاهای گردشگری سزار و گوشه ، طبیعت بكر، باغ های انار و نخلستانهای زیبا، دامنه زیبای لنگركوه ، قدمگاه مشهور به امام رضا(ع) و نیز جاده ماشین رو آسفالته از جمله ظرفیت های ویژه گردشگری روستای لیوس می باشد كه قابلیت معرفی در حد روستاهایی نظیر ماسوله و ابیانه به عنوان یك روستای سنگی و ارزشمند تاریخی را دارد.
به گفته محمد آذركیش یك فعال میراث فرهنگی روستای لیوس علاوه بر بافت زیبای تاریخی خانه ها ، دارای جاذبه های گردشگری طبیعی و بكر از جمله مناطق كوهستانی، مراتع زیبا ، باغ میوه ، رودخانه و آبشار است كه در فصول بهار ، پاییز و زمستان با آب و هوای مناسب می تواند پذیرای گردشگران از سراسر كشور باشد.
وی افزود:با بهسازی و حفظ بافت تاریخی روستای لیوس به عنوان بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی شهرستان دزفول، زمینه ایجاد اشتغال و ارائه خدمات گردشگری نیز در منطقه فراهم می شود.
این فعال میراث فرهنگی افزود:تاكنون اقدام جدی در خصوص استفاده از قابلیت های گردشگری این روستا صورت نگرفته و همین امر سبب شده بسیاری از اهالی این روستا برای یافتن شغل مناسب به شهر مهاجرت كنند.
وی گفت:تعریف تورهای گردشگری طبیعت گردی و كوهنوردی، مرمت بافت تاریخی روستا، حمایت از تولید صنایع دستی، معرفی این روستا به شركت های مسافرتی، نصب تابلو راهنما در طول مسیر روستا، توسعه فضای سبز متناسب با بافت و ویژگی های آب و هوایی منطقه ، احداث محل اسكان متناسب با بافت تاریخی روستا از جمله مواردی است كه در صورت تحقق می تواند روستای لیوس را به عنوان یك روستای نمونه گردشگری آماده پذیرایی از مسافران از سراسر كشور كند.
این فعال میراث فرهنگی با اشاره به قدمت تاریخی روستای لیوس گفت: بافت كنونی روستای لیوس سابقه ای بیش از 700 سال دارد و وجود آسیاب هایی با قدمت دوره ساسانی پیشینه این منطقه به دوره جنگ ایران و روم باز می گردد.
آذركیش افزود:به استناد تحقیقات گروه محقق ایتالیایی ، ˈ لیوس ˈ قسمتی از نام یك سردار رومی است كه نامگذاری روستای همجوار آن به اسم سزار نیز با این موضوع همخوانی دارد.
این فعال میراث فرهنگی با اشاره به سبك معماری این روستا افزود:این روستا دارای یك سبك خاص معماری است كه از تمام بخش های موجود در یك ساختمان استفاده بهینه شده است.
آذركیش چنار و چشمه جاری را از دیگر چشم اندازهای زیبای روستای لیوس عنوان كرد و گفت:مقبره سیدولی الدین گوشه نیز از جمله ابنیه های تاریخی ومذهبی این روستا به شمار می آید.
وی بقایای آسیاب های آبی را از دیگر بناهای تاریخی روستای لیوس متعلق به دوره ساسانیان معرفی كرد و افزود:گیاهان گل گاو زبان، بابونه،باغ های انار ،بادام كوهی، انجیر ، درختان كنار،كوه لنگر ،جنگل های بلوط و كلخنگ در اطراف این روستا موجب زیبایی فراوان و لطافت هوای منطقه شده است.
وی اظهار داشت:حیات وحش منطقه نیز با برخورداری از گونه های نادر جانوری مانند شغال، گرگ، روباه، خرگوش، آهو، قوچ، میش، بزكوهی، گراز، خرس، پلنگ، كفتار، كبك و قرقاول نظر گردشگران را جلب می كند.
آذركیش كپو، قالی، سیاه چادر و حصیر را از مهم ترین صنایع دستی مردم این روستا عنوان كرد و گفت:ترشی انار و صنایع دستی از جمله سوغاتی های این منطقه اند.
وی گفت:روستای لیوس در سال 1387 به عنوان یكی از روستاهای گردشگری استان خوزستان دارای شناسنامه شده است.
آذركیش با بیان اینكه در صورتی كه توجه ویژه ای به این روستا نشود در سال های آینده شاهد خالی شدن روستای لیوس از سكنه خواهیم بود افزود:با نگاهی كارشناسانه و بررسی منطقه لیوس در خواهیم یافت كه رونق این روستا، علاوه بر حفظ هویت اصیل و تاریخی و آداب و رسوم متنوع آن، زمینه حفظ روستاهای دیدنی سزار و گوشه را كه شباهت هایی نیز با لیوس دارند و به فاصله كمی از آن واقع شده اند را فراهم می كند.
وی افزود:شكوفایی ظرفیت های گردشگری روستای لیوس دزفول در گرو توجه ویژه مسوولان استانی و كشوری است ضمن اینكه توسعه صنعت توریسم در شمال خوزستان با همه سابقه تاریخی و باستانی منحصری كه دارد نیازمند تعریف طرحی ملی برای شكوفایی است.
با توجه به استعداد و ظرفیت گردشگری روستای لیوس از مسوولان سازمان میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری انتظار می رود اقدام عملی برای ساماندهی و جذب گردشگر به این روستا انجام دهد تا علاوه بر محرومیت زدایی و درآمدزایی اشتغالی نیز برای اهالی منطقه فراهم شود.
فرماندار ویژه دزفول نیز با تاكید بر ضرورت معرفی هرچه بیشتر ظرفیت های گردشگری دزفول گفت:دو بخش شهیون و سردشت دزفول از ظرفیت های منحصربفرد در زمینه گردشگری می باشند.
حبیب اله‌ آصفی افزود:با توسعه جاده، تامین زیرساخت هایی چون مخابرات و امكان اسكان مسافران و گردشگران می توان این دو بخش محروم را با توسعه گردشگری رونق بخشید.
وی با ابراز نگرانی از مهاجرت اهالی این دو بخش به دزفول به دلیل محرومیت بیان داشت:
روستاهای نمونه گردشگری و آبشار شوی دزفول همه ساله میزبان گردشگران از شهرهای مختلف كشور می باشند و تلاش می شود با جذب سرمایه گذار بخش خصوصی به این مناطق و اعطای تسهیلات زیر ساخت های گردشگری را در این مناطق فراهم كرد.
وی از سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری خواست توجه ویژه ای نسبت به ظرفیت های گردشگری دزفول داشته باشد.
روستای لیوس با توجه به نوع بافت و طبیعت زیبای آن در تعطیلات نوروز از مكان های دیدنی و گردشگری شهرستان دزفول به شمار می آید كه در مسیر بخش شهیون بعد از گذر از روستاهای صالح آباد و گوشه واقع شده است.
6068/6065 /1596