تهران- ایرنا- معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینكه بخش خصوصی باید میداندار اقتصاد كشور باشد، گفت: باید در ایران از بخش خصوصی حمایت شود و دولت هم در این زمینه، گیری ندارد.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، اسحاق جهانگیری عصر شنبه در سومین جلسه شورای عالی پیشكسوتان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی ایران افزود: ما باید بپذیریم كار اقتصادی فراز و نشیب دارد و مختص ایران نیست.
وی گفت: ما دوران سختی داشتیم و داریم و در آینده هم ممكن است تكرار شود؛ بنابر این باید خود را برای دوران سخت هم آماده كنیم.
وی در ادامه به سفر خود به ایلام اشاره كرد و گفت: سدی كه در آنجا توسط شركت های ایرانی احداث شده است انسان را بی اختیار دچار احساس غرور می كند از این كه یك توان مهندسی و مدیریتی در این كشور شكل گرفته است كه قادر هستند كارهای بزرگ و مهم انجام دهند. بنابراین باید این شركت ها كه سرمایه ها و ذخایر ملی اند حفظ و حراست شوند و كاری كنیم كه این شركت ها بمانند و نسل به نسل منتقل شوند و روز به روز بزرگتر شوند تا بتوانند كارهای بزرگ برای كشور انجام دهند.
جهانگیری به تاریخ اقتصاد ایران اشاره كرد و گفت: مجموعه پیشكسوتان و اتاق بازرگانی باید اندوخته های گذشته را مدون كنند و ما در تدوین تاریخ اقتصادی ایران خیلی ضعیف عمل كردیم و در تاریخ شفاهی هم كه حتی قبل از انقلاب گفته می شود در خارج تدوین می شد و یا در داخل در اختیار ما قرار می گیرد ، درس آموز است.
وی ادامه داد: اگر تاریخ اقتصادی ایران مدون شود خیلی از خطاها و راه های رفته، از اول تكرار نمی شود. نباید این ها در مغزهای ما بماند و از دست برود.
معاون اول رییس جمهوری در ادامه با بیان اینكه نباید خودمان را در حرف های قدیمی معطل كنیم گفت: نباید شما فكر كنید بخش خصوصی در این دولت یك طرف است و یك طرف دیگر، بخش دولتی است و شما آنها را متهم كنید و آنها هم شما را متهم كنند. زمان این دوره ها كه شاید آوردن اسم خصوصی سخت بود یا چنین بود را طی كردیم و انصاف نیست كه فكر كنیم ما هنوز در این حرف ها مانده ایم.
جهانگیری افزود: امروز با افتخار گفته می شود كه بخش خصوصی باید محور و مدار اقتصادی ایران باشد. ممكن است امروز گفته شود كه آیا شرایطش فراهم است؟ ممكن است شرایطش به طور كامل فراهم نباشد.
وی با بیان این كه زمانی اگر كسی می خواست از بخش خصوصی نام ببرد هزار تا احتیاط می كرد یادآور شد: الان رهبری نظام سیاست های اصل 44 قانون اساسی تدوین می كند. یكی از دلایلی كه می گوییم سیاست های اصل 44 قانون اساسی به انحراف كشیده شد (این است كه) بیش از این كه قرار بود بند ج آن به خصوصی سازی واگذار شود و شركت های دولتی به بخش خصوصی واگذار شود قرار بود كاری انجام شود كه بخش خصوصی بتواند فعالیت ابتدایی در هر سطحی انجام دهد.
جهانگیری در ادامه ، به وجود آمدن شركت های خصوصی كه یك شبه به وجود آمدند را نقطه خطر عنوان كرد و گفت : من در بعضی از سخنرانی هایم می گفتم كه من صنعتگری را می شناسم پدرش صنعتگر بوده است، خودش هم امروز صنعتگر است و فرزندش كه آن زمان می گفتند یك مهندسی است، آن هم صنعتگر است و سه نسل صنعتگر است اما بعید می دانم در نظام بانكی توانسته باشد 200 تا 300 میلیارد تومان وام بگیرد.
وی یادآور شد: چطور می شود یك فردی از سال 80 در فعالیت های صنعتی ورود پیدا می كند و ظرف 5 سال 3 هزار میلیاردتومان می تواند منابع بگیرد؛ بنابراین مشخص است كه در آن، یك زد و بندی است. ما باید خودمان به دنبال بخش خصوصی واقعی كه می خواهد در یك فضای رقابتی سالم فعالیت كند، باشیم.
وی در ادامه با بیان این كه ما باید وارد گفت وگوهای واقعی شویم كه از آن مطالب خوب بیرون می آید كه من از آن برای حل مشكلات حمایت می كنم گفت: اگر ما دور این میزها می نشینیم، به قول خارجی ها باید همه گزینه ها را روی میز داشته باشیم. گزینه اصلاح نظام بانكی داشته باشیم. اگر می گوییم نظام بانكی اشكال دارد این پیشنهاد ما است كه درست شود. اگر می گوییم فلان قوانین و مقررات مانع اقتصاد مقاومتی است این قوانین است كه مانع است و باید لغو شود.
جهانگیری ادامه داد: ما الان در شرایط ویژه ای به جهت اقتصادی قرار داریم. اقتصاد ایران در یك مقطعی از ریل خود خارج شد. قرار داریم برگردانیم به روند اصلی اش و یك مقدار هم به آن سرعت دهیم.
معاون اول رییس جمهوری با بیان این كه چالش اصلی ما بیكاری است گفت: ما میلیون ها نفر بیكار داریم و از سال آینده ، سالی یك میلیون فارغ التحصیل دانشگاهی بیكار داریم.
وی ادامه داد: در سال گذشته قدرت خرید مردم شهری 15 درصد و قدرت خرید روستاییان 29 درصد نسبت به سال 90 كاهش پیدا كرده است. رفاه مردم ایران كاهش پیدا كرده است. ما باید برای رفاه و معیشت مردم ایران كاری كنیم كه اقتصاد به حركت در بیاید.
جهانگیری با بیان این كه در منطقه آسیا و سند چشم انداز، رقبای اصلی ما مشخص هستند گفت: چند تا كشور اصلی در منطقه است كه آنها رشد كردند. در چشم انداز قرار بود با 8 درصد رشد حركت كنیم و در منطقه آقایی كنیم. در 10 سال اول، 6/2 دهم درصد با آن حجم منابع ارزی كه وجود داشت، رشد اقتصادی داشتیم.
معاون اول رییس جمهور با بیان این كه نباید بگذاریم ایران نسبت به كشورهای دیگری كه در منطقه هستند ضعیف شود گفت: نیروهای مسلح امروز با اقتدار می گویند در این منطقه ناامنی كه هر گوشه اش یك بمب منفجر می شود، یك ترور و یك بهم ریختگی انجام می گیرد ما یك كانون ثبات ایجاد كردیم كه آن ایران است؛ بنابراین باید قدر نیروهای مسلح مان را بدانیم.
جهانگیری یادآور شد: آنها اقتدار امنیتی را فراهم كردند؛ بنابراین ما باید بتوانیم اقتدار اقتصادی را فراهم كنیم. این چالشها همه ما را به این وادار می كند كه كار كنیم.
معاون اول رییس جمهوری گفت: برجام آغاز كار بود، برجام نقطه پایان نبود. برجام برای این انجام گرفت كه شرایطی برای سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی به وجود بیاورد كه بتوانند كار كنند كه این فرصت فراهم شده است.
وی در ادامه به رفت و آمدهای مقامات كشورهای خارجی به ایران اشاره كرد و گفت: یك پیامی صحبت رهبر معظم انقلاب به خارجی ها داشت كه فكر نكنید با یك كشور ساده همراه با اقتصادی ساده و آدم های عادی طرف هستید و بیایید و بروید و آنها هم دلشان خوش باشد.
جهانگیری گفت: اگر اهل كار و فعالیت هستید بیایید با یك بخش خصوصی در ایران تفاهم كنید و كارتان را سریع انجام دهید و از این منظر نگاه كنید.
معاون اول رییس جمهور افزود: آنها فكر می كنند كه ما یك كشور جهان سومی هستیم ولی الان كه به ایران می آیند و از نزدیك آشنا می شوند می گویند خیلی ایران با آن چیزی كه به ما گفتند فرق می كند.
وی با بیان این كه ما نیاز داریم كه از خارج تكنولوژی، منابع مالی و بازار بگیریم گفت: از نظر من سال 94 سخت ترین سال اقتصادی بعد از انقلاب بود كه پشت سر گذاشتم.
جهانگیری گفت: نفت یك میلیون بشكه كه با بشكه ای 25 تا 30 دلار (فروش رفته) ، در حالی كه دولت بزرگتر شده است. حقوق كارمندان دولت را دادن، خودش یك مساله ای است و در كنار آن باید یارانه پرداخت شود و در كنارش باید برای پرداخت حقوق كاركنان بنگاه های اقتصادی كشور مثل نفت و نیرو وام بگیریم.
معاون اول رییس جمهوری در ادامه با بیان این كه دنبال یكسان كردن قیمت ارز هستیم گفت: در سال 95 چند موضوع در دستور كار داریم كه یكی از محورهای اصلی توسعه صادرات غیرنفتی و جذب سرمایه گذاری های خارجی است.
جهانگیری گفت: باید موانع توسعه صادرات غیرنفتی، كالا و خدمات برطرف شود. باید صندوق توسعه ملی و نظام بانكی نیز پشت این كار قرار بگیرد؛ البته گیرهایی هم دارد كه باید آنها را حل و فصل كنیم و این موانع برداشته شود.
وی افزود: باید نظام بانكی در سال 95 اصلاح شود و حداقل كاری كنیم كه قدرت تسهیلات آنها بیشتر شود.
معاون اول رییس جمهور با بیان این كه بیش از 93 هزارمیلیارد تومان معوقه بانكی داریم گفت: منابع بانكها در وام هایی كه به دولت داده اند یا به شركت هایی كه داده اند و برنگشته اند حبس شده است یا در جای دیگر حبس شده است. بخش كمی از قدرت بانك ها روی سپرده گذاری مردم است.
وی با بیان اینكه نظام اداری باید اصلاح شود گفت: طرح سه ساله را در دولت با عنوان اصلاح نظام اداری ایران و استقرار دولت الكترونیك و دولت همراه تصویب كردیم كه بتوانیم با ارایه خدمات بهتر، مردم رضایتمندی كاملی از سیستم پیدا كنند و ببینیم امروز دنیا برای یك دولت چابك چه كاری انجام داده است.
جهانگیری با بیان این كه یكسان سازی نرخ ارز از دستوركارهای سال 95 است گفت: به هیچ وجه دنبال این نیستیم كه یك نرخ دستوری غیرواقعی درست كنیم. دنبال یك نرخ واقعی هستیم كه بازار مشخص كند.
معاون اول رییس جمهور با بیان این كه طرح های نیمه تمام باید به بخش خصوصی واگذار شود گفت: ما بیش از 500 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم كه طرح های نیمه تمام را تكمیل كنیم و این كه با بودجه سالی30 تا 40 هزارمیلیاردتومان برای عمرانی بگذاریم این طرح ها تكمیل بشو نیست.
وی ادامه داد: این طرح ها باید واگذار شود و برای آن سازوكار صورت بگیرد كه دولت از این طرح ها بیرون بیاید و بتواند خرید خدمت كند. بهبود فضای كسب و كار جزء اولویت های سال 95 است.
وی در ادامه به مجوزهای غیرمجاز اشاره كرد و گفت: 2 هزار مجوز تا الان شناسایی شده است كه حدود 400 مجوز تاكنون لغو شده است و بقیه در سیكل لغو كردن قرار دارد.
معاون اول رییس جمهوری گفت: باید میادین مشترك را فعال كنیم. در سال 95 باید پارس جنوبی تا آخر دولت تكمیل شود. ما باید میادین مشتركی كه كشورهای عربی از آن برداشت می كنند و مال ملت ایران است را فعال كنیم كه خط های جدید سرمایه گذاری است كه در ایران باید شكل بگیرد.
وی ادامه داد: باید در صنعت آب و برق كار جدی صورت بگیرد. باید در سال 95 وضع مسكن از این حالت خارج شود و یك رونق جدی پیدا كند. اقتصاد مقاومتی به معنای واقعی در دستور كار دولت است.
جهانگیری گفت: ما به هر حال آمادگی داریم با همدیگر در یك تعاملی همه موانعی را كه پیش روی تولید و سرمایه گذاری است برطرف كنیم و شما روی آن كار كنید و گزینه های مشخصی تعریف كنید و آنها را با ما در میان بگذارید.
جهانگیری با بیان این كه روسیه یك فرصت استثنایی است گفت: آنها به ما می گویند شما صادركننده جدی و بزرگ ندارید. ما با چند نفر باید طرف شویم. ما نمی توانیم با یك مجموعه از صادركنندگان طرف شویم. باید شركت های بزرگ شكل بگیرد كه بتواند كار بزرگی انجام دهد.
سیام**1058**3061**1449