گروهی از مردم تاكنون، خانه تكانی خود را تمام كرده اند و برخی دیگر به علت دغدغه های شغلی هنوز درگیر آن هستند، غافل از اینكه این خانه تكانی می تواند علائم بیماری های نهفته آنان را بیدار كند، بویژه این مساله برای افرادی كه سابقه دردهای عضلانی دارند، ایجاد می شود.
افراد با سابقه دردهای عضلانی اگر به نظافت، جابجایی و تغییر دكوراسیون بپردازند در اثر وارد آمدن فشار، دوباره دردهای عضلانی شان عود میكند.
افراد باید بدانند برای انجام كار چه میزان فشار را میتوانند تحمل كنند تا حین جابجایی اجسام به مفصلها و ستون فقراتشان آسیب نرسد.
اما برخی افراد بدون توجه به وضعیت سلامتی خود، كارهای سنگین انجام می دهند و بطور مثال در این روند، بسیاری از زنان خانه دار در آستانه فرارسیدن نوروز به خاطر انجام كارهای شست وشو و نظافت دچار درد دست می شوند.
«نشانگان مچ دست» یا همان درد مچ دست، شایع ترین بیماری زنان خانه دار است كه مهم ترین علت آن استفاده زیاد از دست ها برای شست وشو در طول شبانه روز است.
این علائم معمولا در زمان پیش از عید كه زنان خانه دار می خواهند تمام كارهای منزل را برای انجام خانه تكانی در كم ترین زمان به پایان برسانند، شایع تر می شود.
این بیماری با علائم «گزگز» كردن در نیمه های شب آغاز شده و با بی حس شدن انگشتان دست، موجب بی خوابی افراد مبتلا به این بیماری می شود.
افرادی كه دچار نشانگان مچ دست می شوند، باید به پزشك مراجعه كرده و با تجویز پزشك از درمان های دارویی یا فیزیوتراپی استفاده كنند.
برای پیشگیری از بروز این نشانگان باید تلاش كرد ضمن كاهش فعالیت هایی كه از طریق دست صورت می گیرد، كارهای روزانه بگونه ای برنامه ریزی شود كه زمانی را هم به استراحت و نرمش دادن دست ها اختصاص یابد.
متخصصان پزشكی برای كاهش درد مچ دست به افراد توصیه می كند كه از خم كردن، پیچاندن، چلاندن یا حركت های غیرعادی مچ دست پرهیز كنند.
استراحت، بستن مچ بند، تغییر در حالت انجام دادن كار و پرهیز از حركت های تكراری طولانی مدت مانند خرد كردن سبزی یا گوشت از دیگر توصیه های این متخصصان است.
** عوارض پوستی دست در آستانه نوروز
دستكش بویژه در ایام فرارسیدن نوروز و خانه تكانی، نقش بسزایی برای پیشگیری از عوارض پوستی دست را دارد.
هیچ زنی دوست ندارد در ایام عید، پوستی ترك خورده داشته یا از حساسیت پوستی در رنج باشد.
متخصصان سلامت برای پیشگیری از عوارض پوستی به افراد توصیه می كند تا آنجا كه ممكن است از تماس مستقیم دست ها با خاك و انواع مواد شوینده و پاك كننده خودداری كنند.
این متخصصان معتقدند كه اغلب مواد شوینده از استانداردهای لازم برخوردار نبوده و می توانند چربی پوست را از بین برده، سبب تحریك پوست دست شوند زیرا پس از هر تماس پوست دست با شوینده ها حداقل سه ساعت زمان لازم است تا پوست به حالت طبیعی اسیدی خود بازگردد.
بنابراین افرادی كه به دلیل شغل یا وسواس در شستن دست ها با شوینده ها در فواصل كمتر از سه ساعت عادت دارند، این تماس مداوم موجب خشكی، قرمزی و ترك خورده شدن پوست دست و در نهایت خارش و بروز اگزما یا درماتیت تماسی (نوعی بیماری پوستی) در فرد می شود.
همچنین هنگام خانه تكانی، نگهداشتن دست ها در آب و رطوبت می تواند شرایط رشد قارچ ها را فراهم كند، بنابراین متخصصان بهداشتی به مردم توصیه می كند تا پس از هر بار شست وشوی دست ها و آبكشی كردن، دست ها را با دقت و كامل خشك كنند.
استفاده از دستكش سوراخ و تجمع مواد پاك كننده در دستكش و تماس طولانی مدت پاك كننده ها با پوست نیز منجر به عوارض پوستی می شود.
** چند توصیه جهت كاهش مشكلات پوستی
متخصصان امر سلامت برای كاهش مشكلات پوستی به مردم توصیه كرده تا تلاش كنند تا آنجا كه ممكن است از تماس مستقیم دست ها با انواع شوینده ها و پاك كننده ها خودداری كرده و از دستكش استفاده كنند.
همچنین توصیه می شود برای گرد گیری و تماس با گرد و خاك از دستكش نخی و هنگام كار با مواد شوینده و آب از دستكش نخی در زیر و دستكش پلاستیكی به عنوان پوشش دهنده استفاده شود.
رعایت نكردن این نكات می تواند موجب بروز حساسیت پوستی و ایجاد پوست خشك و زبر شود.
برای جلوگیری از خشكی پوست و بازگشت ضایعات، استفاده از كرم های مرطوب كننده یا گلیسیرین، وازلین، روغن بادام و روغن زیتون مفید است.
** كمردرد، بزرگ ترین آسیب خانه تكانی
بازار شستن فرش و گردگیری خانه این روزها گرم است اما به تناسب این خانه تكانی ها افراد زیادی طی این ایام از دردهای عضلانی بویژه كمر درد گلایه دارند و متخصصان مربوطه، كمردرد را بزرگ ترین آسیب خانه تكانی می دانند.
بی شك كمر درد بزرگ ترین مشكلی است كه زنان خانه دار هنگام خانه تكانی با آن مواجه می شوند و چه بسا به همین علت نوروز و سال آینده خود را با مشكل مواجه می كنند.
با اینكه مرتب كردن و سازماندهی وسائل منزل جزو مراحل اولیه و بسیار مهم در داشتن خانه ایمن و همچنین زیبا است اما جابجا كردن یا بلندكردن اجسام سنگین بدون رعایت اصول صحیح، مهمترین عامل ابتلا به كمردرد است كه گاه تا آخر عمر فرد مبتلا را رنج می دهد.
** نكات ضروری جهت كاهش كمردرد
متخصصان امر سلامت برای خانه تكانی ایمن و كاهش كمردرد راهكارهایی را عنوان كرده اند.
به اعتقاد آنان استرس عامل مهمی در بروز و تشدید كمردرد است بنابراین باید از میزان استرس كاست.
این كارشناسان بهداشتی به مردم توصیه می كنند با برنامه ریزی و تقسیم كار و زودتر شروع كردن كارها از انجام حجم زیاد كار در یك مدت زمان محدود خودداری كرده و امور مربوطه را مرحله به مرحله انجام داده و از وارد كردن فشار و استرس زیاد به خود و دیگران جلوگیری كنند.
بهتر است قبل از شروع كار مدتی با حركات ورزشی، نرمشی و كششی اندام های فوقانی و تحتانی بدن را برای كار آماده كرد.
هنگام جابجا كردن وسایل منزل، پاك كردن شیشه ها و گردگیری از واردكردن بیش از اندازه فشار به كمر باید خودداری شود.
هنگام برداشتن اجسام از روی زمین یا جابه جا كردن آنها، پشت خود را باید صاف نگهداشت و قوز نكرد.
به گفته كارشناسان پزشكی برای برداشتن اجسام روی زمین باید زانوها را خم و برای تحمل وزن جسم به عضلات پای خود تكیه كرد.
هنگام بلند كردن اجسام سنگین نیز باید اول پاها را به اندازه عرض شانه ها باز كرده و بعد جسم مورد نظر را بلند كرد، این عمل موجب حفظ تعادل بدن می شود.
كارشناسان بهداشتی به مردم توصیه می كنند در صورت بلند كردن جسم سنگین برای چرخش به جهت خاصی، هرگز بالاتنه خود را از محل كمر به آن سمت نچرخانند، بلكه تمام بدن را از محل پاها به آن سمت برگردانند.
این كارشناسان بهداشتی همچنین به مردم توصیه می كنند تا اشیاء سنگین را بسرعت و با یك حركت سریع و ناگهانی از روی زمین بلند نكنند.
هرگز نباید در حالیكه جسمی را توسط یكی از دست ها بلند شده، سعی شود كه با دست دیگر جسم سنگین دیگری را بلند كرد.
اگر فردی اصرار دارد كه هر دو بار را همزمان حمل كند، ابتدا باید باری را كه در دست دارد زمین گذاشته و سپس هر دو جسم را بطور همزمان و با هم بلند كند.
گذاشتن و برداشتن اشیاء در نقاط دور از دسترس، بالای سر و به فاصله زیاد از كمر و تنه باعث كمردرد می شود.
كارشناسان بهداشتی توصیه می كنند برای جابجایی بارهای سنگین بویژه بار بیش از 20 كیلوگرم از كمك یك یا دو فرد دیگر استفاده شود.
انجام كار در ارتفاع بالاتر از شانه یا پایین تر از لگن باعث آسیب جدی به عضلات می شود؛ جهت كاهش آسیب شانه و گردن باید از زیر پایی یا نردبان استاندارد استفاده شود تا دست ها به مدت طولانی بالاتر از شانه قرار نگیرند.
برای پاكسازی بخش های فوقانی در و پنجره و دیوار یا سقف به ازای هر دو تا سه دقیقه كار، مدت كوتاهی باید سر را پایین انداخته و به حالت استراحت قرار داد.
به هرحال گاهی در خانه تكانی های آخر سال، حوادثی اتفاق می افتد كه تلخی آن می تواند شیرینی تعطیلات سال نو را از بین ببرد؛ حوادثی كه به راحتی می توان از آنها پیشگیری كرد.
هرچند خانه تكانی برای رعایت و حفظ بهداشت خانه و تغییر در روحیه افراد خانواده امری ضروری و مفید است اما متاسفانه بسیاری از زنان در این ایام فشار مضاعفی به جسم خود وارد می آورند و بدون رعایت موارد بهداشتی و حفاظتی سلامت خود را به خطر می اندازند.
بنابراین نباید فراموش كرد كه خانه تكانی كه جزو سنت های زیبای ما ایرانیان به خصوص در روزهای پایانی سال است كه اگر با رعایت نكات ایمنی همراه نباشد، ممكن است تبدیل به عوارض زیادی شود.
از مهمترین حوادث و مشكلات خانه تكانی می توان به دردهای اسكلتی عضلانی مانند كتف درد، گردن درد، كمردرد، مسمومیت ها و عوارض ریوی مانند تنگی نفس و آسم، بیماری های پوستی، سوزش و خارش پوست دست، سقوط از بلندی شامل نردبان، پشت بام و لیزخوردن و برق گرفتگی اشاره كرد.
اجتمام(5) ** 9185 ** 1418
تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۷
تهران - ایرنا - خانه تكانی به یكی از رسم های پسندیده عید نوروز تبدیل شده اما این رسم ممكن است منجر به بروز برخی علائم بیماری در برخی افراد بویژه زنان شود.