سال 94 درحالی به روزهای پایانی اش نزدیك می شود كه در روزهای مختلف آن شاهد اتفاقات و موفقیت های بزرگی در ورزش زنان بوده و اگر چه تا به امروز تعداد سهمیه كسب شده از سوی زنان ورزشكار برای حضور در المپیك 2016 ریو هنوز به هشت سهمیه 2012 لندن نرسیده است، اما كسب همین شش سهمیه به گونه ای قدرتمندانه و در كمال ناباوری روی داده است كه به نظر نمی رسد كسی قصد مقایسه كردن سهمیه های المپیك 2012 لندن و 2016 ریو را داشته باشد.
زنان ایران امسال چنان افتخارآفرینی كردند كه نه تنها در روزهای زیادی در سال 94 صدر اخبار كشور را به خود اختصاص دادند، بلكه در راس مهم ترین رویدادهای خبری جهان نیز جای گرفتند.
** ظهور نابغه ورزش ایران، كمانداری از منطقه محروم كرمان
زهرا نعمتی كماندار جوانی كه توانست تصویری از یك زن توانمند ایرانی را در عرصه جهانی به نمایش گذارد، زنی كه نه تنها در حوزه های اجتماعی كه در حوزه خانوادگی و اقتصادی نیز حرف هایی برای گفتن دارد.
نعمتی در فاصله كمتر از 20 روز در تابستان امسال توانست پس از كسب مدال نقره رقابت های قهرمانی آسیا و كسب سهمیه المپیك 2016 ریو، بار دیگر افتخاری بزرگ برای كشور بیافریند و دومین سهمیه تیراندازی با كمان را این بار برای پارالمپیك و پس از كسب مدال طلای این رشته كسب كند.
توانایی و موفقیت های این نابغه ورزش ایران از نگاه مدیران كشور دور نماند تا باور كنند كه هیچكس به اندازه نعمتی شایستگی در دست گرفتن و به اهتزار درآوردن پرچم سه رنگ و پرافتخار كشورمان در میدان المپیك را ندارد.
** دوبرابر شدن سهمیه تیراندازی زنان ایران در المپیك ریو
زنان تیرانداز ایران در سال 91 ( المپیك 2012 لندن ) با دو سهمیه الهه احمدی و مه لقا جام بزرگ به این رقابت ها راه یافتند و این موفقیت با كسب عنوان ششمی المپیك توسط احمدی پایان یافت.
امسال و برای حضور در المپیك 2016 ریو، چهار تیرانداز زن ضمن كسب مدال، برای كشور سهمیه كسب كردند و به زعم بسیاری از كارشناسان و صاحبنظران شانس كسب مدال در برزیل را نیز دارند.
نجمه خدمتی تیراندازی كه در سال های 2014 تا 2016 توانسته بیشترین موفقیت ها را برای خود و كشور ثبت كند، دختری كه با اصرار و اشك ریختن توانسته بود شانس حضور در مسابقات 2014 كره جنوبی را كسب كند، نه تنها نخستین مدال طلای كاروان ایران در اینچئون كره جنوبی را از آن خود كرد، بلكه در كمتر از یك سال و این بار در گوانگجو چین نخستین مدال طلای كاروان ورزشی دانشجویان را نیز به نام خود ثبت كرد و از سوی ناظران این رقابت ها عنوان اعجوبه تیراندازی جهان را بدست آورد.
موفقیت های خدمتی، تیرانداز بیرجندی كشورمان كه نخستین شلیك هایش را با هدایت مادرش به هدف زد، در جریان مسابقات جام جهانی تیراندازی در جمهوری آذربایجان توانست با كسب مدال نقره افتخاری دیگر كسب كرده و مجوز حضور در المپیك 2016 ریو را كسب كرد تا گامی بزرگ برای رسیدن به آرزوهایش كه كسب چندین مدال المپیك است، بردارد.
الهه احمدی دیگر تیرانداز با سابقه كشورمان كه همراه كودك خردسالش در اردوهای تمرینی حاضر می شود تا در كنار فعالیت در ورزش حرفه ای، وظایفش را به عنوان یك مادر در خانواده به خوبی ایفا كند.
احمدی در رقابت های فینال فینالیست ها جام جهانی تیراندازی در آلمان (شهریور ماه سالجاری ) توانست برترین تیراندازان جهان را عقب زده و مدال طلا را مقتدرانه بر گردن آویزد.
وی پس از كسب این عنوان جهانی، با كسب مدال طلای مسابقات جام جهانی تیراندازی جمهوری آذربایجان نخستین سهمیه تیراندازی را برای كشور به ارمغان آورد.
علاوه الهه احمدی و نجمه خدمتی، گلنوش سبقت اللهی و مه لقا جام بزرگ نیز سهمیه المپیك ریو را به نام خود ثبت كردند.
این دومین بار است كه الهه احمدی و مه لقا جام بزرگ به بازی های المپیك راه یافته اند.
** نخستین جام قهرمانی رشته های توپی زنان ایران در دستان فوتسالیست ها
فرشته كریمی بازیكن خط حمله تیم ملی فوتسال زنان ایران در مسابقه فینال نخستین دوره جام ملت های فوتسال زنان آسیا گلی را وارد دروازه تیم ژاپن كرد تا عنوان قهرمانی این دوره به نام ایرانیان ثبت شود و دو تن از فوتسالیست های زن نیز در جمع 10 ورزشكار برتر این رشته قرار گیرند.
این موفقیت انعكاس خبری گسترده ای در كشور داشت، به گونه ای كه وقتی فدراسیون فوتبال با وجود قول هایی كه برای اعزام تیم ملی فوتسال زنان به تورنمنت جهانی گواتمالا داده بود، اعلام كرد كه به دلیل مشكلات، تیم به این رقابت ها اعزام نمی شود، دولت یازدهم مستقیم وارد عمل شد و شرایط را برای اعزام تیمی كه عنوان قهرمانی آسیا را یدك می كشید، فراهم كرد.
تیم فوتسال زنان ایران در رقابت های گواتمالا با یك پله سقوط توانست عنوان ششمی جهان را از آن خود كند.
** موفقیت های زنان رزمی كار ایرانی در سال 94
زنان تكواندو كار ایرانی اگر چه هنوز موفق به كسب سهمیه ای برای حضور در المپیك 2016 ریو نشده اند، اما موفقیت های آنان در جریان مسابقات قهرمانی و جایزه بزرگ جهانی در سال 94، امید آنان برای كسب سهمیه المپیك در مسابقات قهرمانی آسیا را در اردیبهشت 95 در حد قابل توجهی افزایش داده است.
كیمیا علیزاده ستاره نوظهور تكواندو در وزن منهای 57 كیلوگرم، اریبهشت سال جاری در مرحله نیمه نهایی رقابت های تكواندو قهرمانی جهان در روسیه با شكست حریفی از ژاپن، افتخار كسب نخستین مدال تكواندو زنان در رقابت های قهرمانی جهان را به نام خود ثبت كرد.
این تكواندوكار جوان كشورمان پس از كسب مدال برنز رقابت های قهرمانی جهان در روسیه، بار دیگر در این كشور و در جریان مسابقات جایزه برزگ مقابل حریفان قدرتمندی به میدان رفت و توانست مدال طلای این رقابت ها را به گردن بیاویزد. وی از جمله شانس های جدی تكواندوكاران زن برای كسب سهمیه المپیك 2016 ریو است.
اكرم خدابنده دیگر تكواندوكار كشورمان نیز امسال در جریان بیست و هشتمین دوره «یونیورسیاد دانشجویان جهان» مدال طلا كسب كرد تا از او به عنوان دومین شانس زنان ایران برای كسب سهمیه تكواندو المپیك یاد شود.
زنان تكواندوكار ایرانی پیش از این با «سارا خوش جمال فكری» و «سوسن حاجی پور» به ترتیب در المپیك های 2008 و 2012 لندن نیز حضور داشته اند.
از دیگر افتخارات زنان ایران در رشته های رزمی موفقیت مریم هاشمی، شهربانو منصوریان و صدیقه دریایی در رشته ووشو است.
این سه در جریان سیزدهمین دوره مسابقات ووشو قهرمانی جهان كه پاییز سال جاری در جاكارتا اندونزی برگزار شد سه مدال طلا برای كشور به ارمغان آوردند.
كسب مدال طلای رقابت های كاراته قهرمانی جهان در ژاپن توسط حمیده عباسعلی كمیته كار جوان شهرری نیز افتخار دیگری برای ورزش زنان كشور در سال جاری است.
این كاراته كا كه به تازگی نام او جزو 12 كاراته كای برتر زن جهان قرار گرفته است، تصویر ضربه اوراماشی معروفش نیز برای دومین بار در پوستر مسابقات بین المللی این رشته منتشر شد.
تصویر ضربه زدن حمیده عباسعلی نخستین بار در پوستر مسابقات كاراته آزاد فیلادفیا به تصویر كشیده شد و حالا برای دومین بار از تصویر ضربه اوراماشی وی در انتشار پوستر مسابقات بین المللی كاراته كه مرداد ماه 95 در برزیل برگزار می شود، استفاده شده است.
** نخستین سهمیه پرتاب وزنه المپیك ایران در دستان بانوی ایرانی اما با اصلیتی بلاروسی
سومین سهمیه ایران برای حضور در سی و یكمین دوره المپیك در ریو و نخستین سهمیه زنان برای ورود به این رویداد مهم توسط لیلا رجبی كه نام پیشین وی «تاتسیانا ایلیو شچانكا» است، كسب. او تابعیت خود را از بلاروس به ایران تغییر داده است.
رجبی در مسابقات جام كازانف در ماده پرتاب وزنه با پرتابی معادل 18.04 موفق به كسب ورودی المپیك ریو شد.
این دومین بار است كه رجبی به رقابت های المپیك راه می یابد. وی سال 2012 در سی امین دوره المپیك در لندن حضور داشت.
ایران در حال حاضر در بخش زنان شش سهمیه المپیك در رشته های تیراندازی، تیراندازی با كمان و دوومیدانی كسب كرده و برای كسب چند سهمیه دیگر از جلمه قایقرانی، تكواندو و تیراندازی شانس هایی دارد.
زهرا نعمتی در تیراندازی با كمان، الهه احمدی، نجمه خدمتی، گلنوش سبقت اللهی و مه لقا جام بزرگی در تیراندازی و لیلا رجبی در دوومیدانی شش سهمیه المپیك را برای ایران كسب كرده اند.
ایران در سی امین دوره بازی های المپیك 2012 لندن با لیلا رجبی در دوومیدانی، الهه احمدی و مه لقا جام بزرگ در تیراندازی، سولماز عباسی و آرزو حكیمی در قایقرانی، زهرا دهقان در تیراندازی با كمان، سوسن حاجی پور در تكواندو و ندا شهسواری در تنیس روی میز شركت كرده بود.
** تاریخ سازی شطرنج بانوان
كسب عنوان نایب قهرمانی «سارا سادات خادم الشریعه» در مسابقات جایزه بزرگ فدراسیون جهانی شطرنج در تهران و در میان همه بزرگان شطرنج جهان، آخرین شگفتی ورزش زنان در سال 94 بود. زمانی كه این استاد بین المللی جوان شطرنج ایران توانست پس از 11 دور مسابقه و با یك باخت عنوان نایب قهرمانی این رقابت ها را از آن خود كند.
وی نخستین شطرنج باز زن ایرانی است كه علاوه بر كسب درجه استاد بزرگی بانوان، در سن 18 سالگی و در هشتاد و چهارمین كنگره شطرنج جهان توانست عنوان «استاد بینالمللی» مردان را به دست آورد.
خادم الشریعه برای نخستین بار در تاریخ شطرنج ایران موفق به كسب عنوان نائب قهرمانی جوانان جهان شده است. این عنوان را در سال 2014 به دست آورده است.
** جذب مربیان خارجی برای رشته های ورزشی زنان
نداشتن مربیان باتجربه و آشنا با علوم روز در برخی رشته های ورزشی زنان یكی از معضلات این حوزه ورزشی است كه با وعده معاون وزیر ورزش و جوانان در امور بانوان در سال جاری حل شود.
رباب شهریان در این خصوص می گوید: طرح نیاز سنجی برای رشته های مختلف ورزشی زنان انجام شده است و بر این اساس برای برخی تیم های ورزشی زنان سرمربی خارجی جذب می شود.
به گفته وی، مكاتباتی از سوی معاونت امور ورزش زنان وزارت ورزش با فدراسیون های ورزشی در خصوص دلایل نیاز به جذب سرمربی خارجی برای تیم های ملی صورت گرفت و با توجه به این درخواست ها، رشته هایی چون فوتبال، والیبال، جودو و دوچرخه سواری مربی خارجی خواهند داشت.
جذب مربی خارجی با حمایت وزارت ورزش در زمینه تامین هزینه های قرارداد این مربیان می تواند ورزش زنان را به سمت موفقیت های بیشتر سوق دهد.
ورزشی **1828**1545
تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۲
تهران - ایرنا - ورزش زنان در یك دهه گذشته روند رو به رشدی را داشته است و وضعیت آن در سال های اخیر حكایت از آن دارد كه حتی اندكی توجه مسئولان و مدیران ورزشی و پوشش بهتر رسانه ای منجر به افتخارت بی بدیلی برای ورزش ایران می شود.