كرمانشاه - ايرنا - شهرستان روانسر با طبيعتي زيبا و سراب‎هاي جوشان و خروشان چشم هر بيننده‎اي را مي‎نوازد و البته بهار اين ديار، بيش از هر زماني رنگين تر است.

ارتفاعات برف گير، آب و هواي دلپذير، دره هاي ژرف و سرسبز، رودهاي پرجوش و خروش، جنگل ها و چمنزارهاي سرسبز با گياهان خودروي گوناگون، رويش گل هاي رنگارنگ و... سرزميني پرجاذبه از ديدني هاي طبيعي و تاريخي روانسر پديد آورده است كه چشم انتظار گردشگران به اين ديار زيبا و كهن مي باشد.
روانسر با يك هزار و 140 كيلومتر مربع مساحت در 60 كيلومتري شمال غرب كرمانشاه واقع شده است، سرزميني كه خداوند نعمت هاي فراوان خود را بصورت چشمه هاي جوشان، رودهاي خروشان، زمين هاي حاصل خيز عرضه نموده و داراي مردماني غيور، اصيل و مهمان نواز است.
روانسر نگين هميشه سبز و به عنوان دروازه ورود به اورامانات شهرت دارد كه از شمال به شهرستان كامياران در استان كردستان، از شرق به شهرستان كرمانشاه، از شمال غربي به شهرستان پاوه، از جنوب به شهرستان اسلام آباد غرب و از غرب به شهرستان جوانرود منتهي مي شود.
روانسر در منطقه اي كوهپايه اي و در دامنه ارتفاعاتي قرار گرفته كه بخشي از رشته كوههاي زاگرس شمالي را تشكيل مي دهند، كوه هاي يله ور با ارتفاع دو هزار متر در شمال و ماه زرد با ارتفاع دو هزار و يكصدمتر در سه كيلومتري جنوب شرقي آن قرار دارد كه اين ارتفاعات سرچشمه بسياري از رودخانه هاي منطقه است و داراي آب و هواي نسبتآ سرد و مرطوب مي باشد.
از پوشش گياهي منطقه روانسر مي توان از درختان پسته كوهي، بادام كوهي، انجير كوهي، زالزالك، گلابي امرود، توت، بلوط و زبان گنجشك نام برد.

** پوشش مردم روانسر
پوشاك مردان روانسر شامل چوخه و رانك ( پيراهن و شلوار محلي) است كه روي آن شال مي بندند و از كلاش يا گيوه هم براي پاپوش استفاده مي كنند.
زنان روانسري هم معمولا پيراهن هاي بلند و گشاد و سخمه (جليقه) و كوا (قبا) در رنگها و طرحهاي متنوع مي پوشند كه علاوه بر زيبايي از نظر پوشيدگي و موزون نمودن قامت شخص بسيار موثر است.

** گويش، دين و مذهب:
زبان مردم روانسر كردي است و با گويش جافي تكلم مي كنند و مي توان گفت بيشتر به گويش اردلاني (گويش مردم كردستان) شباهت دارد.
اكثر مردم آن اهل سنت و پيرو مذهب امام محمد شافعي (رض) مي باشند و در تعدادي از روستاهاي همجوار با شهرستان كرمانشاه خانوارهايي از شيعه اثني عشري و اهل حق نيز سكونت دارند.
مردم اين شهر بسيار متدين و با ايمان هستند به طوري كه تعداد مساجد در اين شهر بسيار چشمگير مي باشد و بناها و اماكن مذهبي و تاريخي اين شهر شاهدي بر اين ادعاست.
از اماكن و آرامگاه هاي مذهبي شهر روانسر مي توان به آرامگاه ويس القرن كه بر روي كوهي مابين شهرهاي روانسر و كرمانشاه است نام برد كه همه ساله پذيراي مشتاقان و زائران زيادي مي باشد و اهالي روانسر براي آن مرقد احترام بسياري قائل هستند تا جايي كه در فرهنگ فولكلور براي آن نيز اشعار و ترانه هاي زيبايي را سروده اند.
بارگاه ويس قرني به شكل بناهاي دوره سلجوقي و بر ارتفاعات كوهي به نام بيشه كو قرار دارد.
باباحيران، شيخ سرا و مرقد شيخ رسول دولت آباد برخي ديگر از اماكن مذهبي شهرستان روانسر است.

** سراب جاوري
اين سراب در دامنه كوه ماه زرد ودر ورودي شهر روانسر در مسير جاده روانسر - كرمانشاه قرار دارد و آبدهي آن 50 تا 500 دبي در ثانيه مي باشد و منابع مهم مصرف كشاورزي در منطقه و يكي از نقاط گردشگري روانسر مي باشد.

** گور دخمه روانسر( تاق فرهاد)
گوردخمه يا كوشك فرهاد روانسر در داخل شهر روانسر و در سينه كوه كنده شده است، اين اثر تاريخي در ديواره كوهي در حاشيه سراب روانسر واقع است.
اين دخمه شامل يك اتاقك كوچك است كه ورودي آن به سمت شرق و مشرف به رودخانه وشكه رو(خشكه رود) و دشت هاي باشوكي است، نقش اهورامزدا، يك شخص روحاني و توده اي هيزم در سمت راست ورودي اين دخمه ديده مي شود.
با توجه به نقوش حجاري شده در نماي اين گوردخمه مي توان آن را به دوره هخامنشي نسبت داد.

**سراب روانسر
چشم انداز زيباي ديگر اين شهرستان سراب هميشه خروشاني به نام سراب روانسرمي باشد كه در مركز اين شهر چشم هر صاحب ذوقي را بسوي خود مي كشاند و همه روزه مسافران زيادي براي ديدن اين چشم انداز زيبا راهي اين شهر مي شوند تا لحظه اي را با آسايش در كنار اين سراب خروشان سپري نمايند.
سراب زيباي روانسر با وسعت بيش از يك هكتار و با قدمتي بيش از 40 هزار سال در دامنه تپه زيباي صخره اي در ميان شهر روانسر خودنمايي مي كند.
اين سراب از كوه هاي سربه فلك كشيده شاهو سرچشمه مي گيرد، سراب روانسر امسال به علت بارش هاي خوب، بسيار پرآب تر از سال هاي پيش است به گونه اي كه جوش و خروش اين سراب ديدني، گردشگران و مسافران نوروزي را به وجد مي آورد.

** تپه موسايي
اين تپه كه در داخل شهر روانسرقرار دارد در ساحل شرقي رودخانه سراب روانسر به فاصله كمي از سراب روانسر قرار دارد و برابر بررسي كارشناسان اين تپه نشانگر قدمت پنج هزار ساله استقرار انسان در اين منطقه مي باشد.
تپه موسايي و دو تپه كوچك كنار آن از مهمترين آثار باستاني اورامانات هستند، تپه موسايي با مساحت حدود دو هكتار داراي آثاري با قدمت پنج هزار سال است كه اولين بار باستان شناسان آمريكايي و كانادايي آن را شناسايي و مطالعه كردند.
درباره وجه تسميه نام آن، مهندس طاهري در كتاب روانسر اشاره كرده كه گورستان كليميان در اطراف يا روي تپه بوده و به اين دليل آن را موسايي مي گفتند.

** ارتفاعات سربه فلك كشيده شاهو
ارتفاعات سربه فلك كشيده شاهو و دامنه هاي زيباي آن از نقاط مهم گردشگري در شهرستان روانسر مي باشد.
كوه شاهو بخشي از رشته كوه هاي زاگرس بوده و در مرز دو استان كردستان و كرمانشاه قرار دارد، اين كوه از سنگهاي آهكي تشكيل يافته و كارستي مي باشد به همين دليل حفره و غارهاي زيادي بر اثر انحلال همين مواد آهكي در آن به وجود آمده است كه غارهاي قوري قلعه و كاوات نمونه هايي از آنها مي باشد.
اين كوهستان از طبيعت زيبا و دست نخورده اي برخوردار است و ده ها نوع گل و گياه زيباي دارويي و خوراكي در ارتفاعات و دامنه هاي كوه شاهو رويش دارند.
همچنين در تمامي فصول سال كوهنوردان زيادي از استان هاي همجوار براي صعود به اين ارتفاعات به شهرستان مراجعه و يا در دامنه هاي سرسبز آن به همراه خانواده لحظاتي را به شادي مي گذرانند.

** غار كاوات
اين غار از جمله غارهاي ديدني و معروف استان كرمانشاه مي باشد كه در سلسله كوه هاي شاهو در نزديكي روستاي شبانكاره از توابع روانسر و 2 كيلومتري غار قوري قلعه واقع شده است.
آب اين غار تامين كننده بخش مهمي از آب شرب شهر جوانرود مي باشد، به همين دليل ديدن فضاي داخلي غار امكان ندارد اما ديدن مدخل غار و حوالي آن خالي از لطف نيست. در اطرف غار نيز باغات مثمر ثمري قد علم كرده اند و سراب ها و چشمه هاي گوارايي خروشان است كه تفرجگاه بسيار جالبي براي مسافرين مي باشد.

**غار قوري قلعه بزرگترين غار آبي آسيا
بنا به گفته زمين شناسان، غار قوري قلعه 65 ميليون سال قدمت و سه هزار و 140 مترعمق دارد و تنها 30 سال از شناسايي آن مي گذرد.
ژرفاي حوضچه هاي اين غار به 14 متر مي رسد همچنين دماي درون غار هفت تا 11 درجه است و در تمام فصول سال ثابت است و رطوبت نسبي آن را 89 درصد اندازه گيري كرده اند.
اين اثر طبيعي داراي تالارهاي زيبا در يك هزار و 400 متري و 500 متري به نام هاي تالار مريم، تالار كوهان شتر، تالار مسير برزخ، تالار بلور و تالار عروس مي باشد.
اين غار يكي از زيباترين جاذبه هاي ديدني شهرستان روانسر مي باشد.
غار زيبا و اعجاب آور قوري قلعه هفتمين اثر طبيعي ملي ايران است كه هر سال به ويژه در ايام نوروز گردشگران بي شماري را از سراسر جهان به سوي خود مي كشاند.
غارنوردان آمريكايي، انگليسي و فرانسوي قوري قلعه را در سالهاي 1336، 1345 و 1363شمسي بررسي و تقريبا 550 متررا از آن كشف كرده اند.
همچنين در سال 1368 شمسي، حدود يك هزار و 340 متر از آن توسط غارنوردان كرمانشاه شناسايي و دو مرحله براي آن در نظر گرفته شد.
در فاز نخست غار كه 500 متر طول دارد، دو تالار كوهان شتر و مريم آماده بازديد علاقه مندان است.
در يك هزار متري غار تالار بلور و در داخل تالار نيز حوضچه اي فوق العاده زيبا وجود دارد، وجود قنديلهاي پرده اي در حوضچه كه با دست زدن به هركدام صداي يكي از آلات موسيقي ايجاد مي شود، از جمله دلايل اين زيبايي است، به طوري كه بسياري از جهانگردان و كارشناسان متفق القولند كه اين حوضچه، زيباترين حوضچه دنياست.
تالار عروس كه يكي از هيجان انگيزترين بخشهاي غار قوري قلعه است در يك هزار و 500 متري آن واقع شده است.
جنس سنگ هاي اين تالار كريستال و براق و سفيد بوده و كساني كه بر روي آنها راه مي روند مي توانند جاي پاي خود را ببينند.
وجود چهار آبشار به ارتفاع 10 تا 12 متر در يك هزار و 700 متري غار، زيباي آن را به اوج مي رساند.
قنديل هاي كريستال مانند نيز كه جنسشان از رسوبات آهكي است و از سقف آويزان شده اند در تمام طول غار خودنمايي مي كنند و در بعضي نقاط طول قنديل ها به هشت متر نيز مي رسد.
علاوه بر جذابيت و اهميت اكوتوريستي قوري قلعه اشيايي نيز در آن كشف شده كه از جمله آنها مي توان به هشت عدد قاشق و بشقاب، چهارعدد كوزه بزرگ، يك عدد كوزه كوچك كه 15 سكه از دوران يزدگرد سوم و اواخر دوره ساساني در داخل آن بوده و جمجمه سر انسان را نام برد.
تا به حال كسي انتهاي غار را كشف نكرده و طول تقريبي غار را ١٣ كيلومتر تخمين زده اند.
8066/7455/1352
يوسف فتاحي - خبرنگار ايرنا