'فواد معصوم' روز چهارشنبه در این گفت وگو افزود: نیروهای مردمی الحشد الشعبی و پیشمرگ های كرد قطعا در عملیات آزادسازی موصل شركت می كنند اما به دلیل حساسیت هایی كه وجود دارد، فقط وارد شهر موصل نمی شوند.
وی اتهام های اخیر برخی كشورهای منطقه به نیروهای مردمی الحشد الشعبی را بی اساس خواند و ادامه داد: اتهام ها به نیروهای مردمی الحشد الشعبی ناشی از اختلاف های سیاسی بین دولت های منطقه است و هر دولتی از زاویه منافع خود به تحولات منطقه نگاه می كند.
وی خاطر نشان كرد ، تشكیلات مردمی الحشد الشعبی با فتوای آیت الله سیستانی شكل گرفت و توانست مقابل گروه تروریستی داعش بایستد و در این راه شهید بدهد و كل این تشكیلات زیر نظر فرماندهی كل نیروهای مسلح عراق است.
معصوم تاكید كرد: درصورت ثبات اوضاع امنیتی در عراق و نابودی داعش، بخشی از نیروهای تشكیلات مردمی الحشد الشعبی كه توانایی خدمت نظامی و امنیتی دارند ٬ در دستگاه های امنیتی و نظامی به كار گرفته می شوند و مابقی بازنشسته شده و حقوق بازنشستگی دریافت می كنند.
رییس جمهوری عراق در ادامه گفت: 'نباید نام تشكیلات مردمی الحشد الشعبی را در مشكلات موجود بین دولت وارد كرد زیرا این تشكیلات مردمی٬ محكوم به تصمیمات دولت عراق است و ما بیش از هركس دیگری واقف به اداره امور خود هستیم.'
وی در ادامه افزود : شاید نسبت به برخی رفتارهای شخصی در این تشكیلات مردمی ملاحظاتی باشد اما این گونه رفتارها، طبیعی است و امكان وقوع آن در تشكیلات مشابه نظامی و امنیتی و حتی در ارتش نیز وجود دارد .
رییس جمهوری عراق همچنین تاكید كرد: عراق در حال حاضر به تشكیلات مردمی الحشد الشعبی نیاز جدی دارد اما این نیاز بدون شك دائمی و همیشگی نیست.
وی با اشاره به اینكه ما در عراق حساسیتی در قبال تشكیلات مردمی الحشد الشعبی نداریم گفت: فقط در خصوص آزاد سازی موصل، به دلیل برخی حساسیت ها، نیروهای پیشمرگ كرد و تشكیلات مردمی الحشد الشعبی ٬ در عملیات آزاد سازی موصل شركت می كنند اما وارد شهر نمی شوند.
معصوم ادامه داد: پس از عملیات آزادسازی موصل ممكن است یكسری رفتارهای ناشایست اتفاق بیفتد و هرگونه رفتار اشتباه و ناشایست را به خاطر حساسیت ها ممكن است به كردها یا تشكیلات مردمی الحشد الشعبی منتسب كنند ٬ برهمین اساس این دو تشكیلات نظامی در عملیات آزادسازی شركت خواهند كرد اما وارد شهر نمی شوند.
** بازگشت به اصل شهروندی راه حل خروج از بحران
فواد معصوم در خصوص آینده اختلاف های سیاسی داخلی در عراق گفت: نشست های روسای سه گانه شامل رییس جمهوری، نخست وزیر و رییس پارلمان به علاوه رییس شورای عالی قضایی به طور مستمر برگزار می شود و چند نشست هم با رهبران فراكسیون های پارلمانی و گروه های سیاسی برگزار كرده ایم.
رییس جمهوری عراق افزود: در آخرین جلسه با رهبران فراكسیون های سیاسی، یكسری اختلاف نظرها وجود داشت و در آن جلسه گفتم تا وقتی فهرست های انتخاباتی یا فراكسیون ها براساس جهت گیری فرقه ای و قومیتی عراق شكل می گیرند، شرایط سیاسی به همین منوال باقی خواهد ماند.
معصوم گفت: تا زمانی كه جهت گیری فرقه ای و قومیتی ٬ اصل شكل گیری فهرست های انتخابی باشد ٬ عراق از این معضل خارج نمی شود زیرا هر طرف، فرقه یا قومیت را بهانه ای برای رقابت سیاسی با طرف دیگر قرار خواهد داد.
وی اعتقاد به اصل شهروندی را راه حل خروج از بحران سیاسی داخلی برشمرد و افزود: عراق چاره ای جز بازگشت به اصل شهروندی ندارد یعنی گروه های سیاسی براساس گرایش های ملی شكل بگیرند و در یك فراكسیون سیاسی اتباع عرب، كرد، تركمان، مسیحی، مسلمان، ایزدی و دیگر اقوام و طوایف حضور داشته باشند.
رییس جمهور عراق در ادامه تاكید كرد: اگر فراكسیون ها به نحوی شكل بگیرند كه گرایش شیعی، سنی یا كردی در آن برجسته نباشد ٬ می توان به حل مشكلات داخلی امیدوار بود.
فواد معصوم اطمینان خاطر داد كه در حال حاضر نوعی همگرایی با این دیدگاه وجود دارد و راهپیمایی های اخیر و فراخوان هایی كه خواستار شكل گیری احزاب به دور از سهم بندی های قومی و دینی است را در این راستا دانست و گفت: این خود یك گام درست به سمت اصل شهروندی است.
** خدمتگزار مورد انتظار مردم نبوده ایم
وی از هدردادن بیت المال در طول سال های گذشته در عراق انتقاد كرد و گفت: از سال 2004 میلادی تا به امروز٬ دولت و فراكسیو ن ها نتوانسته اند مدلی از دولت خدمتگزار را ارائه بدهند و همین امر باعث هدر رفتن دارایی های عراق شده است.
وی توضیح داد: 'شما نجف را دیده اید؟ آیا این شآن نجف اشرف است كه پایتخت معنوی شیعیان محسوب می شود، چنین شرایطی را در كربلای معلا و در بغداد پایتخت عراق نیز شاهد هستیم و نتوانسته ایم خدمت جدی ارائه بكنیم.'
وی خاطر نشان ساخت: باید به دنبال این بود كه فراكسیون های سیاسی براساس شهروندی شكل بگیرند، این دیدگاهی است كه من به عنوان رییس جمهوری مطرح كرده ام هركس این دیدگاه را تایید می كند به او خوش آمد می گوییم - خواه اسلامگرا یا لیبرال و یا مسیحی باشد - اصل این است كه دیگری را باور داشته باشیم.
وی خصومت های دینی و قومیتی در عراق را ناشی از پاره ای اغراض شخصی خواند و گفت: افرادی بوده اند كه در گذشته و حال همواره كوشیده اند از دین و قومیت برای پاره ای اغراض شخصی خود بهره ببرند.
** فدرالیسم آری اما تجزیه عراق نه!
رییس جمهوری عراق با تاكید بر وجود تفاوت میان تجزیه و اصل فدرالیسم كه در قانون اساسی این كشور تدوین شده ٬ گفت: تجزیه ٬ در صورت وجود ثبات و آرامش در كشور اتفاق نمی افتد اما امكان آن در شرایط نابسامانی و درگیری وجود دارد .
به گفته فواد معصوم، تجزیه در چنین شرایطی به معنی ایجاد دولت مستقل نیست بلكه هر طرف بر بخشی از اراضی كشور مستولی شده و به عنوان اماراتی در آن حكمرانی می كند .
وی ادامه داد: ادعا می شود كه اهل تسنن به دنبال كشور 'سنیستان' هستند در حالی كه سنی ها حتی مخالف فدرالیسم اند و به دولت مركزی قدرتمند اعتقاد دارند بنابراین كسی كه فدرالیسم را نمی خواهد ٬ چگونه خواهان استقلال است.
رییس جمهوری كردتبار عراق در خصوص مطالبات كردها برای ایجاد دولت مستقل كردستان گفت: كردها از نظر تاریخی و از زمان پیمان 'سایس پیكو' تا به امروز٬ خواهان دولت مستقل كرد بوده اند اما سوال این است كه آیا در حال حاضر امكان تشكیل دولت مستقل كردستان وجود دارد؟'
به گفته وی، دولت مستقل كردستان به این معنی كه یك طرح عملیاتی كامل وجود داشته باشد ٬ وجود خارجی ندارد .
وی درعین حال این نكته را یادآور شد: این دولت فقط بر سه استان شمال عراق شكل می گیرد یا كل مناطق كردنشین را شامل می شود؟ الان چنین شرایطی مهیا نیست و تاكنون هم به طور جدی مطرح نشده است.
این مصاحبه حوالی یك ساعت و اندی طول كشید و به رغم اینكه سوال های زیادی برای مطرح كردن داشتیم اما به خاطر مشغله كاری و وجود میهمانان دیگری كه این روزها زیاد به كاخ صلح رفت و آمد می كنند، با فواد معصوم بعد از گرفتن چند عكس یادگاری خدا حافظی كردیم.
خاورم *4*353*1770**2041**
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۳
بغداد-ایرنا- رییس جمهوری عراق در گفت وگوی اختصاصی با ایرنا از شركت تشكیلات داوطلب مردمی معروف به 'الحشد الشعبی' و همچنین نیروهای پیشمرگ كرد در عملیات آزادسازی موصل خبر داد و تاكید كرد كه شرایط برای اعلام دولت مستقل كردها مهیا نشده است.