تويسركان - ايرنا- كاروانسراي شاه عباسي فرسفج يكي از ابنيه تاريخي و ارزشمند شهرستان تويسركان متعلق به دوران صفويه است كه در ميان طبيعت روح افزاي دشت قلقلرود و شهر فرسفج خود نمايي مي كند.

در دوران حكومت شاه عباس صفوي به منظور ايجاد امنيت و ارائه تسهيلات و خدمات رفاهي مرتبط با سفر و توسعه تجارت در بيشتر نقاط كشور جاده هايي ساخته شده و در مسير آنها كاروانسراهايي احداث گرديده بود كه به فاصله يك منزلي يعني فاصله اي كه كاروانيان مي توانستند از صبح تا شامگاه با چهارپايان طي نمايند تا شب را در كاروانسراي بعدي استراحت كنند، از يكديگر قرار داشتند.
يكي از اين كاروانسراها، كاروانسراي شاه عباسي فرسفج در شهرستان تويسركان است كه در 20 كيلومتري مسير تويسركان به كنگاور و در حاشيه اين جاده و همچنين در مجاورت شهر فعلي فرسفج واقع شده است.
اين كاروانسرا در واقع محل استراحت مسافران و كاروان هايي بوده كه به قصد تجارت، زيارت و سياحت به غرب كشور و عتبات عاليات عراق سفر مي كردند.
در كاروانسراي شاه عباسي فرسفج ، امكاناتي براي استقرار چهار پايان و بارهايشان و قسمت هايي نيز براي استراحت و خواب كاروانيان اختصاص داده شده بود كه پس از پشت سر گذاشتن شب، در صبح روز بعد دوباره به حركت خود ادامه مي دادند.
ساختمان اين كاروانسرا در فاصله سال هاي 1006 تا 1038 و به سبك معماري دوره صفويه ساخته شده است و مساحت آن حدود 4000 متر مربع است.
مهمترين ويژگي كاروانسراي تاريخي فرسفج ، وجود برج و باروهايي در چهار گوشه آن است كه بنا به ملاحظات امنيتي احداث شده بودند.
اين اثر به شماره 1970 مورخه 6/2/1376 در فهرست آثار تاريخي ايران به ثبت رسيده است.
مدير اداره ميراث فرهنگي تويسركان در اين رابطه به ايرنا گفت: استفاده بهينه از كاروانسراي تاريخي شاه عباسي در شهر فرسفج، ظرفيت گردشگري شهرستان تويسركان را ارتقا مي دهد.
ميثم الوندي افزود: از آغاز مرمت و بازسازي اين كاروانسرا از 10 سال قبل، اعتباري افزون بر هشت ميليارد ريال هزينه شده و اكنون براي اتمام طرح سامان دهي خود به پنج ميليارد ريال اعتبار ديگر نياز دارد.
وي بيان كرد: كاروانسراي شاه عباسي فرسفج با توجه به ميل عمومي مردم به اماكن تاريخي و سنتي، قابليت بهره برداري در حوزه هايي مانند مهمانپذير سنتي، سفره خانه سنتي و زير ساخت هاي جنبي رفاهي و ورزشي را دارد.
الوندي اضافه كرد: صحبت هاي اوليه براي حضور سرمايه گذار در طرح سامان دهي كاروانسراي فرسفج انجام شده و طرح جامع محوطه سازي آن نيز به مركز استان ارائه شد كه پس از رفع نواقص جزئي از سوي ميراث فرهنگي استان تحويل گرفته شد.
وي اظهار كرد: اكنون زمينه براي بهره برداري حداكثري از اين ظرفيت تاريخي، فرهنگي و گردشگري شهرستان آماده شده است به شرط آنكه بخش خصوصي ورودي پر رنگ و اثر گذار در اين زمينه داشته باشد.
تويسركان يكي از شهرستان هاي استان همدان در 90 كيلومتري شهر همدان است كه با سه شهر، دو بخش مركزي و قلقرود و هفت دهستان از بيش از 221 اثر تاريخي، فرهنگي، مذهبي و جاذبه گردشگري و طبيعتي بكر و جذاب برخوردار است.
فرسفج يكي از سه شهر شهرستان تويسركان در 20 كيلومتري جنوب شهر تويسركان است كه مركز بخش قلقرود به حساب مي آيد.
7524/6993