تاریخ انتشار: ۲ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۲

تهران- ایرنا- تلسكوپ هابل، خوشه ای از ستارگان عظیم را در فاصله 170 هزار سال نوری در لبه كهكشان راه شیری، رصد و كشف كرد.

به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا از شبكه خبری بی بی سی، تاكنون حدود 24 ستاره عظیم الجثه كه جرم آنها 100 برابر خورشید یا بیشتر است، شناسایی شده اند.
چهار ستاره از آنها قبلا شناخته شده بودند از جمله ستاره R136a1 كه 250 برابر خورشید است.
اما بررسی تازه به كشف شمار بیشتری از این ابرستارگان در توده به نسبت كوچكی از 'ابر ماژلانی بزرگ' در حاشیه راه شیری منجر شد.
پروفسور پال كروتر از دانشگاه شفیلد انگلیس در این مورد توضیح داد: ‌تنها در تكه كوچكی از قمر كهكشان راه شیری شاید شاهد 24 ستاره با جرم هایی بیش از 100 برابر خورشید باشیم كه 9 ستاره در هسته كوچكی به قطر فقط چند سال نوری قرار دارند.
كشف جدید، ادامه مطالعه ای است كه در سال 2010 انجام شده و طی آن برای اولین بار ستاره R136a1 شناسایی شده بود؛‌ بزرگترین و نورانی ترین ستاره ای كه تاكنون كشف شده است.
این مطالعه با داده هایی كه توسط تلسكوپی زمینی در شیلی جمع آوری شده بود، انجام شد.
مطالعات بعدی با كمك تلسكوپ تیزبین هابل كه در طیف فرابنفش نیز خوب می بیند، صورت گرفته اند.
در سال 2010 اخترشناسان چهار ستاره عظیم را در قلب ابر ماژلانی بزرگ رصد كرده بودند و در ادامه با كمك هابل پنج ستاره دیگر نیز كشف شد؛ این ستارگان بسیار عظیم و فوق العاده درخشان هستند.
به گفته پروفسور كروتر این 9 ستاره در مجموع 30 میلیون برابر خورشید می درخشند.
سوالی كه مطرح می شود این است كه چرا این گوشه كوچك از فضا، واقع در سحابی رتیل در ابر ماژلانی بزرگ، حاوی این همه ستاره عظیم است.
پروفسور كروتر معتقد است كه علت این پدیده، فشردگی توده گاز و غبار موجود در ابر ماژلانی است كه با گردش آن دور راه شیری فشرده شده و مسلم است كه‌ هیچ كدام از این غول ها بیش از چند میلیون سال دیگر دوام نخواهند آورد.
ستارگان عظیم با درخشش زیاد زود می سوزند بنابراین عمرشان بسیار كمتر از ستارگانی مانند خورشید یا ستارگان كوچكتر است.
بسیاری از این ستارگان سیستم دوتایی تشكیل خواهند داد و به اصطلاح جفت می شوند و وقتی می میرند تبدیل به سیاهچاله هایی می شوند كه در آینده دور باعث ادغام آنها خواهد شد و وقتی چنین كنند امواج گرانشی تولید خواهند كرد.
نتایج این مطالعه در نشریه انجمن نجوم رویال چاپ شده است.
علمی **1354**1834