تبریز-ایرنا- آذربایجان شرقی دارای روستاهای هدف گردشگری و نام آشنا در كشور است كه در بین آنها روستای پنج تا هفت هزار ساله كندوان به دلیل ویژگی های منحصر به فردی كه دارد، دارای شهرت جهانی است و تعطیلات نوروزی فرصت خوبی برای بازدید گردشگران از این مقصد گردشگری است.

به گزارش ایرنا، خانه های این روستا كه قدمت آن به دوره سوم زمین شناسی (كالكلوتیك) برمی گردد، به كران مشهورند و به علت شباهتی كه به كندو دارند، 'كندوان' نامیده شده است .
كران های این روستای رویایی، گردشگر را به كران های عمیق تاریخ بشر می برد؛ تاریخی كه انسان نخستین، اولین سرپناه های خود را در میان كوه ها، صخره ها و غارها بنا می گذاشت و با شیوه های خاص آن دوران با كمترین وسایل موجود دل كوه ها را برای زندگی و امنیت خود تبدیل به سرپناه می كرد .
با این وصف وقتی به این روستای تاریخی و باستانی هم قدم می گذاری، در كنار زیبایی ذاتی صخره ای بودنش كه خانه های آن به' كران' معروفند، هر بیینده ای را مسحور كرده و غرق در عجایب این روستای زیبا می كند و بیننده را به یاد اولین خانه های ساخت بشر می اندازد .
روستای كندوان در جنوب تبریز در دامنه قلل سر به فلك كشیده 3700 متری سهند از روستاهای نادر دنیاست كه آثار متعدد قبل از اسلام و بعد از اسلام در آن وجود دارد
دو روستای شبیه به این روستا در تركیه و آمریكا وجود دارد كه هیچكدام زیبایی و پویایی این روستا را ندارند؛ روستاهای یاد شده تبدیل به موزه شده اند و مردم بومی ندارند، در حالی كه در روستای كندوان آذربایجان شرقی زندگی جریان دارد .
مدیر كل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی در این خصوص می گوید : كندوان از جمله مناطق گردشگری خوش آب و هوا، طبیعی و تاریخی آذربایجان شرقی و جزو یكی از سه روستای شگفت انگیز جهان است كه فقط دو نمونه از آن در آمریكای شمالی و 'كاپادوكیا'ی تركیه وجود دارد.
فرزین حق پرست می افزاید : این روستای هدف گردشگری ایران كه قدمت سكونت در آن به بیش از یكهزار و 500 سال قبل برمی گردد، 170 خانوار و بیش از 700 نفر جمعیت ساكن دارد كه زندگی عادی آنها در دل 'كران' ها در جریان است و بیننده را به سیر در بی كران های عجایب ایران می برد .
علاوه بر این جذابیت ها آب معدنی زلال و گوارایی نیز از دل كوه های بالادست روستای تاریخی كندوان آذربایجان شرقی روان است كه با افزودن بر زیبایی این روستا، رفع خستگی و سلامتی را به گردشگرانی كه از بیماری هایی همچون سنگ كلیه ،سنگ مثانه و برخی دیگر از بیماری ها رنج می برند، هدیه می دهد .
روستای صخره ای كندوان در قامت یكی از منحصر به فردترین و نادرترین روستاهای دنیا همه ساله پذیرای بیش از یك میلیون گردشگر از سراسر دنیاست.
خانه های این روستا كه از دل صخره های كله قندی و كندویی شكل دامنه كوه سهند كنده شده است، نماد سختكوشی و اراده آهنین مردم آن است كه با دست های خود خانه ها را ساخته اند.
هر یك از این كران ها كه بعضی تا پنج طبقه ارتفاع دارد، متعلق به اهالی آن است و ساكنان این كران ها تلاش كرده اند تمام اجزای خانه را از این صخره ها بسازند؛ حتی دامداران این روستا حفره هایی را برای نگهداری احشام خود ایجاد كرده اند كه همچنان از آنها برای نگهداری دام و طیور استفاده می شود.
دردل این صخره های بلند كه ارتفاع بعضی از آنها به 40 متر می رسد، طبقات اول به آغل، میانی مسكونی و طبقه آخر نیز به انبار اختصاص داده شده كه به خانه های صخره ای آپارتمانی مشهور شده است.
معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی هم با تشریح معماری كران های روستای كندوان معتقد است معماری صخره ای این روستا در واقع معماری پایدار بدون آسیب رسانی و آلایندگی زیست محیطی است .
احمد حمزه زاده می گوید: ضخامت دیوار این كران ها از 80 سانتی متر تا 2 متر است كه به كمك تیشه و به صورت دستی كنده شده است .
روستای كندوان دارای مسجد، حمام، مدرسه و آسیاب بوده و كران مسجد بزرگ ترین كران این روستاست.
به گفته ساكنین این كران ها، وضع خانه هایشان و جنس صخره ها به گونه ای است كه در فصل زمستان خانه را گرم و در فصل تابستان خانه را خنك نگه می دارد و این موضوع یكی دیگر از شگفتی های این روستای تاریخی به شمار می رود.
روستای تاریخی و طبیعی كندوان به عنوان قطب گردشگری در شمالغرب كشور، مركزیت چندین مركز گردشگری دیگر از جمله روستای تاریخی حیله ور، مراتع توریستی ارشدچمن، كوه سلطان، دامنه های سرسبز شمالی كوه سهند و طبیعت زیبای اسكو را دارد.
این روستا كه در 52 كیلومتری جنوب تبریز مركز آذربایجان شرقی قرار گرفته به سبب ویژگی معماری صخره ای و بافت مخصوص آن در فهرست آثار ملی كشور به ثبت رسیده است.
بازارچه روستای كندوان نیز به نسبت وسعت و تعداد غرفه های فروش آن، یكی از پرمشتری ترین بازار های كشور محسوب می شود كه در آن محصولات كشاورزی این روستا از جمله گردو، گیاهان دارویی، دوشاب (شیره)، عسل، بادام و گل محمدی به فروش می رسد.
در این بازارچه همچنین صنایع دستی زنان روستا شامل گلیم، جاجیم و روسری های كلاقه ای به فروش می رسد كه طرفداران زیادی دارد.
روستای كندوان پانزدهم اردیبهشت ماه سال 1376 به شماره 1857 در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
استان آذربایجان شرقی با حدود سه میلیون و 700 هزار نفر جمعیت، بیش از پنج هزار اثر تاریخی دارد كه بیش از یك هزار و 760 اثر به ثبت ملی رسیده است.
گزارش از: پیمان پاكزاد
3093/518