تهران- ايرنا- پژوهشگران مي‌گويند كه با يك آزمايش خون ساده مي‌توان فهميد آيا ضربه به سر موجب آسيب مغزي شده است يا نه.

به گزارش ايرنا از بي بي سي ورلد، محققان در مدت سه سال اين آزمايش خون را براي حدود ٦٠٠ بيمار انجام دادند و ضربات خفيف تا متوسط وارد شده به سر را با دقت 97 درصد تشخيص دادند.
ضربه به سر شايعترين و خفيف‌ترين نوع ضربه مغزي است و تحقيق اين پژوهشگران نشان داده كه ضربه به سر باعث آزاد شدن پروتئيني به نام پروتئين اسيدي رشته‌اي گليايي (GFAP) مي‌شود.
اين پروتئين مي‌تواند از سد خوني-مغزي عبور كند و وارد گردش عمومي خون در بدن شود بنابراين قابل اندازه‌گيري است و تا يك هفته پس از ضربه به سر مي‌توان آن را رديابي كرد.
دكتر ليندا پاپا متخصص طب اورژانس و از نويسندگان اين تحقيق مي‌گويد: علائم ضربه به سر، يا به عبارت ديگر ضربه مغزي خفيف يا متوسط، ممكن است بسيار خفيف باشند و اغلب با تاخير ظاهر مي‌شوند، در بسياري موارد حتي چند روز بعد بروز مي‌كنند. اين روش مي‌تواند براي تشخيص ساده و دقيق، به ويژه در كودكان، ابزار مهمي را در اختيار پزشكان قرار دهد تا با اطمينان خاطر درمان مناسب را انجام دهند.
به گفته اين كارشناس، اگر مشكل اين افراد به درستي تشخيص داده نشود و درمان مناسب برايشان انجام نگيرد ممكن است باعث عوارض درازمدت شود. به اين ترتيب تشخيص پزشكي ديگر بر اساس حدس نخواهد بود و پزشكان صرفا با اندازه‌گيري يك نشانگر در خون به تشخيص مي‌رسند.
به گفته محققان، اندازه‌گيري اين پروتئين مي‌تواند به جراحي سريع كساني منجر شود كه به علت آسيب مغزي در خطر مرگ يا عوارض ماندگار بسيار شديد هستند.
دكتر پاپا مي‌گويد: پزشكان تلاش دارند كه موارد سي تي اسكن را در بيماران، به خصوص كودكان كاهش دهند چون آنها به عوارض پرتو حساس‌تر هستند. اين آزمايش ساده خون تقريبا به همان اندازه سي تي اسكن به ما اطلاعات مي دهد.
به گفته وي، استفاده از اين شيوه نحوه بررسي و تشخيص ضربه به سر را متحول خواهد كرد.
علمي **1311**2017