تهران-ایرنا-معاون توانبخشی سازمان بهزیستی از افزایش مستمری كودكان اوتیسم شدید معادل حداقل حقوق با اجرای قانون جدید حقوق معلولان ( مصوب مجلس و در انتظار تایید شورای نگهبان) و نیز غربالگری این اختلال در مهدهای كودك خبر داد.

حسین نحوی نژاد روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از اجرای برنامه های جدید برای كودكان مبتلا به اوتیسم در كشور خبر داد و گفت: هم اكنون حدود سه هزار كودك مبتلا به اوتیسم در كشور شناسایی شده كه دو هزار نفر آنها در مراكز بهزیستی و هزار نفر در خانه نگهداری می شوند با توجه به آمارهای جهانی حداقل باید 10 هزار فرد مبتلا به اوتیسم در كشور داشته باشیم.
بیماری اوتیسم یا در خودماندگی، نوعی اختلال رشدی است كه فرد مبتلا در برقراری ارتباط با دیگران دچار مشكل می‌شود و به اشتباه تصور می‌شود این افراد عقب مانده ذهنی هستند، در حالی كه به گفته معاون سازمان بهزیستی بیش از 50 درصد این افراد از هوش طبیعی برخوردار هستند.
نحوی نژاد اضافه كرد: هم اكنون 54 مركز نگهداری روزانه كودكان اوتیسم در كشور وجود دارد كه به حدود دو هزار كودك مبتلا خدمات آموزشی شامل مهارتهای اولیه زندگی و خدمات گفتار درمانی و كار درمانی ارائه می‌كنند.
وی گفت: هم اكنون به ازای هر كودك مبتلا به اوتیسم دولت 340 هزار تومان یارانه به مراكز پرداخت می‌كند اما بر اساس قانون جدید حقوق معلولان كه در مجلس تصویب شده و در انتظار تایید نهایی آن در شورای نگهبان هستیم به زودی مستمری این كودكان به میزان حداقل حقوق و دستمزد مصوب وزارت كار افزایش می‌یابد.
نجوی نژاد افزود: البته این افزایش كمك هزینه شامل كودكان اوتیسم شدید می‌شود كه برآورد می شود حدود 70 درصد مبتلایان به این اختلال را شامل شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی اضافه كرد: هنوز در مورد اینكه این یارانه مستقیم به خانواده كودكان اوتیسم تعلق بگیرد یا به مراكز خدمات نگهداری،كار درمانی و گفتار درمانی یا حتی مراكز مشاوره پرداخت شود،‌تصمیم نگرفته‌ایم و منتظر تایید قانون معلولان در شورای نگهبان هستیم تا پس از آن در این مورد تصمیم گیری كنیم.
نحوی ن‍ژاد ادامه داد: علت حساسیت این موضوع این است كه یارانه‌ای كه دولت به سرپرست خانواده‌ها می‌دهد نیز معلوم نیست كه به چه صورت برای افراد هزینه می‌شود و باید دقت كنیم كه یارانه كودكان اوتیسم برای خود آنها هزینه شود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی گفت: یكی از مشكلات مهم افراد مبتلا به اوتیسم این است كه خدمات درمانی و مشاوره آنها تحت پوشش بیمه نیست و فقط خدمات فیزیوتراپی در شمول بیمه است و هزینه خدمات درمانی این افراد كه به كاردرمانی،گفتار درمانی، مشاوره روانشناسی و خدمات روانپزشكی نیاز دارند، بسیار گران است.
وی تاكید كرد: مستمری معادل حداقل حقوق برای كودكان مبتلا به اوتیسم به صورت ماهانه و برای كودكان مبتلا به اختلال شدید است كه اگر قرار شد به مراكز خدماتی داده شود، معادل آن به خانواده ها بن یا كوپن داده می شود تا به صورت رایگان از مراكز خدمات نگهداری، كاردرمانی، گفتار درمانی، مشاوره و خدمات روانپزشكی برخوردار شوند.
**هتل برای نگهداری موقت كودكان اوتیسم
وی اضافه كرد: مراكز خدمات و نگهداری روزانه كودكان اوتیسم در سال 95 افزایش می‌یاید و خدمات جدید دیگری كه از امسال اضافه می‌شود، ارائه خدمات هتلینگ است كه مطابق آن در مواقعی كه خانواده كودكان اوتیسم بخواهند به مسافرت بروند یا كاری دارند، كودكانشان را به این مراكز تحویل می دهند و پس از بازگشت فرزند خود را تحویل می گیرند.
نحوی نژاد گفت: تاكنون دو مركز نگهداری موقت (هتل) كودكان اوتیسم در كشور راه‌اندازی شده و تعداد این مراكز در سال 95 افزایش می‌یاید.
وی افزود: تاكنون حدود سه هزار كودك مبتلا به اوتیسم در كشور شناسایی شده است اما آمارهای جهانی نشان می‌دهد كه به ازای هزار تولد زنده 68 نوزاد مبتلا به اوتیسم است، بنابراین تخمین زده می‌شود، حدود 10هزار كودك و فرد مبتلا به اوتیسم در كشور باشند.

**آغاز غربالگری اوتیسم در مهدهای كودك
معاون سازمان بهزیستی گفت: برای شناسایی دقیق تر كودكان مبتلا به اوتیسم از امسال طرح غربالگری این بیماری در مهدهای كودك و مراكز نگهداری كودكان آغاز می شود و اگر اجرای این طرح موفق بود در آینده این غربالگری به خارج مهدهای كودك نیز گسترش پیدا می‌كند.
وی افزود: یكی از مشكلات مهمی كه از گذشته وجود داشته این است كه معمولا اختلال اوتیسیم دیر تشخیص داده می‌شود و به بسیاری از این افراد انگ عقب مانده ذهنی زده می شود در حالی شناسایی زودهنگام و مراقبت از این كودكان می‌تواند امكان زندگی سالم تر را برای آنها فراهم كند.
نحوی نژاد گفت: غربالگری اوتیسم برای كودكان زیر سه سال انجام خواهد شد و البته باید به این نكته توجه داشت كه تستهای غربالگری اوتیسم بسیار پیچیده تر از غربالگری های دیگر مانند تنبلی چشم است، ضمن اینكه باید مراقبت كنیم كه به افراد سالم انگ اوتیسم زده نشود زیرا اگر چنین اشتباهی صورت بگیرد به قیمت افسردگی و مشكلات شدید یك خانواده منجر می‌شود.
اچتمام(4)**3063 ** 1418