تهران-ايرنا- محققان موفق به كشف يك ستاره كوتوله سفيد شده اند كه اتمسفري متفاوت با ساير كوتوله ها دارد؛ آنها مي گويند اين كوتوله تازه كشف شده مي تواند پرده از اسرار سير تكاملي ستارگان بردارد.

به گزارش روز يكشنبه گروه علمي از پايگاه اينترنتي اينديپندنت، كوتوله هاي سفيد معمولا اتمسفري انباشته از گازهاي هيدروژن و هليوم دارند؛ گازهاي سبكي كه به سمت بالا شناورند و ستارگان را از ديد دانشمندان پنهان مي كنند.
اكنون ستاره شناسان بعد از كشف اولين ستاره مرده در جهان كه در زير لايه ضخيمي از هيدروژن و هليوم پنهان نشده است، مي توانند شناخت زيادي در مورد تكامل ستارگان بدست آورند.
زماني كه سوخت ستارگان تمام و رويه مرگ آنها آغاز مي شود، به درون فرو مي ريزند كه باعث مي شود به اندازه قابل توجهي داغ تر شوند و مقادير زيادي گاز متصاعد شود.
اين رويه باعث مي شود كه هسته داغ و متراكم ستاره تحت عنوان كوتوله سفيد باقي بماند.
كوتوله هاي سفيد نوعا جوي انباشته از گازهاي هيدروژن و هليوم دارند، گازهايي كه سبك تر از عناصر سنگين تري مانند اكسيژن و كربن هستند و در بالاي جو ستاره شناورند و ستاره را از ديد دانشمندان پنهان مي كند.
اما محققان برزيلي و آلماني كوتوله سفيدي را كشف كرده اند كه حاوي هيچگونه هيدروژن و هليوم نيست.
اين اكتشاف ستاره شناسان را قادر مي سازد روي اين هسته ستاره بدون ممانعت گازهاي ياد شده مطالعه كنند و اطلاعاتي در زمينه حيات نهادهاي ستاره اي در مراحل پاياني حيات، ارائه مي دهد.
همچنين اين كشف مي تواند روش تفكر دانشمندان را در مورد تكامل ستارگان و اتفاقاتي كه در زمان مرگ اين اجرام ستاره اي روي مي دهد، تغيير دهد.
'كپلر دو سوزا اليويرا فيلو' استاد دانشگاه فدرال 'ريو گرانده دو سول' در برزيل كه رياست اين مطالعه را بر عهده داشت، گفت: ما در يك رويداد نادر، كوتوله سفيدي كشف كرديم كه هيچ گونه هليوم و هيدروزني ندارد. اين ستاره يك آزمايش نادر بصري از سير تكاملي منتهي به كوتوله هاي سفيد ارائه مي دهد.
كوتوله سفيد تازه كشف شده به نام داكس (Dox) در فاصله حدود هزار و 200 سال نوري از صورت فلكي اژدها قرار گرفته و اتمسفري دارد كه 99.9 درصد آن از اكسيژن تشكيل شده است.
محققان مطمئن نيستند كه چرا داكس با ساير ستارگان مرده تفاوت دارد اما چند نظريه در اين زمينه ارائه داده اند.
يك احتمال اين است كه كشش گرانشي يك ستاره نزديك، ممكن است داكس را از عناصر سبك تر آن مانند هيدروژن و هليوم، محروم كرده باشد.
احتمال ديگر اين است كه اين ستاره ممكن داراي يك تجمع نهايي از كربن در حال سوختن باشد كه حجم زيادي از گازهاي در حال سوخت و پلاسما را به فضا پرتاب مي كند و عناصر سبك تر را با خود نگاه مي دارد.
كشف اين كوتوله سفيد به عنوان بخشي از پروژه اي صورت گرفت كه هدف از آن رسم نقشه كل كيهان با كمك يك تلسكوپ نوري با زاويه ديد عريض2.5 متري بود.
اين مطالعه در مجله Science منتشر شد.
علمي **1311**2017