قم- ايرنا- روز 20 فروردين در تقويم رسمي جمهوري اسلامي ايران روز ملي فناوري هسته اي نامگذاري شد، روزي كه خبر دستيابي ايران به فناوري غني سازي اورانيوم و راه اندازي يك زنجيره كامل غني سازي در نطنز به صورت رسمي منتشر شد.

به گزارش ايرنا، روز 20 فروردين به پاس قدرداني از تلاش هاي افتخارآميز دانشمندان جوان هسته اي كشورمان و تكميل چرخه سوخت هسته اي با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي به روز ملي فناوري هسته اي نامگذاري شد.
بر اساس اين گزارش، فناوري هسته اي كه باعث رشد و جهش علمي در همه زمينه هاي علمي و صنعتي است به صورت انحصاري در اختيار تعداد كمي از كشورهاي جهان است و جمهوري اسلامي از محدود كشورهايي است كه با تكيه بر ظرفيت هاي بومي خود توانسته است خود را در رديف كشورهاي هسته اي قرار دهد.
روز 20 فروردين، در ادبيات سياسي و اذهان مردم ايران يادآور روز بومي شدن دانش هسته اي در جمهوري اسلامي و مجهز شدن ملت ايران به دانش هسته اي و تحقق شعار ' خواستن توانستن است' و بومي شدن غرور اسلامي ايراني مي باشد.
جمهوري اسلامي ايران با وجود كارشكني، تهديد و تحريم هاي ناجوانمردانه دشمنان توانسته است فناوري هسته اي را به سرمنزل مقصود برساند، هرچند در دوره هايي نيز با فراز و نشيب هايي همراه بود.
اين فراز و نشيب ها ملت رشيد ايران را هرگز در برابر زيادخواهي هاي دشمنان وادار به عقب نشيني نكرده است تا جايي كه شعار زيباي' انرژي هسته اي حق مسلم ماست' پاي ثابت همه شعارهاي مردم ايران در مناسبت هاي مختلف سياسي تبديل شده بود و به گونه اي بين مردم و انرژي هسته اي نوعي همزاد پنداري ايجاد شده است.
جمهوري اسلامي ايران در اين سالها براي كسب اين عزت و افتخار ملي نه تنها فشارهاي بين المللي و تحريم ها را مقتدرانه تحمل كرد بلكه بيش از آنكه دشمنان اين مرز و بوم تصور مي كردند توانسته است در عرصه هاي علمي، فناوري و دانش هسته اي به خوبي بدرخشد.
اما اوج اين حماسه آفريني ها و دستاوردهاي بزرگ بين المللي نيز فتواي صريح و مهم رهبر معظم انقلاب مبني بر تحريم توليد، توسعه و استفاده از سلاح هاي كشتارجمعي بود، فتوايي كه بسياري از نقشه هاي شوم دشمنان را خنثي و در عرصه جهاني افقي جديد را گشوده است.
دشمنان زماني كه اوج اقتدار و تجلي قدرت جمهوري اسلامي ايران را در دانش بومي هسته اي مشاهده كردند ناتوان از رويارويي علمي و منطقي، دست به اقدمات مذبوحانه و ترور دانشمندان هسته اي ايران از جمله مصطفي احمدي روشن، دكترمسعود علي‌محمدي،دكتر مجيد شهرياري،مهندس داريوش رضايي‌نژاد و رضا قشقايي زدند، دانشمنداني كه با خون خود عزت، اقتدار، قدرت هوشمندانه ايراني را بيشتر آبياري و بيمه كردند.
*مروري بر پرونده هسته اي ايران در دولت يازدهم
در دولت يازدهم پرونده هسته اي ايران وارد فاز جديدي شد.
در ابتداي آغاز دولت، پرونده هسته اي ايران به دستور رئيس جمهوري از شوراي عالي امنيت ملي به وزارت امور خارجه منتقل شده و مذاكرات ژنو با حضور دكتر محمد جواد ظريف، كاترين اشتون و وزراي خارجه گروه 1+5 آغاز شد.
اين مذاكرات در سطح كم سابقه اي، ميان وزيران امور خارجه اين كشورها انجام شد، مذاكرات جدي در اين مدت ميان محمدجواد ظريف وزير خارجه ايران، جان كري وزير خارجه آمريكا و وزيران خارجه كشورهاي آلمان، فرانسه و بريتانيا انجام گرفت و در نهايت بعد از مذكرات فشرده و كش و قوس هاي فراوان، توافق‌نامه‌اي شش ماهه و قابل تمديد پيرامون برنامه هسته‌اي ايران در سوم آذر 1392 ميان جمهوري اسلامي ايران و گروه 1+5 امضا شد، كه با استقبال بسياري از مقامات كشورها مواجه شد.
در نهايت تيم مذاكره كننده هسته اي جمهوري اسلامي ايران و 1+5 پس از چندين دور مذاكره در وين، لوزان و ژنو، آخرين دور از مذاكرات برنامه هسته‌اي ايران و گروه 5+1در شهر وين اتريش با حضور جان كري، وزير امور خارجه آمريكا و محمدجواد ظريف، وزير امور خارجه ايران و هيات‌هاي كارشناسي دو طرف آغاز شد و ضرب الاجل تعيين‌شده براي اين مذاكرات، سه‌بار به ترتيب تا سوم، دهم و سيزدهم ژوئيه تمديد گرديد و در نهايت پس از چندين دور تمديد مذاكرات در سه‌شنبه 23 تير 1394، توافق جامع هسته اي وين كه در اصطلاح برنامه جامع اقدام مشترك يا برجام ناميده مي شد، در وين اتريش بين ايران، اتحاديه اروپا و گروه 1+5 (شامل چين، فرانسه، روسيه، بريتانيا، امريكا و آلمان) منعقد شد.
با انعقاد توافق هسته اي وين، پرونده هسته اي ايران بعد از 12 سال به پايان رسيد و بعد از تصويب در مجلس شوراي اسلامي و تاييد شوراي نگهبان، در نهايت در 27 دي 1394، برجام به مرحلۀ اجرا رسيده و تحريم هاي هسته اي عليه ايران لغو شد.
*افتخارات ملي و پيشرفت هسته اي
از زماني كه مناقشه هاي هسته اي كشورهاي غربي با جمهوري اسلامي آغاز شده هر روز شاهد فشارها و تهديدهاي زيادي بوديم ولي اين فشارها و تهديدها هيچ تعللي در عزم و اراده ملي ملت ايران و دانشمندان هسته اي ايجاد نكرد و هر روز شاهد اخبار جديدي از پيشرفت ها و دستاوردهاي هسته اي بوديم.

*نظر كارشناسان و اساتيد
آيت الله حسن ممدوحي عضو جامعه مدرسين حوزه علميه قم به ايرنا گفت: نيت جمهوري اسلامي در مساله هسته اي كاملا خالص و مسالمت آميز بود و هرگز دنبال ساخت تسليحات و قدرت نمايي براي حمله به كسي و يا زور آزمايي نظامي نبوديم.
وي ادامه داد: برنامه هسته اي ايران بيشتر دنبال مسائل فني، طبي، حرفه اي و پزشكي و تامين انرژي هاي جايگزين انرژي هاي فسيلي است و اين پيروزي ها مديون اين مقاومت ها و تلاش هاي شبانه روزي دانشمندان هسته اي است.
وي تصريح كرد: حساسيت استكبار جهاني نسبت به مساله هسته اي ايران، بسيار غلط بود و هر چه آنها نسبت به اين مساله بيشتر فشار وارد كردند مردم و دانشمندان ما مقاوم تر و فعال تر شدند.
آيت الله ممدوحي خاطرنشان كرد: اگر خداي ناكرده، امروز جدال هسته اي بين كشورها اتفاق بيفتد هم حمله كننده و هم حمله شونده هر دو نابود خواهند شد و چيزي باقي نمي ماند و جمهوري اسلامي به اين مسائل علم كامل دارد.
وي تصريح كرد: فناوري هسته اي خدمات زيادي از نظر نظام مهندسي، برق، توليد كارخانه ها و مسائل ضروري ديگر دارد و هيچ كس بدون اين قدرت نمي تواند روي پاي خود بايستد، چرا كه انرژي هاي فسيلي رو به اتمام است.
آيت الله ممدوحي يادآورشد: قدرتي كه خداوند متعال به ملت ايران اعطاء كرده، قدرت اسلام است و توانست ما را از حالت نوكري اجنبي به كشور مستقل تبديل كند تا ما به خودباوري رسيديم.
*حجت الاسلام والمسلمين حسن ملك محمدي استاد حوزه و دانشگاه و نماينده سابق مجلس شوراي اسلامي نيز در اين زمينه گفت: يكي از مهمترين عوامل پيشرفت هسته اي ايران، تبعيت دانشمندان هسته اي از تدابير حكيمانه رهبر معظم انقلاب و مقاومت در برابر استكبار جهاني و در نهايت بومي سازي دانش هسته اي در كشور بود.
وي اظهار داشت: از ديگر عوامل پيشرفت جمهوري اسلامي در حوزه هسته اي و ثبت تاريخي اين افتخارات، التزام به ارزش هاي ديني و كار شبانه روزي مجاهدان عرصه هسته اي و طلايه داران اين عرصه كه شهداي والامقام هستند، بود.
وي ادامه داد: ما در سايه مقاومت و تلاش شبانه روزي توانستيم به بيش از 20 درصد غني سازي و بيش از 20 هزار سانتريفيوژ برسيم.
ملك محمدي يادآورشد: عامل اصلي كه قدرت هاي جهاني را پاي ميز مذاكره با جمهوري اسلامي ايران كشانده است قدرت مقاومت ملت ايران و پيشرفت هاي شگفت انگيز هسته اي بود كه بر اثر مقاومت و ايستادگي به دست آمد.
اين استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان كرد: دستيابي به فناوري هسته اي و ثبت تاريخي آن افتخاري براي جمهوري اسلامي است و همواره بايد گرامي داشته شود و اين راه نيز تداوم پيدا كند.

*نائب رئيس بسيج اساتيد استان قم و عضو هيات رئيسه مجمع طلاب حوزه هاي علميه نيز گفت: پيشرفت هاي هسته اي در سايه يك تشخيص همه جانبه به اين نعمت بزرگ الهي در كشور ما حاصل شده است.
حجت الاسلام والمسلمين عبدالرحيم عليزاده افزود: وقتي همه مجامع بين المللي خصوصا سازمان ملل متحد اعلام مي كردند كشورهاي كه داراي فناوري هسته اي نباشند در آينده حرفي براي توسعه و پيشرفت نخواهند داشت، ما بايد به اين سمت مي رفتيم.
وي ادامه داد: اين پيشرفت ها در سايه خودباوري و استقلال و عزم جدي ملت ايران و دانشمندان هسته اي انجام شد و خارج شدن از وابستگي به كشورها در اين فناوري از مسائلي بود كه به خوبي تشخيص داده شد.
عليزاده خاطرنشان كرد: سياست جمهوري اسلامي از ابتدا بر اين بود كه با استقلال و تكيه بر نيروهاي بومي، چرخه سوخت هسته اي را خود توليد و بچرخاند.
وي ادامه داد: هر چند مساله هسته اي در دولت هاي مختلف با فراز و نشيب هاي فراواني مواجه بود ولي در نهايت با اراده و خواست رهبر معظم انقلاب و پيگير ايشان و شخصيت هاي دلسوز نظام اين مساله تبديل به يك عزم ملي شد.
استاد حوزه و دانشگاه تصريح كرد: با وجودي كه تحت فشارهاي زيادي قرار داشتيم ولي به عنوان فردي كه با مسئولان بلندپايه هسته اي و نظام ارتباطاتي داشتم هر روز خبرها و افتخارات جديدي را مي شنيدم و به نوعي بين مردم و فناوري هسته اي يك همزاد پنداري حاصل شده بود.
وي ابراز اميدواري كرد كه هميشه به گونه اي رفتار كنيم كه دشمنان مايوس و نااميد شوند و راه پيشرفت و توسعه هسته اي همچنان در مسير صلح آميز خود تداوم داشته باشد.
گزارش از : بهمن اطمينان
7401/ 6133/