آنكارا – ايرنا – جودت يلماز نماينده دولت آنكارا در روابط با ايران با تاكيد بر اينكه تركيه همواره در دوران تحريم و در مذاكرات در سطح بين المللي در كنار ايران بوده است، گفت: مي خواهيم در دوران پساتحريم در توسعه اقتصادي نيز در كنار دولت ايران باشيم.

به گزارش ايرنا، وي اين مطلب را در مجمع كاري ايران و تركيه كه به ميزباني اتاق بازرگاني قونيه و با حضور نماينده ويژه رئيس جمهوري ايران در امور تركيه و نماينده دولت تركيه در روابط با ايران، نمايندگان مجلس و نمايندگان نهادها و موسسات مهم صنعتي و بازرگاني، كارآفرينان دو كشور، در اين شهر برگزار گرديد، عنوان كرد.
او با تاكيد بر اينكه تمامي راههاي گفت و گوي بين دو كشور باز است و هر دو كشور اين درك را دارند كه اجازه ندهند نقاط داراي اختلاف نظر در برخي مسائل منطقه اي مانعي براي توسعه روابط دو جانبه باشد، گفت: مي دانيم دولت ايران به اقتصاد اهميت زيادي مي دهد و ما مي خواهيم در دوره جديد نيز در كنار ايران باشيم. تركيه امكانات خوبي با توجه به مشتركات زياد با ايران دارد تا در دوره رشد و توسعه اقتصادي ايران سهيم باشد.
او تصريح كرد در نقطه عطف بسيار مهمي در روابط با ايران هستيم. ايران و تركيه اگر روابط بسيار فشرده اي داشته باشند اين تضميني جدي براي رشد و توسعه و رفاه هر دو ملت خواهد بود كه بازتاب منطقه اي آن بسيار ارزنده است.
واعظي و يلماز به دنبال دو روز مذاكرات فشرده در بيست و پنجمين دور كميسيون مشترك اقتصادي ايران و تركيه در آنكارا به پيشنهاد نخست وزير تركيه با قطار پرسرعت به قونيه سفر كرده و در مجمع كاري ايران و تركيه در اين شهر شركت كردند.
در اين نشست محمود واعظي و جودت يلماز نماينده دولت آنكارا در روابط با ايران بر همت دولت هاي دو كشور در رفع موانع موجود و بسترسازي براي همكاري بخش هاي خصوصي ايران و تركيه تاكيد كردند.
واعظي طي سخناني با اشاره به جايگاه معنوي قونيه گفت: وجود مقبره مولانا در اين شهر سرمايه مشترك دو كشور است كه به اين بهانه بايد اين استان را با استانهاي كشورمان را گره بزنيم.
وي با اشاره به توافق مقامات دو كشور براي امضاي سند پاياني بيست و پنجمين كميسيون مشترك اقتصادي ايران و تركيه در قونيه، گفت: بدينوسيله خواسته شد تا بر اهميت اين شهر به عنوان وصله مهمي در روابط تاريخي و فرهنگي دو كشور تاكيد گردد.
واعظي گفت: در سفر اواخر اسفند ماه گذشته احمد داوداوغلو نخست وزير تركيه به تهران در راس يك هيات بلندپايه سياسي و اقتصادي تصميم گرفته شد كميسيون مشترك هر چه زودتر براي شتاب دادن به همكاريهاي اقتصادي دو كشور تشكيل شود، نشست هاي كميسيون مشترك در آنكارا و فونيه را بسيار موفق ارزيابي كرد و گفت: در اين نشستها تصميم گرفته شد موانعي كه باعث حركت كند فرايند همكاريهاي اقتصادي و تجاري ايران و تركيه مي شود، از ميان بردارند.
او با اشاره به مذاكرات مفيد و سازنده خود با نخست وزير، وزراي خارجه، گمرك و تجارت، اقتصاد، ارتباطات و حمل و نقل و توسعه تركيه گفت: اعتقاد داريم ما به عنوان نمايندگان عاليرتبه دوكشور ايران و تركيه كاري جز اين نداريم كه بستر لازم را براي همكاريهاي بخش هاي خصوصي فراهم كنيم.
واعظي افزود: در اين كميسيون به ويژه در بخش گمرك مشكلات موجود به طور شفاف مطرح شد و خوشبختانه هم در ارتباط با گمرك و هم در ارتباط با حمل و نقل مقرر شد تا سريعا مشكلات رفع شود.
او با اشاره به اينكه داوود كشاورزيان رئيس سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي با مسئولان تركيه اي (امروز يكشنبه) به مرز رفتند تا در محل مسائل و مشكلات را بررسي كنند، گفت: در هر دو سوي مرز ضمن بررسي كاركرد گمرك از مسوولين پايانه هاي مرزي گوربولاغ و بازرگان در خصوص نواقص و مشكلات موجود و راههاي افزايش كارايي اين پايانه ها كسب اطلاع كرده و براي رفع مشكلات گزارش خودرا به طور سريع اعلام مي كنند، تا حل و فصل شود.
واعظي گفت: در ارتباط با مسائل بانكي، جلسه مهمي در آنكارا با حضور وي و حودت يلماز برقرار شد و مژده مي دهيم كه بخش مهمي از مشكلات بانكي در روابط حل شده است.
نماينده ويژه رئيس جمهوري افزود: فرهنگ ما ايراني ها اين است، دوستاني را كه در زمان سخت در كنار ما بودند، فراموش نمي كنيم. يكي از دوستاني كه در زمان تحريم در كنار ما بود، تركيه است. ما سعي مي كنيم در بعد از تحريم ها تجار و فعلان بخش صنعت تركيه براي حضور در ايران را تشويق كنيم. دكتر روحاني در جلسه اي كه با داوداوغلو در تهران داشت، تاكيد كرد كه به همكاري و تعميق روابط با تركيه اهميت مي دهيم.
وي با اشاره به اينكه تصميم گرفته شد دامنه كالاهاي مشمول موافقتنامه تجارت ترجيحي توسعه داده شده و موانع آن رفع شود، گفت: سيف گاردها ( سياست هاي حمايتي از توليدات داخلي ) از سوي هر دو كشور حذف مي شوند.
سياست هاي حمايتي تركيه از شماري از كالاهايي كه ايران قدرت رقابت خوبي از آن در بازار اين كشور دارد، موجب شده است تا صادرات غير نفتي ايران به تركيه با موانع روبرو شود. با اين اقدام انتظار مي رود تا حدي موانع بر سر راه صادرات كالاهاي غير نفتي ايران به تركيه برداشته شود.
او با اشاره به اين اظهارات كه گفته است، بايد به دنبال ابتكارات جديد براي ارتقاي مناسبات باشيم تا هم تجار ترك و ايراني احساس برد برد داشته باشند و بدانند منافع آن ها تضمين شده است و دولت ها پشتيبان آن مي باشند، گفت: ايران از اين ايده حمايت مي كند.
واعظي بحث ديگر را همكاريهاي علمي، آموزشي و دانشگاهي دانست و گفت: هدف اين است كه روابط با تركيه به طور متوازن در همه زمينه ها توسعه داده شود. همچنين تصميمات خوبي در زمينه برق، گاز پتروشيمي، صنايع و كشاورزي گرفته شده است.
او گفت: تصميم گرفته شده كه بين ايران و تركيه همكاريهاي استاني گسترش داده شده و نشست كارآفرينان با حضور وزراي مسنول دو كشور شروع خوبي براي اين همكاري خواهد بود.
جودت يلماز وزير توسعه تركيه هم سخنان خود را با خوش آمد گويي به زبان فارسي شروع كرد و گفت: از ديدار شما خوشحاليم.
او با اشاره به اينكه قونيه امسال پايتخت فرهنگي دنياي اسلام مي باشد و در سال آينده مدينه و در سال 2018 نيز تبريز پايتخت فرهنگي اسلام خواهد بود، گفت: از اينكه هيات ايراني را در شهر داوداوغلو نخست وزير تركيه ميزباني مي كنيم خوشحاليم و سلام هاي داوداوغلو را به ميهمانان ايراني ابلاغ مي كنم.
وي با اشاره به مذاكرات بيست و پنجمين دور كميسيون مشترك گفت: كميسيون بسيار مهم و مفيد و سازنده اي برگزار شد كه در آن ابعاد مختلف در روابط دو كشور بررسي و تصميمات مهمي اتخاذ گرديد.
يلماز با تاكيد بر اينكه ايران و تركيه دو كشور دوست و برادر و داراي سنت كشورداري قديم و جايگاهي بسيار مهم در منطقه هستند گفت: جمعيت اين دو كشور بيش از 150 ميليون نفر و قدرت خريد اين دو كشور از نظر برابري قدرت خريد بيش از 3 تريليون دلار است كه نشان مي دهد بازار بسيار مهمي است.
او گفت: روابط ايران و تركيه بسيار مهم است و هم افزايي بسيار مهمي در منطقه ايجاد مي كند. در هر زمينه كه روابط دو كشور به پيش مي رود هم دو كشور هم منطقه و هم جهان استفاده مي كنند.
نماينده دولت آنكارا در روابط با ايران تاكيد كرد: بازگشت ثبات و امنيت به منطقه در سايه روابط خوب دو كشور ايران و تركيه خواهد بود و آنكارا از اين منظر به روابط دو كشور اهميت زيادي مي دهد. دو كشور جايگاه برتري براي ارتباط با شرق و غرب دارند. تركيه در انرژي هم مصرف كننده و هم گذرگاه مهمي براي انتقال انرژي ايران به غرب است. به عبارتي روشن تر ايران و تركيه مكمل يكديگر هستند. روابط در دوره حزب آك خوب توسعه يافته است اما كافي نيست. در دوره اخير مهمترين پيشترفت، انعقاد قرارداد تجارت ترجيحي است كه پيشرفت مهمي است و مي خواهيم كه اين موافقتنامه بطور موثر اجرا و توسعه يابد.
وزير توسعه تركيه فهرست كالاهاي مشمول تجارت ترجيحي را نا كافي دانست و گفت: بايد افزايش اده شوند. در اين راسا در سال جاري 30 كالاي ديگر را به موافقتنامه اضافه خواهد شد. توافقنامه ديگري است كه به عنوان تسهيل تجاري بين ايران و تركيه است و در نظر است اين موافقتنامه به زودي به امضا برسد.
او تشويق بخش هاي خصوصي دو كشور براي سرمايه گذاري هاي متقابل در خاك يكديگر و كشورهاي ثالث را با اهميت توصيف كرد و گفت: در سال جاري نشست هايي براي معرفي فرصتهاي سرمايه گذاري در ايران و تركيه برگزار خواهد شد.
يلماز امضاي موافقتنامه اي بين اتاق ايران و اتحاديه اتافها و بورس هاي كالايي تركيه را در خصوص تشكيل دادگاه داوري تحولي مهم در راه تسريع در حل اختلافات احتمالي تجاري بين بخش هاي خصوصي از راه كم هزينه دانست و گفت: موضوع ديگر تجارت با پولهاي ملي دو كشور است كه اراده سياسي رهبران دو كشور بر آن است و در سال گذشته يك سوم تجارت دو كشور با پول ملي انجام شد و در دوره جديد براي ارتقاي آن كوشش خواهيم كرد.
او گفت: در زمينه انرژي، اعم از گاز نفت و برق همكاريها افزايش خواهد يافت. دو طرف ظرفيت انتقال برق را با اضافه كردن ايستگاههاي تقويت برق در مرز از 450 مگاوات تا 1300 مگاوات افزايش مي دهند. هدفي داريم تا در مرز يك شهرك صنعتي مشترك تشكيل دهيم در اين زمينه دوباره فعاليت ها را احيا خواهيم كرد.
نماينده دولت آنكارا با اشاره به اينكه هشتمين كميسيون مشترك حمل و نقل در سال جاري برگزار مي شود افزود: در زمينه ارتباط ريلي قرار است با اضافه كردن نقاط ارتباط ريلي همكاريهاي دو كشور در اين زمينه با اراده سياسي توسعه داده شود.
او گفت: پايانه هاي مرزي دو كشور در شان روابط نيست بايد هرچه زودتر بازسازي شوند. تركيه ساخت پايانه مرزي اسن دره نقطه مقابل مرز سرو را تمام كرده است و با حضور نخست وزير و مقامات ايراني گشايش خواهد يافت. مرز گوربولاغ نقطه مقابل مرز بازرگان براي عبور كاميونها دو رديفه شده ولي مشكلات ساختاري است كه سرمايه گذاري جديدي در آن انجام خواهد شد. مرز كاپي كوي نيز مرز مهمي است كه اين مرز علاوه بر ارتباط ريلي براي عبور وسائط نقليه سبك باز شد و در نظر است با اتمام طرح تعريض جاده رازي به خوي، براي حمل و نقل وسائط نقليه سنگين نيز توسعه داده شود.
او گفت: همه اين اقدامات براي باز كردن راه همكاري بخش هاي خصوصي دو كشور است. صرف با همكاري نهادهاي دولتي نمي توان از همه ظرفيتهاي كاري دو كشور استفاده كرد. لذا مي خواهيم كه بخش خصوصي بيش از پيش فعال باشد. در اين راستا نقش شوراي بازرگاني ايران و تركيه بسيار مهم است. داوداوغلو نيز براي نشان دادن اهميت نقش بخش خصوصي در سفر خود در آستانه نوروز به ايران روساي بيش از 100 شركت مهم تركيه را همراه برد.
يلماز سرمايه گذاريهاي موجود را كافي ندانست و گفت: بيش از 4000 هزار شركت ايراني در تركيه فعال هستند ولي مجموع سرمايه آنها كمتر از 100 ميليون است. او گفت: سرمايه گذاري شركتهاي تركيه در ايران نيز ناكافي است.
وي با اشاره به اينكه فضاي مثبت جديدي در روابط ايجاد شده، گفت: در ماه مارس صادرات تركيه به ايران 44 درصد افزايش داشته است. در سال گذشته نزديك به 10 ميليارد دلار تجارت داشتيم كه در كوتاه مدت مي خواهيم فراتر از 30 ميليارد دلار برويم.
وزير توسعه تركيه گردشگري هم فصل ديگري از روابط دو كشور اعلام كرد و گفت: در حال حاضر شركت هواپيمايي تركيه به شش نقطه در ايران پرواز دارد. ولي هنوز خط پروازي بين قونيه و ايران نيست. تركيش اير در اين زمينه تقاضايي دارد. مي خواهيم سفرهاي مستقيم داشته باشيم كه اين به توسعه گردشگري و همكاريهاي اقتصادي كمك زيادي خواهد كرد.
او از دنياي كار هر دو كشور خواست تا بروكراسي و دولتهاي هر دو كشور را در جهت توسعه و تعميق روابط همواره تحت فشار قرار داده و با پيشنهادات و رهنمودهاي خود دولت ها را براي گامهاي مشخص در راه توسعه و تعميق روابط وادارند.
در ادامه بخش سخنراني هاي افتتاحيه مجمع كاري ايران و تركيه و در خاتمه بيست و پنجمين دور كميسيون مشترك اقتصادي سه سند همكاري در زمينه نقشه راه همكاريهاي ايران و تركيه در دوره جديد، روابط بانكي و تشكيل دادگاه داوري بين اتاق هاي بازرگاني دو كشور به امضا رسيد.
يادداشت تفاهم مربوط به بيست و پنجمين دور كميسيون مشترك اقتصادي، از سوي محمود واعظي نماينده ويژه رئيس جمهوري در امور تركيه و رئيس طرف ايراني كميسيون مشترك و جودت يلماز نماينده دولت آنكارا در روابط با ايران و رئيس طرف ترك كميسيون مشترك و وزير توسعه تركيه امضا شد.
سند ديگر مربوط به همكاريهاي بانكي و شروع فصل نويني از روابط بانكي ايران و تركيه در دوران پساتحريم است.
اين سند نيز از سوي واعظي و يلماز امضا شد.
سند سوم نيز يادداشت تفاهم بين اتاق بازرگاني صنايع، معادن و كشاورزي ايران با اتحاديه اتاقهاي بازرگاني و بورسهاي كالايي تركيه است. براساس اين سند، دادگاه داوري براي رسيدگي به اختلافات در معاملات و قراردادهاي بين بخش هاي خصوصي دو كشور تشكيل مي شود.
خاورم/2011**1566