تهران- ايرنا- گلاب آدينه به همراه 4 سينماگر خارجي آثار نمايش داده شده در بخش «جلوه‌گاه شرق» جشنواره جهاني فيلم فجر را داوري مي‌كنند.

به گزارش روز دوشنبه گروه فرهنگي ايرنا، گلاب آدينه، صحرا كريمي، جاويد جعفري، ماريا ترسا كاوينا و اسماعيل فروخي 5 داور بخش «جلوه‌گاه شرق» سي و چهارمين جشنواره جهاني فيلم فجر هستند.

** گلاب آدينه
گلاب آدينه متولد سال 1332 در تهران است. او فارغ‌التحصيل رشته اقتصاد است و بازيگري را از سال 1354 و در گروه تئاتر «پياده» آغاز كرد. آدينه در دهه 60 با بازي در مجموعه «سلطان و شبان» حضور در تلويزيون را تجربه كرد و البته با وجود پركارتر شدن در سينما، رابطه اش را با تئاتر قطع نكرد.
آدينه در بيش از 20 فيلم سينمايي مقابل دوربين رفته و براي بازي در فيلم «روسري آبي» سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش مكمل زن را از سيزدهمين جشنواره فيلم فجر دريافت كرده است. آدينه براي بازي در فيلم‌هاي سينمايي «من ديگو مارادونا هستم»، «مهمان مامان»، «وقتي همه خواب بودند»، «فصل پنجم» و «بانوي ارديبهشت» نامزد دريافت سيمرغ بلورين جشنواره فجر بوده است. گلاب آدينه در كنار حرفه اصلي‌اش، بازيگرداني و تدريس بازيگري را هم تجربه كرده است.

** صحرا كريمي
صحرا كريمي در سال 1984 در كابل به دنيا آمد و در تهران بزرگ شد. او در 17 سالگي به جمهوري اسلواكي مهاجرت كرد و تا سن 28 سالگي در آن‌جا زندگي كرد. كريمي سال 2012 به كابل بازگشت.
كريمي مدرك دكتراي سينما را (كارگرداني و فيلمنامه‌نويسي سينماي داستاني) از دانشكده سينما و تلويزيون آكادمي موسيقي و هنرهاي نمايشي، در براتيسلاواي اسلواكي گرفته است. او اولين و تنها زن افغان داراي مدرك دكترا در رشته سينما است. علاوه بر اين او تنها فيلمساز افغاني‌ است كه در آكادمي فيلم و تلويزيون اسلواكي فعاليت مستمر دارد. كريمي حدود 30 فيلم كوتاه و مستند در كارنامه‌اش دارد كه در طول سال‌هاي تحصيل‌ 2012- 2002 كارگرداني كرده است.
كريمي جوايز سينمايي بين‌المللي متعددي هم طي اين سال‌ها از جشنواره‌هاي مختلف مثل جشنواره بين‌المللي فيلم كوتاه و مستند بيلبائو، جشنواره فيلم وان وورد، جشنواره فيلم سول‌ لونا، جشنواره فيلم مستند موروداس، اسلواك فيلم اند تي‌وي اواردز، جشنواره فيلم ديدور، تاجيكستان و بسياري جشنواره‌هاي مهم ديگر در دنيا دريافت كرده است.
فيلم «زن افغان پشت فرمان» ساخته كريمي در حدود 25 جايزه مهم از جشنواره‌هاي سراسر دنيا را از آن خود كرد و فيلم «نسيم آرام» جايزه بهترين فيلم كوتاه داستاني را از آكادمي فيلم و تلويزيون اسلواكي گرفته است. او در حال حاضر مشغول كار روي پروژه‌اي است به نام «پيانيستي از كابل».

** جاويد جعفري
جاويد جعفري در سال 1962 در بمبئي زاده شد. او بازيگر، تهيه‌كننده، كارگردان، گوينده، مدير تشريفات، صداپيشه، خواننده و ترانه‌سراي هندي و شيعه است. او بيش از 30 سال در صنعت سرگرمي بوده شخصيت برجسته‌اي بوده، ‌به‌ويژه به خاطر طنزپردازي‌هاي ويژه‌اش.
او بيش از 2000 ساعت در تلويزيون كار كرده و بيش از 200 برنامه هندي و بين‌المللي زنده اجرا كرده است.
از بين برنامه‌هاي تلويزيوني او مي‌توان به اين عناوين اشاره كرد: تله هاوسي، جي.بي.سي. (شركت راديو و تلويزيون جواد)، چيتراهار، تراك دينادهين و چاك دوم دوم. در فيلم «بچه‌هاي بمبئي» به كارگرداني كيزاد گوستاد، در صحنه ترانه «بمبئي» همكاري تاثيرگذاري داشته: جعفري اين ترانه را نوشته و حركات موزون آن را طراحي كرده است. محبوبيت اين ترانه به اندازه‌اي در هند بالا رفت كه به مدت شش هفته در صدر جدول‌ها قرار داشت.
در زمينه صداپيشگي، دوبله دن كارنج، گوفي و ميكي موس را به زبان هندي انجام داده است. او فيلم‌نامه نسخه هندي «شگفت انگيزان» پيكسار و «كتاب جنگل 2» را هم نوشته است. همچنين، صداپيشگي شخصيت چارلي آن را در انيميشن «رومئوي خياباني» به كارگرداني جوگال هانسراج به عهده داشته است.

** اسماعيل فروخي
اسماعيل فروخي نويسنده و كارگردان در سال 1969 در قنيطره (مراكش) متولد شد. او اولين فيلم كوتاه داستاني‌ خود را به نام «اكسپوز» در سال 1993 ساخت و به همراه فيلم نخست خود راهي جشنواره‌هاي جهاني از جمله كن و كلرمون فران شد كه نتيجه اين حضورها دريافت جايزه بهترين فيلم كوتاه از كن و جايزه ويژه هيئت داوران از جشنواره كلرمون فران بود. او فيلم سينمايي «ناشناس» را با بازي كاترين دونو و ميكي مانولوويچ در سال 1996 مقابل دوربين برد و دو سال بعد در 1998 اولين فيلم تلويزيوني‌اش را ، به نام «بن كوچك»، ساخت.
فروخي در سال 2004 مهم‌ترين فيلم كارنامه‌‌ش را ساخت؛ «سفر بزرگ» در بسياري از جشنواره‌هاي معتبر دنيا از جمله ونيز، نامور، مار دل پلاتا، بفتا، فجر، تورنتو و ... به نمايش درآمد. دستاورد سفرهاي متعدد فيلم «سفر بزرگ» به گوشه و كنار دنيا، جوايز مهمي براي فروخي بود. در سال 2007 او يك بار ديگر به سراغ فيلمسازي كوتاه رفت و حاصل آن فيلمي شد به نام «يك جفت كفش». بعدها در سال 2011 دومين فيلم سينمايي بلندش، «مرد آزاد» را ساخت و يك بار ديگر همراه با فيلمش به جشنواره‌هايي همچون كن، تورنتو، ابوظبي، فجر، سانتا باربارا و ... سفر كرد و با جوايز متعددي بازگشت. او در حال حاضر مشغول ساختن سومين فيلم بلندش «ميكا» است.

** ماريا ترسا كاوينا
ماريا ترسا كاوينا، متولد، 1958 در مونزا، برنامه‌ريز جشنواره‌هاي سينمايي و متخصص ارزيابي و بازنويسي فيلمنامه است. او فعاليت خود را به عنوان برنامه‌ريز جشنواره‌ها در سال 1989 با جشنواره فيلم ونيز آغاز كرد و تا سال 1997 هم در آنجا مشغول به كار بود.
در سال 1998 به جشنواره فيلم لوكارنو رفت و از سال 2001 تا 2005 رياست اداره اين جشنواره را به صورت مشترك بر عهده داشت. به خاطر علاقه زيادي كه به حمايت از تهيه‌كنندگان و فيلمسازان و همينطور هنر معاصر دارد، موسسه‌اي به نام In Progress را راه‌اندازي كرد و برنامه ويژه را هم به صورت مشترك با ديگر همكارانش به راه انداخت تحت عنوان Open Doors كه حامي تمامي سينماگران در سراسر جهان است.
در سال 2006 او به جشنواره فيلم رم پيواست و تا سال 2008 مديريت هنري جشنواره را به عهده داشت.
در رم او موسسه بين‌المللي ديگري را تاسيس كرد به نام New Cinema Network كه برنامه‌هاي آموزشي و حمايتي براي كارگرداناني ارائه مي‌كند كه در حال ساخت دومين فيلم‌شان هستند. از سال 2009 تا 2012 مدير هنري فيپا، اولين جشنواره برنامه‌هاي تلويزيوني و مستند هم بوده است. او از سال 2009 تا 2014 برنامه‌ريزي جشنواره فيلم ابوظبي را بر عهده گرفت و در همين دوران SANAD را تاسيس كرد، يك صندوق حمايتي براي فيلمسازان عرب و فيلم‌هايي مرتبط با ميراث و فرهنگ عرب. او در كنار فعاليت‌هاي جشنواره ‌اي بيش از هر چيز اين روزها مشغول كار در موسسات و صندوق‌هاي حمايتي از جمله SANAD، AFAC، HAF و در ارتباط مستقيم با فيلمسازان و تهيه‌كنندگان جوان است.
سي و چهارمين جشنواره فيلم فجر با دبيري رضا ميركريمي از اول تا ششم ارديبهشت‌ماه امسال در پرديس سينمايي چارسو برگزار مي‌شود.
فراهنگ**9246**1027