تهران- ایرنا- سفیر جمهوری قرقیزستان در تهران گفت: عضویت ایران در سازمان شانگهای اعتبار این سازمان را بالا می‌برد و از نظر اقتصادی نتایج مثبتی در پی خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، عثمان علی اف امروز (سه‌شنبه) در نشست خبری با برخی از رسانه های ایران، ضمن مثبت ارزیابی كردن نظر كشور متبوعش درخصوص عضویت ایران در سازمان شانگهای افزود: با در نظر گرفتن شرایط ایران و برداشته شدن تحریم‌های كشورهای غربی و سازمان ملل، نگاه مثبتی نسبت به عضویت ایران در این سازمان ایجاد شده است.
وی با بیان این كه تصمیم‌گیری درباره عضویت كشورها در سازمان شانگهای بر اساس تصمیمات همه روسای اعضا صورت می‌گیرد، تصریح كرد: طرف قرقیزستانی حتما از عضویت ایران در سازمان شانگهای پشتیبانی می‌كند.
سفیر قرقیزستان در تهران حجم مبادلات تجاری تهران - بیشكك را 70 میلیون دلار عنوان كرد و اظهار داشت: امیدواریم در آینده حجم همكاری‌های تجاری دو طرف ارتقا یابد.
علی‌اف همچنین درخصوص همكاری‌های دو كشور در مبارزه با تروریسم و افراطی‌گری در آسیای میانه گفت: جمهوری اسلامی ایران یكی از كشورهای باثبات منطقه است و قرقیزستان علاقه‌مند است بین مقامات امنیتی این دو كشور همكاری‌های خوبی در زمینه تبادل اطلاعات و تجربیات و همچنین آموزش كادرها انجام شود.
وی با اشاره به عزم جدی ایران در مبارزه با تروریسم اظهار داشت: البته مقامات مربوطه در زمینه مبارزه با تروریسم همكاری‌هایی دارند و ما به‌دنبال گسترش این همكاری‌ها هستیم.
سفیر قرقیزستان در تهران با اشاره به تجربیات ایران در مبارزه با تروریسم اظهار داشت: ما علاقه‌مند هستیم از تجربیاتی كه جمهوری اسلامی ایران خصوصا در مورد افغانستان داشته و همچنین نحوه تعامل با مهاجران افغان تبادل‌نظر كنیم.
علی اف مبارزه با مواد مخدر را از دیگر زمینه‌های همكاری دو كشور عنوان كرد و اظهار داشت: علاوه بر این ما علاقمندیم از تجربیات و اطلاعات ایران در مورد مبارزه با گروه‌های تروریستی و افرادی كه از كشورهای آسیای میانه در این گروه‌ها حضور دارند، استفاده كنیم.
وی همچنین درخصوص تعطیلی پایگاه آمریكا در بیشكك اظهار داشت: تعطیلی این پایگاه به تصمیم مقامات قرقیزستانی بود. طرف آمریكایی می‌خواست به فعالیت خود در منطقه ادامه دهد اما مقامات قرقیزستان با در نظر گرفتن ملاحظات خود تصمیم گرفتند این قرارداد را تمدید نكنند.
سفیر قرقیزستان خاطرنشان كرد: جمهوری قرقیزستان كشور مستقلی است و هر كشوری در تعامل با سایر كشورها حق انتخاب و تصمیم‌گیری دارد. این تصمیم نیز بر اساس ملاحظات منطقه‌ای انجام شد و نمی‌توان گفت درخواست و یا دستوری وجود داشته است.
به گفته علی‌اف، یكی از دلایل فسخ این قرارداد مربوط به وضعیت افغانستان و خروج نیروهای آمریكایی از این كشور بود. ضمن این كه نباید فراموش كرد موقعیت منطقه دائما در حال تغییر است و امروز مساله جهانی، مبارزه با گروه‌های تروریستی همچون داعش است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود همكاری‌های وزارت امور خارجه ایران و وزارت امور خارجه قرقیزستان درخصوص همكاری‌های كنسولی خبر داد و اظهار داشت: 25 و 26 آگوست سال گذشته مقامات وزارت خارجه دو كشور دیداری با هم داشتند و امسال هم نشست بعدی در این خصوص برگزار خواهد شد.
سفیر قرقیزستان در تهران ادامه داد: در حال آماده‌سازی تفاهمنامه‌ای در این زمینه هستیم كه در آن به مسایلی همچون توریسم، سفر هیات‌های رسمی دو كشور و همكاری‌های تجاری اشاره شده است.
سفیر قرقیزستان در تهران در بخش دیگری از سخنانش به همكاری‌های اقتصادی دو كشور در سال‌های گذشته اشاره كرد و اظهار داشت: توسعه روابط تجاری بین دو كشور از اولویت‌های قرقیزستان است و پروژه‌های خوبی توسط ایران و قرقیزستان اجرایی شده است و از این جهت مردم قرقیزستان قدردان ایران هستند.
علی اف اعلام كرد: طی سال‌های 2001 تا 2004 شركت‌های كیسون و پارس ایران با احداث محور بیشك - اوش (محور ارتباطی جنوب به شمال در قرقیزستان) و همچنین بازسازی پلی در استان جلال‌آباد همكاری كردند.
وی احداث كانال پاپان در جنوب قرقیزستان و احداث سدی در همین منطقه را از دیگر پروژه‌های شركت‌های ایرانی در قرقیزستان عنوان كرد.
این مقام قرقیزستانی با بیان این كه تجربیات زیادی از همكاری‌های دو كشور وجود دارد، ‌اظهار داشت: با در نظر گرفتن منابع مختلف ایران،‌ ما می‌توانیم باز هم چنین پروژه‌هایی را اجرایی كنیم و این پروژه‌ها از سوی مقامات دو كشور پشتیبانی می‌شود.
علی اف همكاری استان‌های مازندران و فكول، خراسان با اوش، قزوین با چوی و همچنین پایتخت‌های دو كشور را از دیگر محورهای همكاری‌های دو طرف عنوان كرد و اظهار داشت: همكاری در زمینه‌های انرژی، ساخت نیروگاه‌های برقابی، حمل و نقل مسكن، كشاورزی و همكاری‌های بانكی از اولویت‌های همكاری‌های دو طرف محسوب می‌شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به برگزاری مسابقات جهانی عشایری در كنار دریاچه ایسیك كول قرقیزستان خبر داد و با اشاره به اهتمام رییس جمهوری این كشور به حفظ سنتها و میراث سنتی كشورش گفت: ایده برگزاری این بازی ها در سال 2012 توسط رییس جمهوری قرقیزستان ارائه شد و هدف از آن بازسازی و احیای فرهنگ های سنتی و بومی قرقیزستان بود.
سفیر قرقیزستان در تهران اضافه كرد: این مسابقات با حضور 20 هیئت ورزشی در 10 رشته برگزار شد و هیئتهایی از كشورهای آذربایجان، اتریش، برزیل، تاجیكستان، مغولستان، روسیه و لیتوانی در این مسابقات حضور یافتند.
علی اف اضافه كرد: جمهوری اسلامی ایران هم از ورزش های عشایری حمایت می كند به طوری كه برای این شاخه فدراسیون ورزشی دارد.
وی با بیان اینكه در حال آماده سازی دور آتی مسابقات عشایری در قرقیزستان هستیم، اظهار داشت: از ایران هم برای حضور در این مسابقات دعوت می كنیم و امیدواریم نمایندگان ورزش ایران در این بازی ها شركت كنند.
سیام ** 2021 ** 3053**1429