شیراز- ایرنا- مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها،مراتع و آبخیزداری گفت: ظرفیت مجاز چرای دام در كشور بیش از 37 واحد دامی است اما متاسفانه هم اكنون بیش از دو برابر این ظرفیت از مراتع استفاده می شود.

به گزارش ایرنا، ابوالفضل یاوری روز چهارشنبه در حاشیه نشست انجمن های صنفی مرتع داران فارس در جمع خبرنگاران در شیراز بیان كرد: در حال حاضر بیش از 75 میلیون واحد دامی در مراتع ایران چرا می كنند كه این آمار نگران كننده است.
وی افزود: هم اینك سطح مراتع كشور ایران 84 میلیون و 600 هزار هكتار است كه طرح مرتعداری در 14 میلیون هكتار از این مراتع انجام شده و برای 33 میلیون هكتار دیگر این طرح در دست تهیه است.
یاوری با بیان اینكه 18 میلیون هكتار از مراتع كشور نیز واگذار شده است، اظهارداشت: در حال حاضر معیشت 996 هزار خانوار كه افزون بر پنج میلیون نفر را تشكیل می دهد از مراتع كشور تامین می شود.
وی اضافه كرد: در سال جاری دو رویكرد مهم مشاركت مردم در مدیریت منابع طبیعی و مدیریت جامع حوزه های آبخیزداری در سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری كشور با اهتمام ویژه دنبال می شود.
او ادامه داد: هم اینك 25 درصد ارزش مراتع كشور معادل هفت هزار و 500 میلیارد تومان به تولید علوفه اختصاص دارد و چهار برابر این میزان در ارتباط با كاركردهای دیگر منابع طبیعی است.
یاوری گفت: سالانه معادل 10 میلیون تن علوفه كشور از مراتع ملی تهیه می شود.

** تشكیل صندوق حمایت از سرمایه گذاری در بخش منابع طبیعی در استان ها
وی با اشاره به صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش منابع طبیعی در كشور بیان داشت: بر اساس قانون 10 درصد از صندوق ذخیره ملی باید در بخش كشاورزی و منابع طبیعی استفاده شود و صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در بخش منابع طبیعی یك ظرفیت مناسب در این بخش محسوب می شود.
یاوری با بیان اینكه 49 درصد اعتبارات این صندوق سهم دولت و 51 درصد سهم بهره برداران است، گفت: با تشكیل این صندوق در استان ها می توان از ظرفیت اعتباری مناسب برای اجرای طرح ها در حوزه منابع طبیعی و مرتع داری بهره گرفت.
مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها،مراتع و آبخیزداری كشور افزود: تاكنون صندوق حمایت از توسعه سرمایه گذاری در چند استان كشور تشكیل شده است و استانداران می توانند از ظرفیت وجود این صندوق در تامین سهم دولت استفاده كنند.

** تقویت تشكل ها، اولویت دفتر امور مراتع كشور است
مدیر كل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها،مراتع و آبخیزداری كشور در بخش دیگری از مطالب خود افزود: تقویت تشكل ها، انجمن ها و تعاونی ها، اولویت دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری كشور است و در این مورد نیز در برنامه ششم توسعه نیز تاكید شده است.
وی گفت: همچنین برای سال 95 بیمه مراتع در دستور كار قرار گرفته و در قالب این طرح، مراتع كشور از بیمه خشكسالی و سایر صدمات زیست محیطی برخوردار می شوند.
یاوری بیان كرد: موضوع بیمه آتش سوزی برای مراتع كشور نیز از سال 96 پیگیری خواهد شد.

** استفاده از دانش آموختگان مرتبط با حوزه های منابع طبیعی و مرتع داری
وی اظهارداشت: تقویت ساختاری شبكه نظارت بر عرصه های منابع طبیعی یكی از دیگر برنامه های مهم امسال در كشور است كه در دستور كار قرار است و در این زمینه تفاهم نامه ای با سازمان نظام مهندسی كشاورزی منعقد شده است.
او اضافه كرد: بر اساس این تفاهم نامه، به دنبال استفاده از ظرفیت دانش آموختگان بخش كشاورزی و منابع طبیعی در قالب طرح های مدیریت منابع، نظارت و حفظ و صیانت از مراتع هستیم كه استان فارس در این زمینه در كشور پیشگام است.
یاوری ادامه داد: نهادینه كردن حس مسئولیت پذیری نسبت به منابع طبیعی را در در حوزه های مختلف در كشور با جدیت دنبال می كنیم زیرا بر این باور هستیم كه مردم بهترین محافظان منابع طبیعی هستند.

** استفاده سه و نیم برابری دامهای فارس از مراتع
یاوری بیان كرد: مهمترین دغدغه ما در استان فارس استفاده بیش از حد دامهای این استان از مراتع است به گونه ای كه هم اینك بیش از سه و نیم برابر ظرفیت مراتع فارس برای چرای دام استفاده می شود و این نگران كننده است.
وی با بیان اینكه فارس یكی از وسیع ترین عرصه های منابع طبیعی و مرتع در كشور است، اظهار داشت: ظرفیت بهره برداری دام از مراتع در فارس بیش از حد مجاز است كه باید برای این وضعیت در این استان چاره اندیشی شود.
این مقام مسئول با اشاره به اینكه استان فارس وضعیت مناسبی در استفاده از ظرفیت های مردمی در بخش منابع طبیعی و مرتع داری دارد بیان كرد: مشاركت مردم این استان دربخش های مربوط به مرتعداری بسیارخوب است وانجمن ها، كانون ها، تعاونی ها و اتحادیه های تخصصی در این زمینه در فارس فعال هستند.
یاوری ادامه داد: از 29 شهرستان استان فارس، 27 شهرستان دارای انجمن صنفی مرتعداری هستند و انجمن صنفی مرتعداری این استان نیز تشكیل شده است.
3002 /6118 1596