گناباد- ایرنا- مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: یك میلیون و 700 هزار هكتار از عرصه های منابع طبیعی این استان در وضعیت بحرانی است.

به گزارش ایرنا هادی باقری روز چهارشنبه در حاشیه همایش دوروزه كارشناسان جنگل ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی در كاخك گناباد در گفت و گو با خبرنگاران افزود: استان در اقلیم خشك و نیمه خشك قرار دارد و نیمی از گستره استان را بیابانها تشكیل می دهد كه این موجب افزایش تدریجی كانون های بحرانی شده است.
وی با اشاره به تهیه سند اجرایی بیابان زدایی در استان در دو سال گذشته و كمبود اعتبارات این بخش، گفت: امید است با اهتمام استانداری و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری، اعتبار بیابان زدایی استان در سال جاری حداقل دو برابر افزایش یابد.
وی با اشاره به ایجاد جنگل های دست كاشت شامل پسته، سماق، بادام، عناب و گیاهان دارویی در استان كه سالانه 500 هكتار آن قابلیت بهره برداری دارد، گفت: این اقدامات در مقایسه با وجود 16 كانون بحرانی فرسایش بادی در استان ناچیز است.
وی همچنین افزایش مشاركت مردمی در راستای بیابان زدایی و مدیریت جامع حوزه آبخیز را از رویكردهای مهم اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی برشمرد.
وی گفت: از این میان حوزه آبخیزداری بخش كاخك گناباد با توجه به ظرفیتهای خود از مناطق بسیار مستعد برای توسعه این فعالیتها است و سال گذشته 120 هكتار جنگل كاری با مشاركت مردم در منطقه سیاهكوه این شهرستان انجام شده است.
باقری ایجاد مركز تولید نهال در گناباد را اقدامی شاخص برای تامین زیرساخت و گونه های مورد نیاز برای جنگل كاری و جلوگیری از بیابانزدایی در خراسان رضوی و از جمله جنوب این استان عنوان كرد.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گناباد نیز گفت: 230 هزار هكتار از عرصه های طبیعی این شهرستان در وضعیت بحرانی و معرض فرسایش شدید بادی هستند و سالانه به طور متوسط پنج تا 10 درصد به اراضی بیابانی گناباد افزوده می شود.
حسین چمین دیسفانی اضافه كرد: استمرار معضل خشكسالی 10 سال اخیر موجب رشد بیابان زایی و كمبود رطوبت سطح خاك و شوری آبهای زیرزمینی در شهرستان شده است كه اگر جلو آن گرفته نشود در سالهای آینده پهنه بیشتری از منابع طبیعی این شهرستان با وضعیت بحرانی مواجه می شود.
وی گفت: رشد بیابان زایی از بیابان زدایی بمراتب بیشتر است و باید با نگاه اصولی راهكاری اساسی برای مهار این معضل اندیشید.
وی خاطرنشان كرد: سال گذشته 300 هكتار بیابان زدایی شامل كاشت نهال و بذر گیاهان در عرصه های منابع طبیعی گناباد صورت گرفت.
85 درصد از عرصه 5900 كیلومتر مربعی گناباد را عرصه های منابع طبیعی تشكیل می دهد.
استان خراسان رضوی 990 هزار هكتار عرصه جنگلی دارد كه 550 هكتار آن جنگل های دست كاشت است كه از سال 1345 تاكنون ایجاد شده است.
شهرستان گناباد در 287 كیلومتری مشهد و شهر كاخك در 20 كیلومتری گناباد واقع است.
2095/5132