به گزارش خبرنگار ایرنا گوزن زرد ایرانی گونه نادری از خانواده گوزن ، بزرگتر از شوكا و كوچكتر از مرال (دو گوزن دیگر بومی ایران) است .
حدود 50 سال گذشته گوزن زرد ایرانی از نظر اتحادیه جهانی حفاظت از گونه (IUCN) در معرض تهدید اعلام شد كه شكار بیرویه و از بین رفتن زیستگاهها منجر به كاهش شدید این جمعیت شده بود ، به طوری كه در سال 1335 تصور میشد كاملا منقرض شده است.
اما به طور ناگهانی بعد از سال 1335 تعداد 25 راس از گوزن زرد در اطراف منطقه دز و كرخه مشاهده شد و از همان سال احیای جمعیت این گونه در دستور كار قرار گرفت.
مشاهده دوباره این گونه فرصتی بود تا برای احیای گوزن زرد برنامهریزی شودو در همان سال با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب و نبود دشمن طبیعی برای این گونه منحصر به فرد ،جزیره اشك در پارك ملی دریاچه ارومیه به منظور احیای گوزن زرد ایرانی انتخاب شد.
بعد از افزایش تعداد جمعیت گوزن زرد در این منطقه ، انتقال تعدادی از این گونه به زیستگاه تاریخی شان در حوزه زاگرس در دستوركار مسوولان قرار گرفت .
در این راستا در طی چند سال گذشته نیز به منظور احیای گوزن زرد ایرانی در لرستان سه راس از گونه نادر به لرستان منتقل شد كه متاسفانه به دلیل عدم كارشناسی ونگهداری این گونه نادر در شرایط مناسب تنها یك راس گوزن زرد ایرانی نر در لرستان باقی مانده است .
این در حالی است كه در روزهای گذشته یك راس گوزن زرد ایرانی باردار در باغ وحش خرم آباد تلف شد و به جای تكثیر این گونه نادر در لرستان تنها گوزن زرد ماده دراین استان تلف شد.
این اتفاق ناخوشایند در حالی در استان رقم خورد كه سال گذشته نیز یك راس دیگر گوزن زرد به دلیل مارگزیدگی در این باغ وحش تلف شد .
مدیر كل حفاظت محیط زیست لرستان گفت : طی چند سال گذشته سه راس گوزن زرد ایرانی در جهت احیای این گونه نادر به باغ وحش استان منتقل شد و این در حالی بود كه شرایط نگهداری حیوانات در این محیط نامطلوب بود.
مهرداد فتحی بیرانوند با بیان اینكه شرایط كلی نگهداری در باغ وحش خرم آباد مورد تایید حفاظت محیط زیست استان نیست افزود: متاسفانه در روزهای اخیر یك راس گوزن زرد باردار در این باغ وحش به علت در معرض بازدید قرار داشتن و پرتاب سنگ از طرف افراد بازدید كننده دچار استرس و تلف شده است .
وی اظهار كرد : این گونه نادر در حالی در معرض بازدید گرفته است كه در روزهای آخر بارداری قرار داشته است و باید در شرایط مناسب تری نگهداری می شد.
وی بیان كرد: بر خلاف شایعات مبنی بر بیماری این حیوان ، بر اساس مكاتبات و پیگیری های حفاظت محیط زیست استان با دامپزشكی این گونه نادر به علت استرس و برخورد با دیواره های فنس دچار شكستگی گردن و تشنج شده است .
فتحی بیرانوند گفت: همچنین بر اساس اعلام كارشناس حیات وحش حفاظت محیط زیست استان گزارش دامپزشكی مبنی بر تشنج بر استرس این گونه نادر و تلاش جهت احیای آن مورد تایید قرار گرفته است .
***واگذاری باغ وحش خرم آباد به بخش خصوصی
مدیر كل حفاظت محیط زیست لرستان گفت:با توجه به نامناسب بودن شرایط نگهداری حیوانات در باغ وحش خرم آباد و نبود شرایط استاندارد لازم به لحاظ تغذیه و مكان نگهداری پیشنهاد می شود این باغ وحش به بخش خصوصی واگذار شود.
فتحی بیرانوند افزود: با توجه به اینكه ادارات دولتی به دلیل مشكل اعتبار توانایی ایجاد شرایط مناسب را ندارند طی نامه ای واگذاری این باغ وحش به بخش خصوصی تقاضا شده است.
وی ادامه داد: همچنین در مكاتبات انجام شده در مراحل مختلف از دامپزشكی استان تقاضای رسیدگی به منظور ایجاد شرایط مناسب تر به باغ وحش خرم آباد شده چراكه تاكنون با توجه وضعیت نامناسب در این باغ وحش سلامت حیوانات این محیط به خطر افتاده است .
وی بیان كرد :در حال حاضر پس از پیگیری های متعدد در راستای بهبود شرایط باغ وحش خرم آباد وضعیت تغذیه در این باغ بهتر شده ، اما باید تصمیم قطعی در راستای نگهداری باغ وحش خرم آباد اتخاذ شود.
وی ادامه داد : این در حالی است كه فضای نگهداری حیوانات مطابق با استاندارد نیست و به همین منظور در جهت بهبود شرایط با دامپزشكی استان چندین بار مكاتبه شده است .
*** تاریخچه گوزن زرد ایرانی در لرستان
بنابر این گزارش گونه زرد باردار ایرانی در حالی در روزهای اخیر در لرستان تلف شد كه در خرداد ماه سال گذشته یك راس گوزن زرد ایرانی بعد از 150 سال در لرستان متولد شد.
گوزن زرد ایرانی حدود 150 سال پیش در لرستان منقرض شده است ونسل آن به علل مختلف نظیر تخریب زیستگاه و شكار بی رویه به شدت رو به انقراض نهاد و متاسفانه از آن در لرستان فقط نام محلش به یادگار مانده بود .
مدیر كل حفاظت محیط زیست لرستان گفت : گوزن زرد ایرانی گونه ای است كه زمانی در سراسر جنگل های متراكم زاگرس و بیشه زارهای لرستان و خوزستان از جمله منطقه جنوبی خرم آباد بنام تنگ گازرده(گوزن زرد)و(گاو شماردر جنوب غربی خرم آباد)می زیسته است.
مهرداد فتحی بیرانوند افزود: بر اساس وجه تسمیه مذكور كه در زبان محلی به حضور حیوانات درشت اندام اشاره دارد بیانگر وجود این حیوان در استان لرستان می باشد، به طوریكه در ایام سابق با مشاهده این حیوان در مناطق یاد شده استان افراد بومی كه از نام علمی آن شناختی نداشته اند از آن به لحاظ رنگ زرد و جثه درشت در حد تیپ ظاهری گاو به آن گاو زرده گفته اند.
وی گفت : در راستای احیای این گونه ارزشمند از سال 1314تاكنون اقدامات موثری در دستور كار سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت ، تا بدینوسیله از انقراض گونه ای كه در گذشته پراكندگی وسیعی از شمال آفریقا تا عراق و تركیه داشته،و امروز فقط در ایران وجود دارد جلوگیری شود .
وی اظهار كرد :در سالهای گذشته تعداد سه راس گوزن زرد ایرانی از زیستگاه دشت ناز ساری به خرم آباد منتقل شد تا با همكاری دامپزشكی لرستان نسل این گونه ارزشمند در لرستان احیا شود.
وی تصریح كرد : متاسفانه تنها بازمانده این گوزن ها یك راس گوزن نر است .
7274
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۳
خرم آباد -ایرنا - نامناسب بودن شرایط نگهداری حیوانات در باغ وحش خرم آباد باعث تلف شدن یك راس گوزن زردایرانی باردار شد .