به گزارش خبرنگار ایرنا، بوته كنی گیاهان خوراكی در این شهرستان كه هر ساله از اسفند شروع می شود تا پایان فروردین ادامه دارد.
اشتیاق مردم گچساران برای مصرف گیاهان خوراكی به اندازه ای است كه بسیاری از افراد این گیاهان را برای دیگر فصول به صورت خشك شده یا فریز ذخیره می كنند.
باورهای غلطی مانند خاصیت درمانی گیاهان خوراكی مذكور در سال های اخیر میزان استقبال مردم از این گیاهان را افزایش داده است.
بسیاری از مردم برای تهیه گیاهان خوراكی راهی طبیعت شده یا آن را از دست فروش های دوره گرد خریداری می كنند.
گیاه شناس و پژوهشگر گیاهان گفت: بر اساس تحقیقات انجام شده بیماری زا بودن گیاه بیلهر، بن سرخ و جاشیر به اثبات رسیده است.
دكتر عزیزالله جعفری با اشاره به این كه كهگیلویه و بویراحمد از بالاترین آمارهای بیماری سرطان معده برخوردار است، افزود: تركیباتی در گیاه بیلهر وجود دارد كه یكی از عوامل بیماری سرطان است.
وی با یادآوری برخی باورها درباره اثربخشی گیاه بن سرخ در درمان بیماری سنگ كلیه در بین مردم تصریح كرد: این گیاه هیچ خاصیت درمانی ندارد.
گیاه شناس و عضو هیات علمی دانشگاه یاسوج بر ضرورت استفاده بهینه از ظرفیت های بالقوه طبیعی و خدادادی برای توسعه و رونق اقتصادی و اشتغال تاكید كرد و گفت: 40درصد از گونه های گیاهی موجود در كشور در كهگیلویه وبویراحمد رویش می شود.
جعفری افزود: 28 درصد از مجموع هفت هزار و 500 گونه گیاهان در كشور نیز در این استان رویش دارد.
وی اظهار كرد:دو هزار و 200گونه گیاهی در این استان وجود دارد كه 425 گونه آن دارویی است.
جعفری بهره وری اصولی در قالب فراوری گیاهان دارویی را راهكاری استفاده از این گنجینه های خدادادی به جای استفاده بی رویه ذكر كرد.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری كهگیلویه و بویراحمد گفت: بهره وری اصولی از منابع طبیعی مانند كشت گیاهانی مانند باریجه و آنغوزه، گشت زنی و حفاظت و فرهنگ سازی برای نگهداری از منابع طبیعی از برنامه های این اداره برای صیانت از جنگل ها و مراتع این استان است.
وی بیان كرد:20 گروه صیانت از منابع طبیعی از نیمه اول اسفند 94 تاكنون در حال حفاظت مراتع و پیشگیری از بوته كنی هستند.
عزت الله بهشتی فرد افزود: جریمه مالی هر ساقه بیلهر 40 هزار ریال است و افزون بر این جریمه های دیگری با مشاركت دستگاه های قضایی برای متخلفان در نظر گرفته می شود.
وی به حضور دو هزار و 400 نفر برای بوته كنی گیاهان خوراكی در طول یك روز در یكی از مناطق كهگیلویه و بویراحمد را یادآور شد و افزود: مشاركت تشكل های مردم نهاد و قشرهای مختلف مردم برای پیشگیری از بوته چینی بی رویه ضروری است.
وی به كمبود نیروهای انسانی غرقبان برای حراست از عرصه های طبیعی را یادآور شد و گفت: هر غرقبان 25 هزار جنگل و مرتع را صیانت می كند كه استاندارد آن چهار هزار هكتار برای هر نفر است.
وی بیان كرد: برخی گونه های گیاهان خوراكی این استان مانند بیلهر، كنگر، موسیر و بن سرخ درحال انقراض است.
بهشتی فرد به كشت گیاهان آنغوزه و باریجه در سال های اخیر در مراتع كهگیلویه و بویراحمد اشاره كرد و گفت: این امر نقش اثرگذاری در زندگی بهره برداران و جایگزینی برای بهره برداران داشته است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گچساران گفت: رسانه های ارتباط جمعی نقش اثرگذاری در پایداری منابع طبیعی دارند.
پرهام جلیلی افزود: اهالی رسانه و قلم با اطلاع رسانی درباره اهمیت صیانت از عرصه های طبیعی می توانند یاریگر مسئولان در كاهش تخریب منابع طبیعی باشند.
وی تصریح كرد: بهره گیری كارشناسان در امور ترویجی از این ظرفیت فرصت خوبی را برای مشاركت همگانی در امر صیانت از مواهب طبیعی فراهم می كند .
وی با اشاره به اهمیت جنگل ها در پایداری منابع آب،خاك و ایجاد فرصت های شغلی بیان كرد: جلب مشاركت های مردمی به ویژه همكاری تشكل های دوستدار منابع طبیعی گام دیگری برای پیشگیری از تخریب جنگل ها و مراتع است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گچساران ابراز كرد:كاشت درختان سازگار با آب و هوای منطقه برای احیای جنگل ها، پیشگیری از بهره وری بیشتر از ظرفیت مراتع با چرای بی رویه دام، فرهنگ سازی كاهش بوته كنی ، مبارزه با قاچاق چوب و ایجاد زیرساخت های مهار آب های سطحی با هدف كاهش فرسایش خاك از برنامه های در دست اجرا برای صیانت از جنگل ها و مراتع است.
جلیلی ابراز داشت: 320 هزار هكتار مرتع و 115 هزار هكتار جنگل در گچساران وجود دارد.
شهرستان 120 هزار نفری گچساران در جنوب غربی كهگیلویه و بویراحمد قرار دارد.
8143/6162/ 6075
تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۵
گچساران - ایرنا - مصرف بی رویه گیاهان خوراكی مانند بن سرخ، كارده، كنگر و موسیر در گچساران مخرب سلامت مردم و منابع ارزشمند گیاهی است.