تاریخ انتشار: ۳۰ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۰

تبریز-ایرنا- اصلاح ایرادهای بافت و آرایش چهره، هنری بی بدیل درپایتخت فرش جهان است؛ هنری كه تبریز را به میزبان فرش هایی از سراسر جهان برای جابه جایی رَج و اصلاحی هنرمندانه تبدیل كرده است.

باورش كمی سخت است اما كج سلیقگی بافندگان تابلوهای فرش در عرض چند دقیقه با دستان هنرمند این استادان آنچنان جلوه ای زیبا به خود می گیرد كه گویی وضوح چهره ها دستخوش معجزه این هنرمندان است.
رسول روفه گری مدرس دانشكده فرش تبریز این هنر را زائیده مهارت های استادهای مجرب فرش در تبریز دانست و گفت: در قالب این هنر استادان فرش با اصلاح اشتباه بافندگان، فرش هایی با جلوه هایی زیبا وارد بازار می كنند.
وی افزود: این استادان با تمامی فنون بافت فرش آشنا هستد و دانش نامه زنده فرش به شمار می روند.
وی كه نوه اصغر روفه گری- پدر روفه گری ایران- است، گفت: هنر جابه جایی رَج در اصلاح فرش به زبان محلی 'ایندیرمه' نامیده شده و كار بسیار حساس و دشواری است.
استاد جواد ستارنژاد از نخبگان فرش تبریز، چهره های كج و معوج تابلو فرش را سالیان سال در مدت زمانی كوتاه تر از اصلاح موی سر اصلاح كرده است.
این استاد كهنه كار فرش در تبریز می گوید: اصلاح صورت در تابلو فرش نیازمند تجربه كافی در روفه گری، نقاشی، رنگ شناسی، فرش بافی و طراحی است.
وی كه نقاشی چیره دست و طراحی ماهر در صنعت فرش است، افزود: از حدود 15 سالگی در كارگاه های فرش در تبریز كار كردم و با فرش عجین هستم اما هشت سال است كه دیگر نمی توانم كار كنم.
به گزارش ایرنا استاد جواد ستارنژاد متولد 1328 شمسی بوده كه سختی كار وی را در كهولت زود هنگام گرفتار كرده است تا پسر، وارث هنر پدر باشد.
مجید ستارنژاد فرزند این استاد برجسته فرش، معتقد است: فرشی كه با طرح و نقشه مناسب و زیر نظر كارشناسان بافته شود نیاز به رفو نخواهد داشت.
به گفته این جوان 35 ساله، استادهای بزرگ فرش در تبریز خانه نشین هستند و می توانند در بافت فرش نظارت كنند.
وی در حالی كه اصلاح یك چهره كوچك در یك تابلو فرش را در زیر زمین خانه استاد ستارنژاد در دست داشت، افزود: این كار به ذهن نقاد و تبحر در نقاشی نیاز دارد.
وی گفت: دانشجویان فرش در تبریز فقط به تحصیل علم اشتغال دارند در حالی كه فرش یك كار عملی است و كارشناس بودن در فرش با مدرك تحصیلی میسر نیست.
در همین حین درب منزل استاد جواد ستارنژاد به صدا در آمد و كمی بعد مردی با یك فرش در زیر بغل وارد اتاق كار شد.
حاضران به احترام استاد رستم شالی برخاستند و ادای احترام كردند؛ گویی خانه استاد ستارنژاد در تبریز مامن استادهای فرش تبریز است.
استاد رستم شالی یكی از برجسته ترین فرش بافان تبریز در بخش تابلو فرش و چهره است كه بدون نقشه و با نگاه به عكس، تابلو فرش بسیاری از شخصیت های سیاسی جهان را به سفارش خود آنان بافته است.
استاد رستم شالی اصلاح چهره در تابلو فرش را هنری بی نظیر دانست و گفت: از پنج سالگی به صورت اختصاصی در بافت تابلو فرش و چهره بافی فعالیت دارم اما اصلاح چهره را به عنوان هنری مكمل، قبول و تمجید می كنم.
رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی هم گفت: استادهایی كه اصلاح را برعهده دارند، سفیران گمنام فرهنگی در صنعت فرش تبریز هستند كه فرش های تولید شده را به نقطه ایده آل و آماده صادرات می رسانند.
جعفر موذن افزود: این هنرمندان برجسته در منازل خود كار می كنند و قابل شناسایی نیستند اما صاحبان هنری پنهان در شهر جهانی بافت فرش هستند.
به گزارش ایرنا اگرچه این هنر كه در خانه ها و از سوی استادهای كهنه كار فرش تبریز به درآمدی در حد گذران زندگی رسیده اما عشق به زیبایی شناسی است كه موجب حفظ و انتقال نسل به نسل این هنر شده است.
استعدادهای كم نظیر و ناشناخته ای در گوشه و كنار كلانشهر تبریز فعالیت هایی در بخش صنعت فرش دارند كه در صورت مشاركت در طرح های تیمی می توانند شاهكارهای هنری و ارزشمندی را در شان موزه های مطرح جهان تولید كنند.
گزارش از علیرضا فولادی
3072/518 /1596