ساري- ايرنا - يك كارشناس تغذيه، كم تحركي، بدغذا خوردن، مصرف زياد برنج و سرخ كردني ها و شيريني ها را مهمترين علت مازندراني ها بويژه زنان اين استان به بيماري ديابت عنوان كرد.

عالمه فرجي روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ايرنا، با بيان شعار هفته سلامت(1 تا 7 ارديبهشت) مبني بر مبارزه با ديابت، اظهار داشت: متاسفانه بسياري از بيماري هاي غيرواگير از جمله ديابت در دنيا در حال شيوع است و موجب افزايش مرگ و مير نيز شده كه كشور ايران و به تبع آن استان مازندران از آن مستثني نيست.
وي، 76 درصد بار بيماري ها را مربوط به بيماري هاي غيرواگير عنوان كرد و ادامه داد: مازندران جزو رتبه هاي نخست چاقي و ديابت از لحاظ شيوع است كه خود چاقي از عوامل مهم ابتلا به ديابت محسوب مي شود.
اين كارشناس تغذيه خاطرنشان كرد: از آنجا كه مازندران جزو استان هاي برتر در چاقي است، لذا افزايش ديابت در اين استان با كنترل وزن قابل مهار خواهد بود.
به گفته وي، مهمترين علل چاقي در زنان مازندران، كم تحركي، بدغذاخوردن، مصرف زياد سرخ كردني ها، شيريني جات بويژه شيريني هاي محلي، برنج و نان برشمرد و گفت: اگر چه برنج يكي از غذاهاي اصلي مردم مازندران است و در سبدغذايي استان جاي ويژه دارد، اما بايد به اندازه مصرف كنيم و در كنار آن تحرك بدني داشته باشيم.
فرجي ديابت را در دو نوع وابسته به انسولين وغير وابسته به انسولين برشمرد و گفت: ديابت نوع يك، ارثي و وابسته به دريافت انسولين است و افراد بالاي 30 سال به ديابت نوع دو مبتلا مي شوند كه اين امر به سبك زندگي، فعاليت بدني، نحوه تغذيه، استرس و مصرف دخانيات بستگي دارد.
وي اضافه كرد: با رژيم غذايي سالم و تحرك بدني در كنار دارو درماني و انسولين مي توان در كنترل ديابت كمك كرد. تحرك بدني بزرگسالان، نيم ساعت تا 45 دقيقه در روز همراه با ورزش شنا و دوچرخه سواري براي خانم ها و كشتي براي آقايان و براي كودكان يك ساعت توصيه مي شود.
اين كارمند مركز بهداشت ساري، كمترين تحرك را پياده روي متوسط دانست و درباره چگونگي تغذيه ديابتي ها گفت: بحث تغذيه مجموعه اي از توصيه هاي كلي است. بيماران ديابتي بايد كمتر روغن هاي سرخ كردني و كره هاي گياهي و بيشتر پخت آب پز، بخارپز و كباب پز استفاده كنند.
كاهش مصرف شيريني جات، شكر و قند توصيه بعدي اين كارشناس تغذيه به بيماران ديابتي بود و ادامه داد: بيشترين ميزان دريافت قند، شش قاشق چايخوري شكر در روز است كه البته برخي مواد غذايي نيز در خود قند دارند.
وي با تاكيد بر مصرف كم آب ميوه هاي صنعتي و نوشابه ها و دلسترها، از ديابتي ها خواست آرام تر غذا بخورند و لقمه ها را كاملا بجوند. مصرف آب در اين بيماران تا نيم ساعت بعد از غذا نباشد.
مصرف كمتر سس مايونز صنعتي و تهيه سس از ماست و آب غوره، خوردن تنقلات سالم مانند مغزيجات بدون نمك، مصرف دارچين و گزنه و شنبليله خشك براي كنترل ديابت، خوردن ماهي حداقل دوبار در هفته، خوردن گوشت قرمز حداكثر يك بار در هفته از ديگر توصيه هاي اين كارشناس تغذيه به بيماران ديابتي است.
وي اضافه كرد: دوز مشخص براي مصرف دارچين، شنبليله و گزنه وجود ندارد اما مردم مي توانند همانند ديگر ادويه ها و چاشني هايي كه در غذا به كار برده مي شوند، از اين گياهان استفاده كرد.
فرجي با تاكيد بر مصرف ميوه ها و تعداد وعده هاي غذايي بيشتر، تصريح كرد: بهتر است بيماران ديابتي وعده هاي غذايي بيشتر با حجم كمتر داشته باشند و حتما چند بار در روز از ميوه ها و سبزيجات تازه استفاده كنند.
اين كارشناس تغذيه يادآور شد: تحرك بدني، تغديه سالم، تعادل و تنوع بين غذا و اندازه گيري دوره اي قند خون از مهمترين عوامل در پيشگيري و كنترل ديابت است.
به گزارش ايرنا، طبق آمار 13 درصد از جمعيت ايران به ديابت نوع اول و دوم مبتلا هستند؛ 13 درصد نيز در معرض خطر اين بيماري قرار دارند.
براساس آمار رسمي دانشگاه علوم پزشكي مازندران 54.4 درصد جمعيت 15 تا 64 سال مازندران دچار اضافه وزن و چاقي هستند كه اين استان را در رديف نخست رتبه بندي استان هاي مبتلا به چاقي قرار داده است.
در آمار ديگري كه از جمعيت 2 ميليون و 641 هزار نفري زير پوشش دانشگاه علوم پزشكي مازندران استخراج شده، بيش از يكصد هزار بيمار ديابتي شناسايي شده اند. دست كم 14 مركز براي كنترل بيماري ديابت در استان فعاليت دارد.
7329/1899