به گزارش ايرنا، ناباروري به ناتواني يك زوج در باردار شدن پس از يك سال رابطه جنسي بدون جلوگيري از بارداري گفته مي شود كه علل آن مي تواند مربوط به زن يا مرد و يا هردو آن ها باشد.
طي دو دهه اخير گام هاي بلندي در رابطه با تشخيص و درمان ناباروري برداشته شده و بيش از 70 درصد از زوج هاي نابارور با استفاده از روش هاي موجود صاحب فرزند شده اند كه در ميزگرد ايرنا به دلايل ناباروري زنان و مردان و راه هاي درمان آن پرداخت شده است.
***عوامل و دلايل نازايي
فلوشيپ نازايي و جراح و متخصص زنان و زايمان در اين خصوص گفت: به زوجيني كه بعداز يكسال از ازدواج، حاملگي نداشته باشند نابارور گفته مي شود و اين موضوع در دنيا و در كشور ما نيز در حال افزايش است.
دكتر ليدا حيدري با بيان اينكه عوامل مختلفي براي افزايش ناباروري ذكر مي شود، ادامه داد: افزايش سن ازدواج، عوامل محيطي و آلودگي هاي محيطي از جمله دلايل دخيل در ناباروري است.
وي اضافه كرد: علل ناباروري مربوط به زوجين بطور معمول به نسبت 60 به 40 درصد بين زن و شوهر و در برخي موارد 50 به 50 بين خانم و آقا است.
حيدري با بيان اينكه مشكلات لوله هاي رحمي از مهمترين مسايلي است كه در نازايي زنان اثرگذار هستند، ادامه داد: گرفتگي لوله ها در اثر عفونت هاي مختلف، عدم تشكيل لوله ها بطور مادرزادي و چسبندگي هاي مختلفي كه در داخل لگن ايجاد مي شود باعث ناباروري مي شود.
وي گفت: يكي ديگر از علل شايع ناباروري زنان مربوط به ناهنجاري هاي تخمداني است كه شايع ترين آنها سندرم 'تخمدان پلي كيستيك' است كه يك سوم بانوان ممكن است مبتلا به اين سندرم باشند.
رئيس بيمارستان 29 بهمن تبريز با اشاره به عوامل متعدد ناباروري در بانوان اظهار كرد: از جمله اين عوامل مي توان به تشكيل آلت تناسلي خارجي زنان كه مانع ورود اسپرم به واژن مي شود اشاره كرد كه سندرم هاي متعددي وجود دارد كه سندرم 'ركي تانسكي' از جمله اين سندرم هاست.
وي اظهار كرد: ناهنجاري ها و عفونت هاي مختلف در بخش دهانه رحم 'سرويكس' و يا عوامل ديگري كه بر دهانه رحم تاثير گذار هستند از نفوذ اسپرم به دهانه رحم جلوگيري مي كند كه ناهنجاري هاي مادرزادي نيز در اين خصوص تاثير گذار است.
حيدري اضافه كرد: در گذشته برخي داروها تاثير مستقيم بر اين بيماري ها مي گذاشتند كه خوشبختانه توليد و عرضه اين داروها حذف شده و در زمان كنوني شاهد اين ناهنجاري ها نيستيم.
وي با اشاره به ناهنجاري هاي مادرزادي رحم مانند 'سندرم آشرمن' كه باعث تخريب آندومتر رحمي مي شود، افزود: عوامل بيوفيزيكال و بيوشيميايي كه در داخل آندومتر اتفاق مي افتد مي تواند مانع از جايگزيني رحم در داخل رحم شود.
اين فلوشيپ نازايي اضافه كرد: سندرم تخمدان پلي كيستيك (PCO) انواع مختلفي دارد كه در حالت خفيف، بيمار هيچ علامتي ندارد و در سونوگرافي هاي اتفاقي امكان تشخيص وجود دارد، اين سندرم در نوع متوسط و شديد با علايم متفاوتي ظاهر مي شود كه در سونوگرافي تخمدان ها نسبت به حالت عادي بزرگتر و حاوي فوليكول هاي ريز در دور تخمدان هستند.
وي با اشاره به عوامل بيوشيميايي موثر بر درمان نازايي گفت: برهم خوردن نسبت هورمن هاي زنانه LH و FSH، هورمن پورولاكتين بالا و هورمون هاي ديگر همچون تيروييد در نازايي تاثيرگذار است.
حيدري تاكيد كرد: چسبندگي هايي كه در اثر آندومتيوز ممكن است ايجاد شود و يا عفونت هايي كه منجر به چسبندگي هاي لگن شود مي تواند باعث نازايي شود، و لوله هاي فالوپ نتوانند كار خود را در تخمك گيري از تخمدان ايفا كنند.
وي گفت: يكي از ديگر علل نازايي مي تواند سانترال باشد و هدايتي كه از مغز به طرف تخمدان بايد ايجاد شود دچار مشكل مي شود و درست عمل نمي كند.
جراح و متخصص بيماري هاي زنان و زايمان خاطرنشان كرد: 15 درصد نازايي بانوان بدون علت و گاه ممكن است برخي سندرم هاي ژنيتيكي در آن دخالت داشته باشد.
متخصص جراحي كليه، مجاري ادراري (تناسلي و نازايي) نيز در خصوص دلايل و عوامل نازايي مردان گفت: 30 تا 40 درصد نازايي ها مربوط به عوامل زنانه باشد و 20 تا 30 درصد مربوط به عوامل مردانه و بقيه علت مشترك دارند.
دكتر حسن حسن زاده افزود: 31 درصد علل مردانه ناشناخته است و در بررسي هاي هورموني ،آزمايشگاهي و ژنيتيكي دليل اصلي نازايي شناسايي نمي شود و 23 درصد مربوط به واريكوسل است.
وي با بيان اينكه واريكوسل بيماري بسيار شايع در مردان جوان است كه 18 درصد افراد را شامل مي شود، ادامه داد: بستگي به شدت بيماري در برخي موارد نياز به عمل جراحي دارد كه بدون جراحي اسپرم سازي خوبي نخواهد داشت.
عضو انجمن جراحان كليه اروپا اظهار كرد: 10 درصد نازايي هاي مردان مربوط به انسداد هاي مكانيكي مجاري انزالي است كه اين انسداد ها مي تواند بصورت مادرزادي يا اكتسابي و يا بر اثر عفونت ها انسداد صورت گرفته باشد.
وي اضافه كرد: از ديگر عوامل نازايي مي توان به عوامل هرموني، مشكلات مغزي بصورت مادرزادي و يا اكتسابي و يا اعمال جراحي تصادفي كه در آن قسمتي از مغز آسيب ديده و موجب عدم ترشح هورمون هاي مربوطه شود.
حسن زاده با اشاره به عوامل ايمونولوژيك كه موجب مي شود اسپرم سازي بصورت خيلي كم و با حركت هاي بسيار كم رخ دهد افزود: اين موارد در كساني كه در بچگي عمل جراحي و پيچش بيضه داشته و يا دستكاري در بيضه هاي آنها شده است، موجب توليد آنتي بادي ضد اسپرم در خون فرد شده و در بزرگسالي موجب نازايي مي شود.
اين متخصص جراحي كليه و مجاري ادراري (نازايي، تناسلي) افزود: در سال هاي اخير تاثيرعوامل محيطي در نازايي رو به افزايش است كه مي توان به اشعه ها و پرتوهاي مضر همچون ايكس، گاما، امواج وايفاي و موبايل ها اشاره كرد.
وي اظهار كرد: از ديگر عوامل شايعي كه در سال هاي اخير شيوع آن رو به افزايش است مصرف مواد مخدر و توهم زا، الكل و سيگار است كه در بافت بيضه تاثير بسيار مخربي دارد.
حسن زاده با اشاره به تاثير مواد دارويي و صنعتي بر نازايي گفت: بيشتر افراد ورزشكار جهت زيبايي و يا دوپينگ در مسابقات از مواد دارويي و صنعتي استفاده مي كنند كه بيشتر تركيبات اين داروها آندروژن بوده و در بافت بيضه اثر ضد باروري داشته و ميزان باروري اسپرم را بسيار كم مي كند.
وي با اشاره به تاثير عوامل ساختماني بيضه ها در نازايي اظهار كرد: انجام جراحي بر روي بيضه و يا كوچك بودن مادرزادي بيضه ها مي تواند موجب نازايي و كمبود اسپرم شود.
*** تشخيص و ارزيابي بيماري
فلوشيپ نازايي و جراح و متخصص زنان و زايمان گفت: براي ارزيابي زوج نابارور زمان خاصي لازم نيست و هر موقع كه تصميم به باروري و فرزند آوري گرفتند توسط پزشك متخصص ارزيابي شروع مي شود
دكتر ليدا حيدري با بيان اينكه سن بيمار بسيار مهم است، افزود: در مواقعي كه سن بيمار بالاست در اولين مراجعه به پزشك ارزيابي ها شروع مي شود.
وي ادامه داد: ارزيابي اوليه شامل گرفتن شرح حال بيمار، معاينه فيزيكي، درخواست آزمايشات، سونوگرافي، هيستروسالپنگوگرافي براي بررسي لوله ها، آزمايشات هورموني و درخواست اسپرموگرام است.
وي گفت: اگر با انجام ارزيابي هاي اوليه علت نازايي مشخص نشد اقدامات بعدي براي بيماران انجام مي شود كه يكي از اين اقدامات لاپاراسكوپي تشخيصي براي بانوان و شروع روش هاي كمك باروري (ART) است.
وي تاكيد كرد: تغيير روش زندگي، انجام ورزش هاي هوازي، پياده روي و همچنين كاهش وزن تاثير بسزايي در باروري دارد.
متخصص جراحي كليه، مجاري ادراري (تناسلي و نازايي) گفت: بررسي هاي اوليه مردان شامل شرح حال معاينه فيزيكي و آزمايش آناليز اسپرم است كه اگر مشكلي در بيضه هاي مرد وجود داشته باشد در مراحل اوليه تشخيص داده شود.
دكتر حسن حسن زاده افزود: براي ارزيابي بيشتر سونوگرافي بيضه و مجاري انزالي انجام مي شود؛ همچنين اگر در آزمايش آناليز اسپرم مشكلي ديده شود از تست هاي هورموني و بررسي هاي ژنتيك كمك گرفته مي شود تا مشخص شود در خون بيمار آنتي بادي اسپرم وجود دارد و يا مشكلات ژنتيكي دارند.
فلوشيپ نازايي و جراح و متخصص زنان و زايمان گفت: نخستين اقدام بعد از تشخيص، رفع علت ناباروري است و يكي از موارد شايعي كه باعث ناباروري مي شود تخمدان هاي پلي كيستيك و بسته بودن لوله هاي رحمي در بانوان است.
دكتر ليدا حيدري افزود: اگر بيمار سندرم پلي كيستيك داشته باشد، براي درمان القاي تخمك گذاري با داروهايي با دوز پايين و كمترين عارضه است و اگر پس از سه دوره درمان به نتيجه نرسيديم و يا فوليكول مناسب و ارزشمند وجود نداشت با استفاده از داروهاي رده بالا به القاي تخمك گذاري اقدام مي كنيم.
وي ادامه داد: اگر بعد از سه دوره استفاده از اين داروهاي دوز بالا براي تحريك تخمگذاري نيز به نتيجه نرسيديم از روش هاي كمك باروري شامل آي يو آي (IUI ) و آي وي اف (IVF) اقدام به درمان بيمار مي كنيم.
حيدري با بيان اينكه قبل از شروع آي يو آي بايد از باز بودن لوله ها و عملكرد خوب لوله ها مطمئن باشيم، گفت: در روش آي يو آي بعد از اينكه فوليكول هاي مناسب ايجاد شد، اسپرم همسر را در آزمايشگاه با روش هاي مختلف شستشو داده و اسپرم هاي سالم و متحرك را از طريق ابرازهاي مناسب داخل حفره اندومتر تزريق مي كنيم.
وي اضافه كرد: اگر بعد از سه دوره انجام آي يو آي نتيجه اي حاصل نشد و يا لوله هاي بيمار بسته بود و يا هر علت ديگري همچون اسپرم ناكافي باشد، آي وي اف انجام مي شود.
رئيس بيمارستان 29 بهمن تبريز ادامه داد: طول درمان در روش 'آي وي اف' يك تا يك و نيم ماه است و براي بيمار در اين مدت از داروهاي مختلف تزريقي اقدام به تحريك تخمك گذاري كرده و وقتي اندازه تخمك ها به اندازه مورد دلخواه رسيد در اتاق عمل اقدام به تخمك گيري كرده و در آزمايشگاه ART اسپرم هاي گرفته شده به داخل تخمك تزريق مي شود.
وي اظهار كرد: پس از تشكيل جنين دو يا سه روز و در برخي مواقع پنج روز بعد از تزريق، به وسيله كاتتر مخصوص جنين ها را داخل حفره آندومتر قرار مي دهيم.
حيدري تاكيد كرد: تخمك هاي بدست آمده مساوي با فوليكول يا جنين نيست چون در سير انجام اين مراحل تخمك ها ممكن است جواب ندهد.
وي خاطرنشان كرد: درصد موفقيت در اين روش بستگي به مراكز مختلف و شرايط جسمي و روحي زوجين بين 30 تا 50 درصد است كه شرايط روحي بيمار بسيار مهم و تاثيرگذاراست.
متخصص جراحي كليه، مجاري ادراري (تناسلي و نازايي) گفت: پس از شناسايي عوامل مردانه زوج نازا، مي توان با انجام كارهاي ساده همچون حذف كارهاي محيطي و يا عوامل سومصرف دارو ها با قطع دارو، الكل، سيگار و مواد توهم زا مي توان اسپرم سازي را بهبود بخشيد و منجر به باروري نرمال شود.
دكتر حسن حسن زاده ادامه داد: افرادي كه در مكان هاي بسيار گرم كار مي كنند تغيير شغل مي تواند منجر به بهبود اسپرم سازي شود ولي در بعضي از موارد نيازمند تجويز دارو براي بهبود اسپرم سازي هستيم.
وي افزود: در بيماري هايي همچون واريكوسل كه شايع ترين بيماري در بين مردان است با انجام عمل جراحي مي توان اسپرم سازي را تا 80 درصد بهبود بخشيد و منجر به باروري طبيعي در زوجين شود.
حسن زاده با بيان اينكه اگر با تجويز دارو جواب گرفته نشود از تكنيك هاي كمك باروري (ART) استفاده مي شود، اظهار كرد: در كساني كه تعداد و سرعت حركت اسپرم كم است، شستشوي اسپرم موجب بهبود حركت و افزايش تعداد اسپرم مي شود كه منجر به موفقيت آي يو آي مي گردد.
وي گفت: در مواردي كه اختلال اسپرم سازي بسيار شديد است و 'آي يو آي' جواب نمي دهد مي توان از روش آي وي اف استفاده كرد.
عضو انجمن جراحان كليه اروپا اضافه كرد: در مواردي كه در نمونه آنها اسپرم وجود ندارد با پيشرفت تكنيك هاي جراحي و ناباروري در 20 سال اخير توانسته ايم با انجام اعمال جراحي و اصلاح مجاري وازدفران و كيسه هاي مني ساز بالاي 70 درصد اين افراد بارور مي شوند و مي توانند از خودشان بچه دار شوند.
وي خاطرنشان كرد: با استفاده از تكنيك هاي جراحي برداشت اسپرم از مجاري انزالي و بيضه استخراج اسپرم انجام و تحويل واحد آزمايشگاه شده است كه انجام آي وي اف سبب باروري زوجين مي شود.
*** لقاح خارج از رحم، گزينه اي براي درمان نازايي
دكتراي جنين شناسي و بافت شناسي نيز در اين خصوص گفت: در مراكز ناباروري آزمايشگاه ART به معني كمك براي درمان ناباروري وجود دارد كه در اين واحد آزمايشگاهي با استفاده از ابزار ها و تكنيك هايي موجود اگر زوجين بصورت طبيعي يا با تكنيك آي يو آي احتمال درمان نازايي وجود نداشت، به دليل قدرت باروري پايين اسپرم ها با استفاده از تكنيك هاي آزمايشگاهي به جنين دسترسي پيدا مي كنيم.
دكتر مسعود ملكي ادامه داد: با انجام تخمك گيري از تخمدان توسط پزشك فوق تخصص زنان زايمان و تحويل آن به آزمايشگاه و همچنين دريافت اسپرم بصورت انزال طبيعي و يا از طريق عمل جراحي در اين آزمايشگاه، اقدامات لازم انجام مي شود.
وي اظهار كرد: در اين آزمايشگاه با استفاده از محلول هاي مخصوص ظرفيت لقاح اسپرم ها افزايش داده شده و سپس با استفاده از ميركوسكوپ ميكروانجكشن اسپرم ها را مستقيما داخل تخمك تزريق مي كنيم.
دكتراي جنين شناسي و بافت شناسي گفت: با اين تكنيك تمامي عواملي كه مي تواند مانع رسيدن اسپرم به تخمك و عمل لقاح شود پشت سر گذاشته مي شود ولي باز با اين تكنيك همه مشكلات حل نمي شود، زيرا كه پس از رفع مشكل رسيدن اسپرم به تخمك، بقيه موارد ژنتيك و اپي ژنتيك نيز تاثيرگذار است.
وي اضافه كرد: با تشكيل سلول هاي تخم بعد از سه روز به رويان هشت سلولي دست مي يابيم و با توجه به صلاحديد متخصصان بيش از اين نيز به مرحله بلاستو سيست برسيم.
ملكي ادامه داد: در روزهاي سه تا پنجم كه جنين هاي سالم بدست آمد، چون تحريك تخمك گذاري بيش از حالت طبيعي و تعداد جنين هاي بدست آمده بيشتر از حد نرمال است، تعدادي از جنين هاي سالم را براي نوبت بعدي درمان ذخيره سازي مي كنيم.
وي افزود: با استفاده از محلول هاي خاص، جنين هايي را كه انتقال نمي دهيم منجمد كرده و در تانك ازوت در دماي منهاي 196 درجه سانتيگراد نگهداري مي كنيم.
دكتراي جنين شناسي و بافت شناسي گفت: در روز سوم رشد و نمو رويان، اگر رحم مادر آمادگي لازم را داشته باشد با استفاده از كاتتر ويژه، رويان هاي مناسب را به تعداد سه يا چهار مورد و حتي كمتر انتقال مي دهيم، چون بيشتر از اين تعداد مي تواند حاملگي چند قلو اتفاق بيافتد.
وي اظهار كرد: به دليل اينكه تعدادي از اين رويان ها سقط مي شود براي بالا بردن شانس حاملگي تا سه مورد را انتقال مي دهيم و اگر در بار اول حاملگي اتفاق نيفتاد دفعات بعد جنين هاي فريز شده را انتقال مي دهيم.
ملكي ادامه داد: عمل ميكرو انجكشن با نرخ موفقيت 30 درصد انجام مي شود و بعد از تزريق اسپرم به داخل تخمك بقيه مراحل رشد و نمو به دست ژنتيك و اپي ژنتيك است و اگر در اين قسمت مشكلي وجود نداشته باشد رويان هاي مناسبي بدست خواهد آمد.
وي خاطرنشان كرد: در مواردي كه والدين داراي بيماري خاص هستند با استفاده از تشخيص ژنتيكي بيش از لانه گزيني (پي جي دي) مي توان يكي از سلول هاي رويان را در آورد و از نظر ژنتيكي و وجود ناهنجاري خاص ژنتيكي مورد بررسي قرار داد و جنين ناسالم را در اين مرحله حذف كرد.
دكتراي جنين شناسي و بافت شناسي گفت: در مواردي نياز به ذخيره سازي اسپرم و تخمك (سلول هاي جنسي) در افرادي كه ممكن است تحت شيمي درماني و مصرف داروهاي شيميايي قرار گيرند، وجود دارد.
*** ريشه هاي روان تني ناباروري
روانپزشك فوق تخصصي روان تني نيز با بيان اينكه بر اساس آمار سازمان بهداشت جهاني 10 تا 15 درصد زوج ها در دنيا نابارور هستند، گفت: ناباروري يكي از معضلات اساسي جهاني است به طوري كه بيشتر از 80 ميليون زوج در دنيا نابارور هستند.
دكتر 'زهرا موسوي' افزود: ناباروري از نظر رواني و اجتماعي آسيب هاي زيادي بر زوجين وارد مي كند و طبق آخرين مقالات روانپزشكي اين آسيب ها بعد از به دنيا آمدن فرزند كمتر نمي شود بلكه شكل و رنگ آن تغيير پيدا مي كند.
وي ادامه داد: تعداد زوج هاي نابارور در دنيا كم نيست و آسيب هاي رواني و اجتماعي آن در جهان بسيار است و دليل اصلي اين آسيب ها در كشورهاي آسيايي و اسلامي اين است كه رسميت شناخته شدن يك ازدواج و حتي هويت يك زن با تولد فرزند شكل مي گيرد و در اين مناطق آسيب ها شديد تر است.
وي كه يكي از سه روانپزشك اين رشته فوق تخصصي در كشور است، اظهار كرد: ضروري است تمام زوجيني كه با مشكل ناباروري روبرو مي شوند حتما تحت يك مشاوره روانپزشكي قرار گيرند، زيرا كه خيلي از اين نابارواري ها منشا نامعلومي دارند و در بسياري از مواردي كه دليل نامشخص است مي تواند به روان فرد دلالت داشته باشد.
وي گفت: در برخي مصاحبه ها متوجه مي شويم كه زوجين در طي سال هاي زياد ازدواج رابطه نداشته اند و اگر نيز اين رابطه وجود داشته، به دليل اختلالي به نام 'واژينسموس' نزديكي بطور كامل صورت نگرفته است.
موسوي ادامه داد: در زمان گرفتن شرح حال نيز گاه در سابقه افراد با سوءاستفاده هاي جنسي مواجه مي شويم كه اين افراد دچار اختلال پسا سانحه شده اند و كابوس هاي وحشتناكي مي بينند و هر وسيله و موضوع مرتبط با مسايل جنسي آنها را آشفته مي كند و به همين دليل حتي از تخت معاينه نيز ترس دارند.
وي با اشاره به انواع اختلالات روانپزشكي گفت: از جمله اين اختلالات مي توان به اختلالات اضطرابي و افسردگي اشاره كرد كه به دليل وجود نوروترنس ميترهاي موجود در مغز باعث مي شود كه سيكل و تعادل هورمون هاي جنسي بهم بخورد و در نتيجه بارداري با مشكل مواجه شود.
روانپزشك فوق تخصصي روان تني اظهار كرد: در برخي موارد در شرح حال هاي گرفته شده متوجه مي شويم كه يكي از زوجين مصرف مواد مخدر دارد كه اين موجب مي شود در تمام قسمت هاي سيكل جنسي اختلال ايجاد شود و كاهش ميل جنسي، اختلال در نعوذ و انزال داشته باشد.
وي اضافه كرد: يكي ديگر از مشكلاتي كه در مصاحبه ها با آن مواجه مي شويم اين است كه يكي از زوجين دچار اختلال هويت جنسي است و سال هاست با هويت خود مشكل داشته و به تغيير جنسيت مي انديشد از اين رو رغبتي به بچه دار شدن ندارد.
موسوي افزود: از ديگر مشكلات اختلالات نوع و رژيم تغذيه فردي است، گاه افراد با رژيم هاي طولاني مدت و سختي كه مي گيرند دچار قطع قاعدگي بيش از سه ماه مي شوند و در باروري نيز با مشكل مواجه مي شوند.
وي ادامه داد: بررسي شغل و محيط كاري بيمار از ديگر موضوعاتي است كه در نازايي توسط روانپزشك مورد بررسي قرار مي گيرد؛ براي مثال فردي كه تمام مدت در محيط بسيار گرم كار مي كند و يا تمام مدت نشسته است از نظر جسمي براي مردان مشكل ايجاد مي كند.
وي اظهار كرد: از ديگر مواردي كه از نظر روانپزشكي بايد به آن پرداخت، ارائه مشاوره قبل از اهداي تخمك و جنين و رحم هاي اجاره اي است كه مشاوره هاي بسيار پيچيده اي است.
روانپزشك فوق تخصصي روان تني تاكيد كرد: كساني كه مي خواهند تخمك و جنين و يا اجاره رحم داشته باشند ضروري است به مراكز ناباروري مراجعه كنند تا از هر نظر توسط يك تيم پزشكي متخصص غربال شده و تمام اختلالات روانپزشكي و شخصيتي افراد بررسي شود.
وي خاطرنشان كرد: بيش از 60 درصد مسايل شخصيتي در افراد از طريق ژنتيك منتقل مي شود؛ در مراكز ناباروري، آي كيو و هوش دهنده ها، روابط بين فردي افراد و زناشويي زوجين بررسي مي شود تا متوجه شويم فرزند پس از به دنيا آمدن در چه محيطي زندگي خواهد كرد.
وي ادامه داد: در مواردي كه سنين اهداكنندگان بالا باشد از نظر شناخت هم مورد بررسي قرار مي گيرد، زيرا اگر فرد در مرحله شروع آلزايمر و اختلالات شناختي باشد گزينه مناسبي براي گرفتن جنين نيست.
موسوي افزود: از موارد ديگري كه بررسي و تاكيد داريم ناشناس بودن زوج هاي تخمك دهنده و گيرنده است براي اينكه از نظر حقوقي، شناس بودن مسايل زيادي را در پي خواهد داشت.
وي گفت: در گزينه رحم اجاره اي بايد ظرفيت فردي كه رحم خود را اجاره مي دهد ارزيابي شود تا مشخص شود آيا مي تواند از جنين دل بكند و يا مكانيزم هاي دفاعي براي جدايي از فرزند را نداشته باشد.
روانپزشك فوق تخصصي روان تني افزود: اكثر افرادي كه با مشكل ناباروري مواجه هستند معتقدند رابطه جنسي به صرف بچه دار شدن است و اكنون كه بچه دار نمي شوند نبايد با هم ارتباط داشته باشند.
وي ادامه داد: يكي از موضوعاتي كه رابطه جنسي را مهم مي كند ايجاد گرميت بين زوجين است و وقتي رابطه اي گرم وجود نداشته باشد نمي تواند محيطي مساعدي براي پرورش فرزند فراهم شود.
از: مينا بازگشا
6120/518
تاریخ انتشار: ۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۵
تبريز- ايرنا- هر چند بر اساس آمار غيررسمي ناباروري در 10 تا 15 درصد از زوج ها ديده مي شود، اما به گفته متخصصان با توسعه علم پزشكي و پيشرفت تكنولوژي ها، اكثر نازايي ها قابل درمان است.