آنكارا – ایرنا – شركت 'روس اتم' كه در حال ساخت اولین نیروگاه هسته ای تركیه است ،به دنبال بروز بحران در روابط آنكارا – مسكو، تردیدهایی در خصوص سرنوشت این پروژه 20 میلیارد دلاری ایجاد كرده و می خواهد 49 درصد سهام این نیروگاه هسته ای را به بخش خصوصی بفروشد.

خبرگزاری آناتولی تركیه به نقل از مسئولین شركت سهامی نیروگاه هسته ای 'آك كویو' كه از سوی شركت دولتی روس اتم تاسیس شده است، گزارش داده است كه روسیه به خاطر مشكل تامین مالی این پروژه چنین تصمیمی را اتخاذ كرده و یك شركت ساختمانی بزرگ تركیه موسوم به شركت ساختمانی 'جنگیز' آمادگی خود را برای خرید این سهام اعلام كرده است.
تركیه طی قراردادی ساخت اولین نیروگاه هسته ای خود را به روسیه واگذار كرده است. تركیه برای احداث این نیروگاه سرمایه گذاری نمی كند و تمامی نیروگاه توسط روسها ساخته و راه اندازی خواهد شد.
روسیه با 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری در این نیروگاه برق تولیدی را به تركیه خواهد فروخت و بعداز یك دوره بهره برداری، این نیروگاه را به تركیه واگذار خواهد كرد.
كارشناسان انرژی با اشاره به اینكه 100 درصد سهام شركت سهامی نیروگاه هسته ای آك كویو متعلق به روسیه است، می گویند در این راستا روسیه اختیار دارد كه بخشی از سهام خود را به بخش خصوصی واگذار كند. اما همین كارشناسان از تاثیرپذیری روند ساخت نیروگاه از انتقال قریب به نصفی از سهام شركت به بخش خصوصی ابراز نگرانی كرده اند.
قرارداد احداث نیروگاه هسته ای در سال 2010 میلادی منعقد شده است. روسیه قرار است در مجموع چهار رآكتور اتمی به ظرفیت تولید 4800 مگاوات در آك كویو احداث كرده و حداكثر تا 2023 میلادی این نیروگاه را راه اندازی كند.
اقدام تركیه در 24 نوامبر سال گذشته در سرنگونی جنگنده روسیه در مرز سوریه با ادعای اینكه حریم هوایی این كشور را نقض كرده است، روابط آنكارا – مسكو را كه در سطح بسیار خوبی در حال توسعه بود، به شدت تحت تاثیر قرار داده و روسیه یك سری اقدامات تنبیهی در خصوص تركیه به اجرا گذاشته است.
در كنار این كاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی و برخی تحریم های غرب ، اقتصاد روسیه را وارد تنگنا كرده و روسیه در اجرای برخی پروژه های بزرگ برون مرزی خود نیز با دشواری روبرو شده است.
خاورم/2011**1579