نشست صلح يمن ميان «هيات ملي» متشكل از نمايندگان انصارالله، طرفداران «علي عبدالله صالح» رييس جمهوري پيشين و ديگر گروه هاي موئتلف و نيز «هيات رياض» شامل نمايندگان گروه هاي مورد حمايت سعودي ها از روز پنجشنبه دوم ارديبهشت با نظارت «اسماعيل ولد الشيخ احمد» نماينده ويژه سازمان ملل در امور يمن، در كويت آغاز شد. اين گفت وگوها ابتدا قرار بود از روز دوشنبه سي ام فروردين برگزار شود اما پايبند نبودن ائتلاف كشورهاي عربي به آتش بس، اين نشست را به تاخير انداخت. به رغم گذشت چند روز از آغاز گفت وگوها و افزايش اميدواري براي دستيابي به توافق جامع اما هنوز خبر خشنود كننده اي از اين نشست انتشار نيافته است.
گزارش پيش رو به مهمترين محورهاي خبري- تحليلي رسانه هاي عرب زبان درباره گفت وگوهاي صلح يمن طي روزهاي گذشته مي پردازد.
** تلاش براي جبران ناكامي هاي ميدان نبرد در نشست كويت
تارنماي «البديل» مصر با اشاره به ناكامي هاي عربستان در جنگ يمن و محقق نشدن خواسته هاي اين كشور، گفت وگوهاي هيات يمني و عربستاني را در كانون توجه قرار داد و تلاش هيات رياض براي جبران شكست هاي ميدان جنگ را برجسته كرد.
اين تارنماي مصري، سوم ارديبهشت در گزارشي به قلم «محمود هدير» با عنوان «گفت وگوهاي كويت و انتظار يمن براي پايان جنگ و پشت سرگذاشتن چالش ها»، نوشت: با وجود اطمينان بخشي ها و وعده هايي كه به هيات يمن داده شده است تا در نشست شركت كند اما ائتلاف كشورهاي عربي به سردمداري عربستان هنوز هم چشم طمع دارد تا از آتش بس سوءاستفاده كند. هدف هيات رياض از برگزاري نشست كويت، دست يافتن به پيروزي در ميدان نبرد است.
به نوشته اين رسانه، هيات يمني هنوز هم از ادامه شيوه گزينشي در برخورد با تصميم هاي سازمان ملل متحد رنج مي برد. به باور اين هيات، طرف ديگر مذاكره تلاش مي كند همان سناريو نشست ژنو براي حل بحران سوريه را در كويت هم تكرار كند. هيات عربستان در گفت وگوهاي كويت در انديشه رسيدن به هدف هايي است كه در ميدان جنگ به آن نرسيده است.
برپايه گزارش البديل، گفت وگوها همچنين در جريان است و براي رسيدن به راه حل سياسي اميد وجود دارد. موفقيت اين نشست اما در گرو آن است كه همه جريان هاي سياسي درگير در بحران يمن در راه رهايي اين كشور، مردم و سرنوشت آن امتيازهايي را بدهند. به نظر مي رسد رسيدن به يك راه حل سياسي نهايي هنوز هم دور از دسترس است چرا كه هيات يمن زير بار خواسته هاي عربستان نمي رود.
** تلاش نمايندگان انصارالله براي پشتيباني از منافع ملي يمن
روزنامه يمني «الثوره» رسانه اي بود كه تلاش نمايندگان انصارالله را در راستاي منافع يمن مورد بررسي قرار داد. اين روزنامه، يكشنبه پنجم ارديبهشت در گزارشي به قلم «عبدالله علي صبري» نوشت: ائتلاف كشورهاي عربي هر چقدر اشك تمساح بريزند و به بهانه هاي پوچ بيانيه هايي را عليه هيات ملي مذاكره كننده يمني صادر كنند اما تلاش آنان ديگر نزد مردم يمن پذيرفته نيست زيرا مردم هر روز در آتش كينه و جنايت بي پايان نيروهاي دشمنان كباب مي شوند.
هرچند كه هيات ملي يمني از ماهيت دروغ و نيرنگ نيروهاي دشمن و مزدوران آنان آگاه است ولي اين هيات با هدف حمايت از منافع ملي يمن، خواسته هاي مردم اين كشور و پايان جنگ و آغاز روند سياسي در نشست كويت شركت كرد.
به نوشته الثوره، بي ترديد گروه مردمي انصارالله، كنگره ملي و جريان هاي سياسي همپيمان آن، مسووليتي حساس و تاريخي را بر عهده گرفته اند و تنها به موفقيت در گفت وگوهاي صلح بسنده نمي كنند. آنان تلاش مي كنند پيروزي در گفت وگوها هم تراز فداكاري هايي باشد كه ارتش و نيروهاي مردمي يمن در ميدان هاي نبرد به دست آورده اند.
** تحليل نادرست عربستان از لحن مسالمت آميز انصارالله
روزنامه «الاخبار» لبنان با اشاره به لحن مسالمت آميز انصارالله با هدف پايان بخشيدن به بحران يمن، تحليل نادرست عربستان از اين نرمش را در كانون توجه قرار داد.
روزنامه الاخبار، سوم ارديبهشت نوشت: از زماني كه در مرزهاي يمن و عربستان گفت وگوهايي صورت گرفت، 2 طرف تا حدي بر آتش بس تمركز كردند. اين آتش بس با لحن مسالمت آميز «محمد عبدالسلام» سخنگوي انصارالله همراه شد. مسايلي از اين دست زمينه را براي پايان بخشيدن به حمله ها و آغاز گفت وگوها بر سر موضوع هاي كليدي ميان عربستان و يمن و حتي خود يمني ها فراهم كرد.
به نوشته الاخبار، عربستان به دنبال راه فرار از جنگ است تا آبروي خود را حفظ و در ظاهر خود را پيروز جنگ معرفي كند. با وجود اين، رياض باز هم مانند يمني ها به گفت وگو درباره مسايل كليدي كه مورد توافق همه باشد اقدام نكرد. سعودي ها بار ديگر با تكيه بر ابزارهاي رسانه اي و سياسي خود، لحن نرم و مسالمت آميز يمني ها را اشتباه تحليل كردند. اين مساله سبب شد نمايندگان انصارالله با تاخير در نشست كويت حاضر شوند. نمايندگان انصارالله با اقدام خود اين پيام آگاهي بخش را به عربستان رساندند كه بايد بر پايه بايسته هاي نقشه نظامي و ميدان هاي نبردي كه به سود عربستان نيست، حركت كند. همچنين نرمش انصارالله و تمايل آن به صلح، واقعيت ادامه پايداري و تصميم رويارويي با متجاوزان را از ميان نخواهد برد.
الاخبار در ادامه آورد: نيازي به بررسي برگ برنده هاي انصارالله در نشست كويت نيست. گفت وگوها در نهايت نشان دهنده قدرت در ميدان جنگ و نقشه نظامي و سياسي است. هيات انصارالله از ارتش و كميته هاي مردمي خواست تا آمادگي خود را در برابر دشمنان نشان دهند؛ دشمناني كه پس از ناكامي در جبهه نظامي اينك ميز گفت وگو را براي دستيابي به هدف هاي خود انتخاب كرده اند.
** نگاه متفاوت برخي تحليلگران به نشست كويت
شبكه خبري «الجزيره» قطر و روزنامه «القدس العربي» چاپ لندن با اشاره به نشست جنبش مردمي انصارالله و هيات رياض در كويت، نگاه هاي تحليلي گوناگوني را درباره اين مساله برجسته كردند.
«نجيب غلاب» رييس مركز پژوهش هاي الجزيره، چهارم ارديبهشت در گفت وگو با شبكه خبري الجزيره مدعي شد گروه مردمي انصارالله مي خواهد كه ائتلاف عربي در جنگ داخلي يمن بي طرف باشد. از اين رو آنان قصد دارند با مطرح كردن مساله همكاري، كودتاي خود را مشروعيت بخشند. آنان از گفت وگو به عنوان يك ابزار جنگي استفاده مي كنند. به گفته وي، انصارالله تلاش مي كند بدون پايبندي به قطعنامه شماره 2216 شوراي امنيت سازمان ملل، دولت ملي تشكيل دهد. اين گروه براي به نتيجه رساندن كودتا و مشروعيت بخشيدن به آن از راه مذاكره در سازمان ملل تلاش مي كند.
«محمد جميح» روزنامه نگار و تحليلگر يمني نيز دوم ارديبهشت در برنامه «سخن انقلاب» شبكه الجزيره مدعي شد هيات دولت قانوني يمن، «علي عبدالله صالح» رييس جمهوري پيشين اين كشور و حوثي ها به سبب فشارهاي هاي منطقه اي و بين المللي در نشست كويت شركت كرده اند. او مدعي شد انصارالله به علت كودتا و آغازگري جنگ نمي تواند ابزار حل بحران يمن باشد. در همين چارچوب، «عبدالله اسماعيل» تحليلگر مسايل سياسي، نشست كويت را تنها استراحتي براي طرف هاي جنگ دانست. به گفته وي تا زماني كه طرف هاي درگير، تمايل جدي براي اجراي قطعنامه 2216 سازمان ملل نداشته باشند دامنه جنگ و خشونت در يمن بيشتر خواهد شد. او مدعي شد انصارالله تلاش مي كند بدون پايبندي به اين قطعنامه، دولت ملي تشكيل دهد. سياست اين گروه معطوف به موفقيت كودتا و مشروعيت بخشيدن به آن از راه مذاكره در سازمان ملل است.
به نوشته چهارم ارديبهشت روزنامه القدس العربي، بسياري از مردم يمن اميدوارند نشست كويت به جنگي كه زندگي يمني ها را به جهنم تبديل كرده است، پايان دهد. به باور بسياري از ناظران، در نتيجه آمادگي و مقدمه سازي بسيار در سطح هاي داخلي، منطقه اي و بين المللي، نشست كويت مي تواند متفاوت با نشست هاي ناكام پيشين باشد
**گروه پژوهش و تحليل خبري
پژوهشم **9278**1969**9130**9279
تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۲
تهران- ايرنا- گفت وگوهاي صلح يمن در كويت، طي روزهاي گذشته در كانون توجه رسانه هاي عربي قرار داشته است. شماري از رسانه هاي عربي اين نشست را نقطه عطفي در گشايش گره كور بحران يمن دانسته اند و برخي ديگر آن را تلاشي براي جبران ناكامي هاي ميدان جنگ توصيف كرده اند.