روابط عربستان و رژیم صهیونیستی دیگر مانند سال های پیشین پنهانی نیست و این روابط به سمت آشكار شدن می رود. در این راستا، مقام های سیاسی و امنیتی عربستان و رژیم صهیونیستی طی 6 ماه گذشته برای بحث درباره موضوع های منطقه ای و به ویژه موضوع ایران، دیدارهای متعددی با یكدیگر داشته اند. از دید برخی ناظران، سفر ماه گذشته «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی به قاهره و انتقال حاكمیت 2 جزیره راهبردی «تیران» و «صنافیر» از مصر به عربستان، به نوعی نشان دهنده همكاری های نزدیك عربستان با رژیم صهیونیستی است چرا كه انتقال این جزایر به عربستان بدون هماهنگی با رژیم صهیونیستی هرگز صورت نمی گرفت. این رخداد نشانگر گسترش دامنه روابط دوجانبه عربستان و رژیم صهیونیستی بود و اكنون سخن از آشكارسازی این روابط در میان است. برای بررسی بازتاب نزدیكی روزافزون عربستان و رژیم صهیونیستی، در این گزارش مهم ترین محورهای تحلیلی منتشر شده در رسانه های عربی مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
**عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی و عربستان
تارنمای «البدیل» مصر و روزنامه های «الخبر» الجزایر و «الیوم السابع» مصر اقدام عربستان و رژیم صهیونیستی برای برقراری روابط مستقیم را در كانون توجه قرار دادند.
تارنمای البدیل هفتم اردیبهشت در گزارشی به قلم «هدیر محمود» نوشت: با دیدارها و توافق های دوجانبه و لبخندها، عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی در شماری از عرصه ها آشكار شده است. عربستان سعودی خود را به خواب غفلت زده و با رژیم صهیونیستی كه عامل واقعی رخدادهای تروریستی منطقه است، همكاری می كند. دستان این رژیم به خون مردم فلسطن آلوده است.
به نوشته این تارنما، موضع گیری های «تركی الفیصل» رییس پیشین دستگاه اطلاعاتی عربستان نشان دهنده عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی است. او بارها سخنانی تامل برانگیز درباره رژیم صهیونیستی بر زبان آورده به طوری كه این سخنان سبب شده او مرد شماره یك عادی سازی روابط میان عربستان و رژیم صهیونیستی لقب گیرد. در نشست امنیتی مونیخ كه در نیمه ماه فوریه امسال (بهمن ماه پارسال) برگزار شد «موشه یعلون» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و فیصل با هم دست دادند و خندیدند. فیصل صاحب این گفته مشهور است كه «ما ترجیح نمی دهیم رژیم صهیونیستی در منطقه منزوی باشد.»
بر پایه گزارش البدیل، رژیم صهیونیستی پس از آن كه سیاست آمریكا را به سمت نزدیك شدن به تهران و مسكو و پشت به همپیمانان قدیمی نظیر ریاض و تل آویو دید، به اهمیت جست و جوی یك همپیمان تازه پی برد، از این رو به كشورهای عربی كه با ایران دشمنی دارند روی آورد تا میان آن ها پرونده مشتركی ایجاد شود. رژیم صهیونیستی همپیمانی بهتر از كشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) و در صدر آن ها عربستان سعودی، پیدا نكرد. اختلافات این كشورها با ایران و موضع مشترك آن ها درباره بحران سوریه، نقطه مشترك توافق میان رژیم صهیونیستی و كشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) است.
روزنامه الخبر بیست و ششم فروردین ماه به نقل از روزنامه عبری زبان «معاریو» نوشت: طی چند روز آینده ائتلاف سه گانه قاهره- تل آویو- ریاض تكمیل خواهد شد. به زودی روابط اسراییل و عربستان از حالت پنهانی خارج و شكل آشكار به خود خواهد گرفت.
از این روزنامه می خوانیم: چشم پوشی مصر از جزیره های تیران و صنافیر تنها بخش كوچكی از اقدام های پنهانی است كه پشت پرده صورت می گیرد. در ظاهر، انتقال حاكمیت 2 جزیره مصر به عربستان بخشی از تغییراتی است كه این بار در توافقنامه صلح میان اسراییل و مصر رخ داده است. آمریكا به عنوان ناظر اصلی توافق صلح میان مصر و اسراییل نیز هیچ اعتراضی به این مساله نكرد زیرا آمریكا ریاض، تل آویو و قاهره را سه همپیمان برجسته می داند كه ائتلاف بندی آن ها طی روزهای آینده از حالت پنهانی به مرحله روابط آشكار سوق می یابد.
در این گزارش آمده است: مقام های اسراییلی بارها با همتایان عربستانی خود دیدار داشتند. «ایهود اولمرت» نخست وزیر پیشین اسراییل چندین بار با «بندر بن سلطان» رییس پیشین شورای امنیت ملی عربستان در آمریكا دیدار كرد و توافق تازه مصر و عربستان بر سر جزایر تیران و صنافیر از منافع مشترك عربستان و اسراییل پشتیبانی خواهد كرد.
روزنامه الیوم السابع بیست و نهم فروردین ماه در گزارشی به قلم «سهیله فوزی» با طرح این پرسش كه آیا الحاق 2 جزیره تیران و صنافیر به عربستان روابط این كشور با رژیم صهیونیستی را آشكار خواهد كرد، نوشت: اظهارات طرف اسراییلی درباره تیران و صنافیر بیانگر این است كه بدون هماهنگی قبلی با رژیم اسراییل هیچ اتفاقی روی نمی دهد به گونه ای كه وزیر جنگ رژیم اسراییل گفته است آزادی رفت و آمد كشتی های اسراییلی در تنگنه تیران در اسناد توافق نامه صلح میان مصر و اسراییل كه در سال 1979 امضا شده، وجود دارد. 2 طرف در این توافقنامه تاكید كرده اند كه ادامه رفت و آمد كشتی های اسراییلی در این منطقه بدون محدودیت صورت گیرد. بر این پایه، عربستان نیز باید به آزادی رفت و آمد كشتی های اسراییلی پایبند باشد.
سخنان یعلون نشان می دهد كه برای انتقال حاكمیت این 2 جزیره به عربستان با اسراییل توافق صورت گرفته و عربستان به تل آویو ضمانت هایی را در این زمینه داده است. برخی بر این باورند كه وضع امنیتی ویژه این 2 جزیره هماهنگی و همكاری آشكار 2 طرف عربستانی و اسراییلی را می طلبد، به ویژه كه آن ها روی دشمن مشتركی به نام ایران توافق دارند.
به نوشته این روزنامه، با وجود این كه سناریوی روابط آشكار و رسمی ریاض و تل آویو با استقبال آمریكا روبرو خواهد شد اما این مساله سایه سیاهی بر تصویر دینی محافظه كارانه ای خواهد انداخت كه عربستان تلاش می كند از خود در جهان اسلام نشان دهد.
**آسیب ها و تهدیدهای همراهی سعودی ها با صهیونیست ها
نشریه «المنار» لبنان و تارنمای «قدس» فلسطین با پررنگ كردن مساله همكاری های امنیتی عربستان و رژیم صهیونیستی به آسیب ها و تهدیدهای این فرایند نظیر به حاشیه رفتن مساله فلسطین و ویران سازی جهان اسلام پرداختند.
نشریه المنار هشتم اردیبهشت ماه نوشت: نظام تكفیری عربستان اقدام ها و تماس های خود را با هماهنگی و همكاری رژیم اسراییل برای به حاشیه بردن مساله فلسطین افزایش داده است. در شرایطی كه همكاری عربستان و رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین تقویت می شود، مملكت وهابیت به پایگاه پیشرفته ای برای رژیم صهیونیستی در منطقه خلیج فارس تبدیل شده است. وزیران دفاع، امنیت، مستشاران امنیتی و نظامی رژیم صهیونیستی در این پایگاه ها در حال پرسه زدن هستند. افزون بر این، همكاری اطلاعاتی تنگاتنگی میان ریاض و تل آویو وجود دارد و دستگاه امنیتی عربستان در خدمت دستگاه امنیتی رژیم اسراییل است. برپایه این گزارش، عربستان كه در بسیاری از صحنه ها شكست خورده است اكنون از این راه می خواهد آبروی خود را حفظ كند.
تارنمای «قدس» نهم اردیبهشت ماه در گزارشی به قلم «ژاك یوسف خزمو» نوشت: سلسله دیدارهای مسوولان عربستان با رهبران رژیم اسراییل سال ها است كه صورت می گیرد. این دیدارها با نشست «دوری گولد» مدیر كل وزارت امور خارجه رژیم صهیونیستی با «انور عشقی» یكی از افسران امنیتی و دیدار یعلون وزیر جنگ رژیم اسراییل با شاهزاده فیصل در سال پیش آغاز نشد. «دل مریدور» وزیر اسراییلی از حزب لیكود در شماری از مصاحبه های مطبوعاتی، دیدار چند سال پیش خود با شاهزاده فیصل را فاش كرده است.
به نوشته یوسف خزمو، انور عشقی چند روز پیش در یك مصاحبه تلویزیونی گفت اگر رژیم صهیونیستی طرح ابتكار عمل عربی كه در سال 2002 مطرح شده را بپذیرد، عربستان به زودی در تل آویو سفارت بازخواهد كرد. این سخنان نشان می دهد كه روابط تنگاتنگی میان عربستان و رژیم صهیونیستی وجود دارد و 2 طرف منتظر توجیهی برای آشكارسازی روابط هستند.
بر پایه این گزارش، رسانه های رژیم صهیونیستی طی سال های پیش آشكارا اعلام می كردند نشست های امنیتی میان عربستان و رژیم صهیونیستی با مدیریت بندر بن سلطان برگزار می شود. این نشست ها در سواحل دریای سرخ و شهر ایلات برگزار می شد. در این میان، بندر بن سلطان بر تشكیل یك نیروی سنی مذهب توجه ویژه ای داشت. او از معماران فتنه میان شیعه و سنی است و تردیدی نیست كه گروه های تروریستی تندرو از دستاوردهای همكاری پشت پرده این شاهزاده سعودی است.
به نوشته تارنمای قدس، برخی می گویند روابط عربستان با رژیم صهیونیستی یك مساله داخلی است. این توجیه پذیرفته شده نیست مگر این كه عربستان اعلام كند یك كشور عربی و اسلامی نیست و رهبران آن هیچ ارتباطی با عرب ها و اسلام ندارند.
در ادامه آمده است: روابط عربستان و رژیم صهیونیستی بیان كننده واقعیت هایی است كه نمی توان بر آن سرپوش نهاد. مهم ترین این واقعیت ها آن است كه، عربستان عامل اصلی رنج هایی است كه جهان عرب و به ویژه مردم سوریه به آن دچار شده است. هدف عربستان از چنین اقدام هایی كسب رضایت رژیم اسراییل است. ادعاهای «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسراییل درباره مساله فلسطین و سخنان وی مبنی بر اینكه بلندی های جولان –كه در جنگ 1967 به اشغال رژیم صهیونیستی در آمد- بخشی از اسراییل است و دیگر به سوریه بر نمی گردد، همه نشان دهنده این است كه رهبران عربستان از رژیم اسراییل علیه جهان عرب پشتیبانی می كنند.
به نوشته یوسف خزمو، به یقین كسی كه با خود عقرب را به همراه داشته باشد از نیش آن در امان نخواهد بود. بی تردید عقرب، عربستان را هم نیش خواهد زد. آن وقت پشیمانی دیگر سودی نخواهد داشت و تلاش ها برای برگرداندن آبِ از جوی رفته، سودبخش نخواهد بود. چالش هایی كه جهان عرب در نتیجه رویدادهای تروریستی با آن دست و پنجه نرم می كند، دیر یا زود عربستان را هم فراخواهد گرفت.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
پژوهشم**9278**9347**9279
تاریخ انتشار: ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۵:۲۸
تهران- ایرنا- تلاش های تازه عربستان و رژیم صهیونیستی برای تقویت و حتی آشكارسازی روابط دوجانبه، در روزهای گذشته مورد توجه رسانه های عربی قرار گرفت و تحلیل و تفسیرهای گوناگونی را در این رسانه ها به دنبال آورد.