بروجرد دارای چشمه سارها، روستاها، طبیعت بكر و دست نخورده و تفرجگاه های طبیعی زیادی است كه به دلیل تبلیغات و اطلاع رسانی ضعیف مورد غفلت قرار گرفته اند بطوریكه برخی از شهروندان بروجردی از وجود این اماكن گردشگری اطلاع چندانی ندارند.
مغفول ماندن ظرفیت های گردشگری بروجرد بیش از هر زمان دیگری در ایام نوروز امسال ملموس بود زیرا خانواده های بروجردی نمی دانستند كه باید مهمانان و مسافران خود را برای تفریح به چه مكانی ببرند.
بسیاری از اماكن گردشگری خارج از شهر بروجرد از كمترین زیرساخت های گردشگری مانند راه مناسب، سرویس بهداشتی، نمازخانه و امنیت نسبی بی بهره اند.
اغلب شهروندان بروجردی و مسافران در حال حاضر فقط تپه چغا، پارك فدك، گلدشت، روستای ونایی، مساجد امام خمینی(ره) و جامع و فضاهای سبزی مانند بلوار بهشت را به عنوان تفرجگاه و مناطق دینی را می شناسند.
خانه های قدیمی بروجرد از بهترین ظرفیت های گردشگری شهرستان می باشد كه متاسفانه تاكنون اقدام قابل توجهی برای معرفی و جذب گردشگر در این خانه ها صورت نگرفته است.
خانه تاریخی فرهنگ و افتخارالاسلام به دلیل تبدیل شدن به موزه نسبت به سایر خانه های تاریخی برجسته تر شده اند ولی هنوز بسیاری از مردم بروجرد آدرس این خانه ها را نیز نمی دانند.
در سفر به دیگر شهرهای كشور با تبلیغات گسترده و پرداخت هزینه برای دیدن خانه های قدیمی مواجه می شویم در حالیكه خانه های قدیمی و تاریخی بروجرد از نظر وسعت، سبك و معماری بسیار زیباتر از این خانه ها هستند.
دیدن بناهای تاریخی دیگر شهرهای كشور مستلزم پرداخت هزینه و تهیه بلیت است در حالیكه بناهای تاریخی بروجرد كه هر كدام جلوه ای از معماری گذشته و هویت و فرهنگ اصیل ما هستند به حال خود رها شده اند.
پرداخت مبلغی هرچند ناچیز برای دیدن این خانه های تاریخی علاوه بر تامین هزینه های نگهداری بناها، ارزش آنها را بالا می برد و مردم را برای بازدید از این اماكن مشتاق می كند.
امسال در اقدامی شایسته بازدید از موزه مردم شناسی بروجرد با پرداخت هزینه همراه بود كه این مبلغ اندك، ارزش مكان را بالا برد و بسیار مورد توجه خانواده ها قرار گرفت و از اینكه تاكنون از وجود چنین مكانی در شهر خود بی خبر بودند، اظهار تاسف می كردند.
پل ها، تپه ها، تالاب ها و آبگیرها، سدهای خاكی، چشمه ها و نهرهای زیادی در شهرستان بروجرد وجود دارد كه هر كدام در حوزه گردشگری می توانند سرآمد باشند و حرفی برای گفتن داشته باشند ولی به جز دوستداران طبیعت، كوهنوردان و بومی های هر منطقه، كسی آنها را نمی شناسد.
البته باید گفت ناشناخته ماندن اماكن گردشگری بروجرد دلیل بكر و دست نخورده ماندن این اماكن است زیرا ضعف فرهنگ زیست محیطی و نامهربانی مردم با طبیعت این مكان ها را همچون سایر تفرجگاه های گردشگری بروجرد در خطر محاصره زباله، نخاله و تخریب قرار می دهد.
* ظرفیت های گردشگری بروجرد نیازمند معرفی بیشتر
ورودی های شهر بروجرد عاری از هرگونه تابلوی راهنمایی برای معرفی مناطق و بناهای تاریخی و گردشگری است.
در بسیاری از شهرهای كشور این نوع تابلوها دیده می شوند و مسافران و گردشگران را از شهر به نقاط مختلف گردشگری و تاریخی هدایت می كنند كه اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و سایر دستگاه های متولی بروجرد باید نسبت به نصب این نوع تابلوها اقدام كنند.
صنایع دستی و سوغات بروجرد نیز كه نقش بسیار مهمی در توسعه صنعت گردشگری دارند همانند ظرفیت های طبیعی شهرستان مورد بی مهری قرار گرفته اند و بدون هیچ تبلیغ و جلایی، روزگار می گذرانند.
سوغات بروجرد از جمله گلیم و ماشته، نمد و گیوه، ظروف مسی و ورشو، نان قندی، نان تیری، سمنو، آب نبات و نقل را می توان در نمایشگاه هایی در ورودی های شهرستان بروجرد به مسافران عرضه كرد تا این سوغات ارزش واقعی خود را پیدا كنند.
با اندكی سلیقه و تعامل از سوی مسئولان می توان از این موهبت های خدادادی و پیشینه تاریخی منطقه در مسیر توسعه صنعت گردشگری، جذب مسافر و گردشگر و بهبود وضعیت اقتصادی شهرستان بروجرد گام برداشت.
** خبرنگار ایرنا در بروجرد
تاریخ انتشار: ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۸:۲۸
شهرستان بروجرد با داشتن آب و هوایی خوش، طبیعت و شرایط اقلیمی خاص ظرفیت های گردشگری فراوانی دارد ولی كمبود زیرساخت های گردشگری استفاده از این ظرفیت ها را برای گردشگران و مسافران دشوار كرده است.