تاریخ انتشار: ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۵

تهران - ايرنا - دولت كانادا با توجه به هجوم هيات هاي سياسي و بازرگاني كشورهاي مختلف جهان به ايران براي بهره برداري از فرصت هايي كه در دوره پسابرجام در ايران ايجاد شده، با ابراز پشيماني از تصميم نسنجيده و شتابزده دولت پيشين اين كشور در ارتباط با ايران، خواستار از سرگيري روابط دوكشور شده است.

به گزارش ايرنا، 'استفان ديون' وزير امور خارجه كانادا، تصميم دولت محافظه كار پيشين را براي تعطيل كردن سفارتخانه اين كشور در تهران و قطع رابطه ديپلماتيك با ايران، اشتباه دانست.
دولت پيشين كانادا كه موضعي سرسخت و افراطي دربرابر ايران داشت، اواخر تابستان سال 1391 (2012) روابط ديپلماتيك ميان كانادا و ايران را به حالت تعليق درآورد. اما با روي كار آمدن دولت تازه كانادا به نخست‌ وزيري 'جاستين ترودو'، و اجراي توافق جامع اتمي ايران با قدرت هاي جهاني، اوتاوا موضع ملايم‌تري در قبال ايران در پيش گرفت.
تهران اخيرا تاييد كرده كه اولين دور مذاكرات نمايندگان ايران و كانادا در چارچوب روابط دوجانبه در نيويورك برگزار شده است.
همچنين تارنماي فرانسوي زبان راديو كانادا روز سه شنبه (14 ارديبهشت) اعلام كرد: مقامات ايراني و كانادايي پس از ديدار دوجانبه در نيويورك، بزودي در باره برقراري خطوط هوايي ميان دو كشور، مذاكره خواهند كرد.
اين تارنماي كانادايي افزود: مقامات ايراني و كانادايي پس از ديدار دوجانبه در نيويورك، مونترال و مقر سازمان بين‌المللي هوانوردي كشوري (ايكائو) كه هر دو در آن نماينده دارند، به طور مستقيم با يكديگر در باره امضاي تفاهم نامه برقراري خطوط هوايي ميان دو كشور، مذاكره خواهند كرد.
تارنماي راديو كانادا به نقل از يك منبع آگاه از اين مذاكرات نوشت: سازمان هواپيمايي كشوري ايران در اوايل سال جاري ميلادي درخواست خود را در اين زمينه ارائه كرده و از آن زمان مذاكرات به شكل مطلوبي پيش رفته است و ديدار مسئولان هواپيمايي و هوانوردي دو كشور در مقر سازمان هوانوردي غيرنظامي بين المللي، به زودي صورت خواهد گرفت.
«حسين جابري انصاري» سخنگوي وزارت امور خارجه ايران نيز روز دوشنبه (13 فروردين) در نشست مطبوعاتي در تهران، گفت: نخستين ديدار مسئولان ايراني و كانادايي در نيويورك صورت گرفته است.
سخنگوي وزارت امور خارجه كانادا نيز سخنان همتاي ايراني خود را در باره مذاكرات ميان نمايندگان ايران و كانادا، بدون اشاره به جزئيات بيشتر، تاييد كرد.
«استفان ديون» وزير امور خارجه كانادا نيز جمعه گذشته به راديو كانادا گفت: مسئولان ايراني و كانادايي به منظور ازسرگيري تدريجي روابط ديپلماتيك، «ديدارهايي» داشته اند و روند ازسرگيري روابط ديپلماتيك، مرحله به مرحله به پيش مي رود.
اين ديدارهاي مقام هاي دو كشور، نخستين موارد از سال 2012 پس از بسته شدن سفارتخانه كانادا در تهران محسوب مي شود.
از آن زمان تاكنون، ايران در باره برنامه هسته اي خود با جامعه جهاني به توافق رسيده و بخش قابل توجهي از تحريم ها عليه اين كشور، برداشته شده است.
راديو كانادا افزود: شركت طراحي و ساخت ترابري هوايي و ريلي «بمبارديه» كانادا نيز آشكارا اعلام كرد كه بازگشايي سفارتخانه اين كشور در تهران، به فروش هواپيماها و قطارهايش به ايران كمك خواهد كرد.
جابري انصاري سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان در پاسخ به سوالي درباره از سرگيري روابط تهران و اوتاوا افزود: قطع رابطه كانادا با ايران براساس تصميم دولت قبلي كانادا و تصميمي غيرمنطقي و غيرمنطبق با منافع دو كشور بود.
به گفته جابري انصاري، در شرايط سياسي جمهوي اسلامي ايران بعد از برجام، دولت جديد كانادا آمادگي صريح خود را براي اعاده روابط ديپلماتيك با ايران اعلام كرده و توافق شد بين دو طرف گفت و گوهايي صورت بگيرد كه نخستين ديدار بين طرفين در نيويورك برگزار شد.
وي خاطرنشان كرد: هر چند روند اعاده روابط، زمان بر خواهد بود، اما روابط مبتني بر احترام متقابل و عدم مداخله در امور داخلي دو كشور در اين مسير ادامه مي يابد.
اين مقام وزارت امور خارجه ايران خاطرنشان كرد: با توجه به تصميم دولت كانادا و علاقه به اعاده روابط دوكشور، ما آمادگي داريم در اين مسير حركت كنيم.
به رغم تلاش‌ دولت اوتاوا براي برقراري رابطه با تهران، استفان ديون وزير خارجه اين كشور، حذف نام ايران را از فهرست كشورهاي حامي تروريسم، منوط بر اقدامات آتي تهران دانست.
به نوشته پايگاه اينترنتي روزنامه كانادايي «نشنال پست»، مقامات دو كشور مذاكراتي را براي بازگشايي سفارت اوتاوا در تهران آغاز كرده‌اند.
در اين گزارش آمده است: با اينكه مذاكرات اوليه براي برقراري مجدد روابط ديپلماتيك ميان دو كشور برگزار شده، اما تاكنون گفت وگوها به سطح ديپلماتيك نرسيده است و مقامات ايراني تضمين كرده‌اند امنيت ديپلمات‌هاي كانادايي را حفظ خواهند كرد.
دولت محافظه‌كار پيشين كانادا در سال 2012 سفارتخانه اين كشور را در تهران به بهانه «نگراني‌هاي امنيتي» تعطيل كرد.
دليل ديگر اقدام مذكور اين بود كه دولت محافظه‌كار وقت كانادا در ادعايي بي‌ اساس، نام ايران را در كنار سوريه در فهرست كشورهاي حامي تروريسم، گنجانده بود كه به بسياري از خانواده‌هاي قربانيان حملات تروريستي، امكان داد شكايت‌هايي را در دادگاه‌هاي كانادا عليه ايران مطرح كنند.
همچنين،حفظ نام تهران در فهرست مذكور، ازسرگيري رابطه كانادا با ايران را پيچيده مي‌كند و حذف نام ايران نيز به علت مخالفت شديد بزرگ ترين لابي صهيونيستي كانادا با اين امر، به لحاظ سياسي دشوار خواهد بود.
نشنال پست در پايان اين نوشتار افزوده است: دولت كانادا در حالي كوشش مي كند كه با روندي آهسته با تهران روابط سياسي برقرار كند كه به دنبال اجرايي شدن توافق هسته‌اي ايران، بسياري از متحدان و دوستان نزديك اوتاوا براي ورود به بازار ايران از يكديگر پيشي مي‌گيرند.
با توجه به اين موضوع كه كره جنوبي روز دوشنبه قراردادي تجاري بزرگي با تهران به امضا كرد و كشورهاي اروپايي نيز پس از برجام، قراردادهاي بسياري با ايران در زمينه هاي گوناگون بسته ‌اند، اوتاوا نگران جاماندن شركت‌هاي كانادايي از اين روند، است.
اروپام**1486**1856