كوالالامپور – ایرنا – رایزن علمی ایران در شرق آسیا روز پنجشنبه با توجه به دعوت وزیر علوم، تحقیقات و فناوری كشورمان از همه محققان جهانی برای اجرای برنامه مشترك با دانشگاه ها و محققان ایرانی، از همه دانشگاه ها، محققان و دانشمندان مالزی خواست با ورود به این عرصه به توسعه همكاری های علمی و دانشگاهی دوجانبه بپردازند.

به گزارش ایرنا، 'عباس قنبری باغستان' رایزن علمی ایران در شرق آسیا كه در سمینار یك روزه 'افزایش همكاری های تحقیقی در آموزش عالی: همكاری ایران و مالزی' در دانشگاه ملی مالزی (یو.كی.ام) سخن می گفت، تصریح كرد: امروز با حضور یك هیات علمی و دانشگاهی از ایران ما خواستار توسعه این دعوت وزیر علوم ایران و دعوت از همه محققان، دانشمندان، دانشگاه ها و مراكز تحقیقی مالزی هستیم و امیدواریم زمینه توسعه همكاری های علمی و دانشگاهی فراهم شود.
این سمینار با حضور تعدادی از مقامات بلندپایه دانشگاهی مالزی و ایران از جمله دكتر 'محمدجواد دهقانی' سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) توسط رایزنی علمی ایران در شرق آسیا با همكاری دانشگاه ملی مالزی برگزار شد.
وی در ادامه به تشریح موقعیت ایران از نظر علمی و دانشگاهی پرداخت و گفت در حال حاضر چهار میلیون و 500 هزار دانشجو در ایران ادامه تحصیل می دهند و دو هزار و 500 موسسه آموزشی، 36 پارك علم و فناوری، 400 انجمن علمی غیردولتی و بیش از 800 مركز تحقیقی و یكهزار مجله علمی در ایران فعال است.
وی با اشاره به اینكه محققان ایرانی سال گذشته حدود 30 هزار مقاله علمی در مجلات بین المللی به چاپ رسانده اند، این امر را نشان دهنده رشد سریع علم در ایران و جایگاه كشورمان به عنوان یكی از مهمترین كشورهای جهان در تحقیقات علمی و فناوری دانست.
قنبری باغستان تاكید كرد دستیابی به این دستاوردها با مشاركت موثر دانشمندان و محققان، جامعه علمی و همچنین حمایت دولت انجام شده است.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت مالزی از سال 2000 برای جهانی كردن آموزش عالی خود و كمك دانشجویان ایرانی به اقتصاد این كشور و جایگاه علمی دانشگاه های مالزی، گفت كه از این تاریخ مالزی میزبان دانشجویان خارجی از جمله دانشجویان ایرانی بود و تعداد این دانشجویان در سال 2008 میلادی با رشد قابلی توجهی به هشت هزار نفر، در سال 2010 به 11 هزار و 823 نفر و در سال 2012 به 14 هزار دانشجو رسید.
وی گفت كه در دو سال آخر، ایرانیان در صدر پرجمعیت ترین دانشجویان خارجی مالزی قرار داشتند و این زمان مصادف با معرفی پنج دانشگاه مالزی به عنوان 'دانشگاهای تحقیقی' بودند كه وزارت آموزش عالی یك میلیون و 800 هزار رینگیت (450 هزار دلار) به آن اختصاص داد.
رایزن علمی ایران در شرق آسیا، گفت براساس برخی آمارها تاكنون حدود 20 هزار دانشجوی ایرانی در مالزی اقدام به تحصیل كرده اند كه 9 هزار نفر از آنها در دانشگاه های دولتی، بیش از سه هزار نفر در دانشگاه خصوصی با حمایت دولتی، سه هزار و 100 نفر در دانشگاه های خصوصی و بیش از پنج هزار نفر نیز در كالج های زبان و مراكز فنی و حرفه ای آموزش دیده اند.
وی با استناد به آمار وزارت دارایی مالزی، گفت: هر دانشجوی ایرانی به طور میانگین پنج سال در این كشور زندگی كرده كه بیش از یك سوم از آنها نیز با خانواده های خود در مالزی بوده اند.
براساس این آمار، هر دانشجوی بین المللی سالیانه حدود 46 هزار رینگیت (حدود 12 هزار دلار) در مالزی هزینه كرده است كه این رقم برای افراد متاهل بیش از 88 هزار رینگیت (حدود 22 هزار دلار) گزارش شده است.
قنبری با استناد به این آمار، گفت: دانشجویان متاهل و مجرد ایرانی به طور میانگین با توجه به این آمار حدود شش میلیارد رینگیت (حدود یك میلیارد و 500 هزار دلار) به اقتصاد مالزی كمك كرده اند.
وی گفت: از نظر علمی نیز دانشجویان ایرانی مشغول به تحصیل در دانشگاه های تحقیقاتی مالزی به طور میانگین سه مقاله در مجلات علمی معتبر به چاپ سانده و در پنج كنفرانس ملی و بین المللی حضور داشته اند.
به گفته وی، با توجه به این موفقیت ها، دانشجویان ایرانی دانشگاه های مالزی در صدر بیشترین دریافت كنندگان بودجه های پژوهشی از دانشگاه های تحقیقاتی این كشور قرار داشته اند.
وی اعلام كرد در حال حاضر حدود پنجهزار دانشجوی ایرانی در مراكز آموزش عالی مالزی تحصیل می كنند كه 85 درصد از آنها در مقاطع تحصیلات تكمیلی در رشته های مهندسی، فناوری اطلاعات، بازرگانی و علوم پایه فعالند و به طور میانگین هر ماه 50 دانشجوی جدید وارد این كشور می شوند.
ایران به همراه اندونزی، چین، نیجریه و یمن پنج كشوری هستند كه بیشترین تعداد دانشجویان خارجی دانشگاه های مالزی را تامین می كنند.
در سمینار 'افزایش همكاری های تحقیقی در آموزش عالی: همكاری ایران و مالزی' پیام 'مرضیه افخم' سفیر كشورمان در كوالالامپور در مورد سیاست خارجی ایران برای توسعه همكاری ها با كشورهای جهان و مالزی قرادت شد.
دكتر 'رضا عتیق' معاون دانشگاه ملی مالزی نیز در این سمینار از تدریس زبان فارسی از شهریورماه امسال در این دانشگاه با همكاری رایزنی علمی ایران در شرق آسیا خبر داد.
در این سمینار علاوه بر مقامات دانشگاهی مالزی، هیات علمی - دانشگاهی از ایران متشكل از دكتر 'محمدجواد دهقانی' سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام، دكتر 'حسینی سنایی غزنی' معاون پژوهشی این پایگاه، دكتر 'علی عرب خردمند' معاون بین الملل دانشگاه علوم پزشكی تهران، دكتر 'محمدجعفر صدیق' رئیس پارك علم و فناوری دانشگاه تهران، دكتر عزیزی و دكتر حسن زاده از دانشگاه علوم پزشكی تهران و دكتر 'علی اقدم' از دانشگاه امیر كبیر حضور داشتند.
آساق**241**1611