شهركرد-ايرنا- همه موجودات براساس قانون نانوشته 'تنفس 'حق حيات دارند و كسي نمي تواند اين نفس كشيدن را از موجود زنده بگيرد.

بدون شك ،زيست بر روي اين كره خاكي حق همه موجودات زنده است و هر جنبده اي مي تواند براساس همين قانون نفس كشيدن و حيات ،در اين كره گرد، زيست اي خدادادي داشته باشد.
انسانها در هر دوره اي از تاريخ كه پا گذاشتند براي توسعه و آباداني ،بخشي از طبيعت را تخريب كردند و اين تخريب به منزله گرفتن حيات از موجوداتي بود كه نخستين حق آنها همين حيات بوده است.
از اين رو سازمان هاي جهاني بر آن شدند تا اين حق حيات براي همه موجودات را در همه دوره ها به رسميت بشناسند و هر جنبده اي اجازه تنفس و نفس كشيدن بر روي زمين را داشته باشند.
از اين رو، برنامه 'زيست كره ' يا زيست سپهر يا 'بيوسفر 'برنامه اي است جامع براي حمايت از زيست همه موجودات در يك منطقه،همه موجودات در آن حق حيات دارند.
زيست‌كره ،زيستگاه موجودات زنده در لايه‌هاي آب‌كره، جو و سنگ‌كره است كه در اين لايه موجودات مي توانند تكثير شوند و از حيات گياه و حيوان در كنار انسان حمايت مي شود.
ذخيره گاه ها از نظر حفظ تنوع زيستي و يكپارچگي جوامع محلي موضوع مهمي است و با توجه به تغييرات اقليمي، بحران آب و موضوع ريزگردها در ايران، اين ذخيره گاه ها آزمايشگاه هاي بسيار بزرگ و با ارزشي براي مديريت اين بحرانهاست.
اكنون با تلاش سازمان حفاظت محيط زيست و موافقت يونسكو پس از سه دهه چشم انتظاري،ذخيره گاه تنگ صياد و سبزكوه در چهارمحال و بختياري در فهرست جهاني در قالب زيست كره هاي ايران ثبت شد.
ثبت اين اثر در فهرست جهاني يونسكو ارزش و اعتبار بين المللي به ذخيره گاههاي كشور بخشيد.
ذخيره‌گاه هاي زيستكره، مناطق حفاظت شده‌اي است كه از طرف يونسكو تحت پوشش دفتر شوراي هماهنگي بين‌المللي برنامه انسان و كره مسكون (MAB) قرار مي گيرد.
هدف اصلي تعيين اين ذخيره‌گاهها ايجاد زمينه علمي مناسب در جهت هماهنگي بين كشورها و تبادل دانش علمي به منظور جلوگيري از كاهش روند رو به نابودي تنوع‌ زيستي است.
هم اكنون 533 ذخيره‌گاه زيست كره متعلق به 107 كشور جهان در فهرست يونسكو به ثبت رسيده كه ايران از جمله كشورهاي پيشگام و موثر در تحقق برنامه‌هاي انسان و كره مسكون سازمان يونسكو و به عنوان يكي از اعضاي فعال كميسيون ملي انسان و كره مسكون يونسكو محسوب مي شود.
تاكنون سهم ايران از ذخيره‌گاههاي زيستكره جهان معادل 1/69 درصد بوده است كه اين شامل 9 ذخيره‌گاه زيستكره ثبت شده در فهرست يونسكو بود كه با ثبت دو زيستكره چهارمحال و بختياري اين ذخيرگاههاي با ارزش جهان به 11 زيستكره رسيده است.
حفاظت از تنوع‌زيستي و تنوع فرهنگي، توسعه اقتصادي كه شامل توسعه اقتصادي، فرهنگي و زيست‌محيطي است و حمايت منطقي به منظور انجام تحقيقات، نظارت و ديده‌باني، آموزش و تعليم محيط زيست از كاربردهاي اصلي ذخيره‌گاه‌هاي زيستكره است.
منطقه تنگ صياد ناحيه كوهستاني و مرتفع با وسعت حدود 27 هزار هكتار است كه اين محدوده در قسمت‌هايي از بخش شرقي شهرستان شهركرد و بخش غربي شهرستان بروجن، در استان چهارمحال ‌و بختياري واقع شده و قله جيلون در جنوب‌غربي سفيددشت با 3 هزار و 141 متر ارتفاع از سطح دريا، بلندترين نقطه منطقه است.
استاندار چهارمحال و بختياري مي گويد:حمايت يونسكو از ثبت جهاني يازدهمين ذخيره گاه زيست كره ايران با عنوان ذخيره گاه زيست كره تنگ صياد و سبزكوه در اين استان، قابل ستايش است.
قاسم سليماني دشتكي، در گفت وگو با ايرنا افزود: ذخيره گاه زيست كره تنگ صياد و سبزكوه و همچنين ساير مناطق طبيعي چهارمحال و بختياري، داراي چشم اندازهاي بكر و بسيار زيباست.
وي تأكيد كرد: تنوع غني زيستي و فرهنگي، دو هدف مهم در مديريت ذخيره گاه ها به شمار مي رود.
سليماني دشتكي افزود: حفاظت و صيانت از تنوع غني زيستي و فرهنگي، گسترش مشاركت بين المللي در زمينه حفاظت از تالابها، بهبود معيشت جوامع محلي با توسعه پايدار كشاورزي، دامداري و زيرساخت هاي روستايي در مناطق رانش خيز، جزو برنامه هاي اولويت دار مسوولان چهارمحال و بختياري محسوب مي شود.
به گزارش ايرنا،همكاري و مشاركت سازمان هاي دولتي ايران و مقامات محلي مانند استاندار چهارمحال و بختياري و مديران دستگاه هاي اجرايي اين استان، به منظور ثبت جهاني ذخيره گاه زيست كره تنگ صياد و سبزكوه اقدامي بسيار ارزشمند است.
جمهوري اسلامي ايران در راه حمايت از برنامه جهاني انسان و كره مسكون، حمايت هاي جدي و مطلوبي انجام داده است.
به گزارش ايرنا، لوح تقدير مسوولان يونسكو و سازمان حفاظت محيط زيست ايران روز شنبه هجدهم اردي بهشت مسوولان چهارمحال و بختياري اهدا مي شود.
يازدهمين ذخيره گاه زيست كره ايران با نام ذخيره گاه زيست كره تنگ صياد و سبزكوه استان چهارمحال و بختياري، سال گذشته در شبكه جهاني ذخاير زيست كره يونسكو ثبت جهاني شد.
پوشش گياهي منطقه حفاظت شده سبزكوه شامل بلوط، گلخونك، پسته وحشي، آلبالوي وحشي، ارس، بادام وحشي، ارژن، زالزالك، گرامينه، لگومينوز است.
در منطقه سبزكوه، گونه هاي پستانداران شامل كل و بز، قوچ و ميش، پلنگ، خرس قهوه اي، خوك وحشي، تشي، خرگوش، گرگ، شغالو پرندگاني مانند كبك دري، تيهو و ساير پرندگان شكاري وجود دارد.
منطقه حفاظت شده تنگ صياد نيز پارك ملي تنگ صياد را با وسعت برابر پنج هزار و 400 هكتار در دل خود جاي داده است.
تنگ صياد بدليل داشتن تپه ماهورهاي وسيع، زيستگاه مناسبي براي گونه قوچ و ميش است.
كوهستانهاي جنوب منطقه حفاظت شده تنگ صياد داراي صخره هاي سخت گذر بوده و زيستگاه پلنگ، كل و بز است.
در منطقه حفاظت شده تنگ صياد، جانوران ديگري مانند گرگ، روباه، شغال، كفتار، كبك دري، كبك چيل، تيهو و عقاب نيز وجود دارد.
منطقه حفاظت شده تنگ صياد در 12 كيلومتري و منطقه حفاظت شده سبزه كوه در 150 كيلومتري شهركرد مركز استان چهارمحال و بختياري قرار دارد.
گزارش از محمود رئيسي
2097